Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2013.02.09. 10:22 akoan

Furmint Gála

Nagy Furmint Február Kóstoló, 2013-ban. Kóstoltam, rádióinterjúkat rögzítettem, figyeltem, tanultam. Gyorsjelentés a Mezőgazdasági Múzeumból.

Szombaton, furmint február 9. napjának 15 feledik órájában az InfoRádió bormagazinja furmintozik. Megszólal Szepsy István és Szepsy István (egyikük a junior), Kovács Tibor (Hétszőlő) és Szabó Zoltán (Pécsi borvidék).

A műsor a neten is meghallgatható, bármikor, itt: február 9-i adás, 1. és 2. rész.

Most egy gyorsjelentés: nekem az alábbi borok tetszettek leginkább. Száznál is több bor volt, mindent nem tudtam végigkóstolni…

Tuti Furmintok, szerintem:

Andrássy Pincészet:

Dry 2011

Limited Edition 2011

AZ nektár pince: Vióka 2008

Balassa István: Mézes-Mály Villő 2011

Barta Pince: Öreg Király Dűlő 2011

Az egyik etalon.

Béres: Furmint 2012

Bott Pince: Határi 2011

Demetervin: Furmint 2011

Birtokbor, amúgy az Úrágya és a Király dűlőből. Klassz!

Demeter Zoltán: Kakas 2011

Dénes Hegybirtok: Sághegyi Furmint 2010

Dorogi Testvérek Pincészete:

Előhegy 2011

Mézes-mály 2011

Fekete Béla: Somlói Furmint 2007

Geológiai kalandpark. Az ásványosság mintaképe. Bődületesen erős mineralitás, de órákig lehetne túrázni, vagy akár sétálgatni benne.

Garamvári Szőlőbirtok: Vincent Tokaji Furmint brut 2011

Heimann Családi Birtok: Kerkaborum Furmint 2011

Semmi fahordó, csavarzár, 12500 palack, 1650 forintos fogyasztói ár/palack. Bajnok.

Hétszőlő: Furmint 2011

Hímesudvar: Furmint 2012

Karádi-Berger Borászat:

Furmint 2011

Hárslevelűt tartalmaz, 30 százaléka. Tartályos érlelés, részben fahordós erjesztés. Palackár: 2000 forint. Finom, könnyed, de tartalmas. Kitűnően iható, szerethető, jó ár.

Narancsi 2009

Komplex zamat, jó szerkezet, izgalmas ízek. Hordóban (3-5 évesek) erjedt és érlelődött.

Kikelet: Váti 2012

Kovács Nimród Winery: Nagy-Eged hegy 2011

Kreinbacher Birtok: Nagy-Somlói Furmint 2011

Szabó Zoltán Pincéje: Pécsi Furmint 2011

Acéltartályos, irányított erjesztés, acéltartályos érlelés, 1500-2000 forint körüli fogyasztói ár, nagyon jó vétel. Átoltott ültetvény: 27 éves chardonnay, az átoltás 2010-ben történt. Pompás, „olajos” szerkezet, finom zamatok, harmónia, 4 gramm maradékcukor. Még bajnokabb.

Orosz Gábor: Betsek 2009

Komplex, nagyon tartalmas, olajos szerkezetű, mély, zamatos, harmonikus bor. Nagy élmény volt kóstolni. Labor: maradékcukor 5 gramm/liter. Sav: 5,8. Alkohol: 14,8 százalék. Szüret időpontja: október 5. Az analitikát is mutató adatlapot utólag nézegetve Jásdi István fantasztikus könyvének (Szerenád a szőlőben) egyik sztorija jut eszembe: szerzőék Burgundiában kóstolnak egy pincészetnél, az egyik bornál rákérdeznek az analitikára, extrakt, satöbbi. A tulaj megdöbbenve visszakérdez: miért, nem harmonikus a borom???!!!

Orsolyák Attila: Furmint 2012

Nagyon fiatal bor, de ebben az állapotában is jól iható, élvezhető. Ígéretes. Tarcali szőlő (Deák dűlő), 25 éves ültetvény, 5000 tőke/hektár, hektárra számított termésmennyiség: 6000 kilogramm. Labor: maradékcukor 7 gramm/liter. Sav: 6. Alkohol: 13 százalék. Szüret időpontja: szeptember 25.

Patricius: Furmint 2011

Paulay Borház: Verebes 2011

Hudák Péter családi pincészete, Tokajban. A borászat által belakott házban született Paulay Ede, innen a név. A „laboreredmények” másnapi megtekintése után értettem meg, miért is szerettem ezt a bort: az általam kóstolt tételek közül szinte mindegyik „maradék cukros” volt, ez azonban teljesen száraz. A címkén Hudák Péter édesanyjának rajza a nevezetes házról, a mama éppen 8 éves volt, amikor megalkotta. Lájkos a címke is, méltó a borhoz.

Szepsy Birtok:

Betsek 2011, Úrágya 2011

Mindkét tétel példás harmóniát mutat, viszonylag moderált alkohol, príma szerkezet, gazdag ízek.

Szent Tamás Pincészet:

Mád 2011, Percze 2011

A maga kategóriájában (2500, illetve 8000 forint) mindkettő mestermunka.

2 komment · 1 trackback

Címkék: somló furmint inforádió tokaj-hegyalja


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr25070679

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.02.09. 13:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyaljai 2013.02.09. 12:57:25

Amiben 30 % hárslevelű van azt nem lehet furmintnak nevezni!Persze csak az irígység mondatja velem, mert nem tudtam elmenni. :)

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2013.02.09. 15:38:28

@hegyaljai: az érintettek tudnak róla, adminisztrációs turbulencia történhetett, mondjuk így... A kiigazítás meg fog valósulni.
süti beállítások módosítása