Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2013.12.10. 09:15 akoan

Rambo olaszrizlingje

Egy pompás dörgicsei bort kóstoltam, a Szőlőművelés blog szerzőjének olaszrizlingjét. Nem kereskedelmi tétel.

A Szőlőművelés blog szerzője évek óta írja a dörgicsei történetet. Így mutatja be magát a blogon: „Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.”

Hatásvadász felütésnek tűnik, és a vadászatot még az is erősíti, hogy a szerző Rambo néven publikál. A vaddisznóval már elő sem jövök, nehogy a blogger, Pflanzner Sándor, városi szájhősnek tűnjék, mert nagyon nem az. Főállásban egy komoly informatikai céget igazgat, szabadidejében műveli a szőlőt, de olyan intenzitással, hogy az már régen nem hobbiborászat, már a méretek miatt sem, meg a sok telepítést látva.

A bor, vagyis egy dörgicsei olaszrizling, 2012-ből:

Zöldessárga, nagyon intenzív szín, tisztaság. Templomablak helyett Gulács-szerű képződmények a pohár belső falán, nehezen születnek, mert a bor annyira tömény, hogy alig akar lefolyni.

Illat telt, komplex, finom. Dió, mandula, tiramisu, gyümölcsök, gyógynövények.

Zamat: érett ringló, szilva, ilyesmi gyümölcsök. De a lényeg a szerkezet, az élénk, savakra épülő olajosság. Hosszú utóíz, szépen, a hordó egy kicsit élénk az érzetben, de belesimul. Gyümölcsös savak, minden alkotóelem összedolgozik, összeér és összeérik, mozgalmas harmónia, nagyon szerethető az egész.

A kiürült pohár illata tüzes, fűszeres, hetykébb, mint a bor balzsamossága.

Jól behűtve, 10-12 fokosan érdemes kóstolni, mert ha nem, akkor a magas alkohol és az extraktédesség esetleg eluralhatja a szép élményeket. Igaz, hidegen kevesebb az illat, de a struktúra tökéletes érzete mindent megér, legalábbis szerintem.

Hogy mennyire olaszrizling? Na, az ilyen boroknál teljesen mindegy a fajta, a fajtajelleg. Egyáltalán, mi az a fajtajelleg? Jelentse azt, hogy ebből a fajtából ilyen bort kell produkálni. Legalábbis a dörgicsei Rambo számára mostantól ez a kötelező minimum.

2. nap

A magasabb hőmérsékletnek köszönhetően illatfelhő: virágok (orgona, plusz egy kis orchideás bujaság), mineralitás, fűszeresség. A szerkezet szerencsére majdnem teljes pompájában feltárulkozik: a kortyot a különleges textúra uralja, jó savakkal, klassz fűszerességgel. Élénkség, vibrálás, figyelemfenntartás. Hűvösebben nekem jobban tetszik, de szobahőmérsékleten is klassz.

Harmadnapra már semmi nem maradt az egy palacknyi borból.

Annyi feltétlenül megjegyzendő, hogy a bor töménysége nem extrém terméskorlátozás eredménye (1-1,5 kilogramm szőlő/tőke), hanem a gazdag talajnak köszönhető. A kitűnő végeredményt vélhetően segítette a nagyon lassú erjedés, a tétel még télen is forrt, hasonlóan az idei olaszrizlinghez.

3 komment · 1 trackback

Címkék: olaszrizling dörgicse


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr815684128

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rambo olaszrizlingje 2013.12.11. 08:13:01

Harmadnapra már semmi nem maradt az egy palacknyi borból. Ebből a fajtából ilyen bort kell produkálni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IWAS 2013.12.12. 14:06:01

Annyira pozitívra sikeredett a leírás, hogy akár egy fizetett hirdetésnek is elmenne. :D
Komolyra fordítva a szót, mennyi a bor alkohol-, sav- és maradékcukor-tartalma?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.12.13. 11:33:42

@IWAS: Szia! Jót nevettem a fizetett hirdetésen, hiszen nem hozhatom forgalomba a boromat, mert nincs NAV-engedélyem rá. (Le sincs palackozva, egy kimosott Bolyki rozés üvegben adtam át a bort.) Forgalomba hozatali engedélyem az ideire se lesz, mert ilyen kicsi (idén 500 liter lett, két vágóból) tételekből nem lehet megélni - ezért inkább elosztogatni és meginnai van értelme, mint eladni. Egyszerűen szerettem volna tudni, hol tartok.

Mivel nem forgalmi tétel, ezért laborban sem járt (tehát "OBIztatva" sincs). A szüreti paramétereket tudom elmondani: 19,5-ös mustfokkal szüreteltük, ha jól emlékszem 7-es savval. Hogy a MLF után ebből mennyi lett a titrálható savtartalom, nem tudom, de megmérem, ha legközelebb lemegyek. Maradékcukrot mérni nem tudok, cukormentes extraktot és alkoholt sem.

Sajnálom, hogy nem tudtam többet segíteni. :(

IWAS 2013.12.13. 23:15:19

Szervusz! A leírás alapján egy 7 pontos borra asszociáltam (ha nem lenne utalás a "magas" alkoholra, akkor akár 8 pontos is lehetne :-)). Ha teljesen szárazra erjedt (amit a leírás alapján kétlek, bár nem zárhatom ki), akkor kb. 12,5% az alkoholtartalma, aminek nem szabadna még 20 C-on vizsgálva sem "kilógnia". Ha gondolod, küldök egy 2-3 dl-es csavarzáras üveget, amibe ha töltesz ebből a 2012-es OR-ből, majd visszaküldöd, akkor írnék róla egy pár mondatos összafoglalót és - ha a bloggazdának ez nem okoz gondot - feltenném közvetlenül ide, komment formájában. Több szem többet lát, több száj többet kóstol. Ha érdekel az ajánlatom, akkor kattints az alábbi linkre, ott találsz több tőlem származó posztot, kattints a nevemre, majd a "küld"-re (így tudsz e-mailt írni; pl. hogy milyen címre küldhetem a kis palackot).
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9121619&la=109580824
süti beállítások módosítása