Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.12.08. 17:18 akoan

Királyok bora, borászok királya

akarcsinagykep_1354982956.jpg_590x393

Áts Karcsi híre bejárta a világsajtót: a Royal Tokaji főborászát választotta idén Az év bortermelőjének a Magyar Bor Akadémia. A hír után most jön ő maga, az InfoRádiónak felvettem vele egy interjút, ennek egy része olvasható emitt.

A fotó a Magyar Bor Akadémia pénteki díjátadóján készült. Ki hitte volna, hogy Demján Sándor Karcsitól leste el a nagyvilági nyakkendőkötés módiját! Vagy fordítva?

5 komment

Címkék: aszú tokaj-hegyalja átskároly royaltokaji


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr584954664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.12.08. 18:43:22

Most kb a Royal csinálja, amit a kerháznak kellene, több tízezres palackszámmal ezernéhányszázért olyan száraz furmintot rak le az asztalra évről-évre, amit bárhol nyugodt szívvel lehet mutatni vagy inni. Nagy dolog ez.

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.12.11. 03:55:59

@rszabi: szerintem nem lehet, és nem is érdemes így "szembeállítani" a Royalt és a kerházat. Áts Karcsiék kb. 100 hektáron gazdálkodnak, saját területeik (40 hektár körül) jó része a borvidék legcsúcsabb termőterületeihez tartozik.

A kerház felvásárolt alapanyagot dolgoz fel, a kb. 5-6000 hektáron termelő borvidék számos szögletéből kerül hozzájuk szőlő, összesen 1300 hektár termését vásárolják meg. Ha semmi mást nem néznénk, csak az egyes dűlők adottságai között meglévő különbséget, már akkor jókora a rés a két pincészet potenciálja között, de számolni kell más paraméterekkel is: terhelés, szőlőtermelői szaktudás és alaposság, ültetvények állapota, stb.

A Royal a borvidék elitjének a tagja, az ő teljesítményüket ezekkel kell összemérni: Oremus, Disznókő, Patricius, Pajzos-Megyer, Dereszla, Sauska, Hétszőlő, Szepsy, Királyudvar, Béres... Ezek a cégek kb. 40 és 100 hektár közötti, jellemzően saját, nagyon jó adottságú területen gazdálkodnak. Ebbe a csapatba tartozik pl. a Degenfeld is, náluk a művelt terület 30-35 hektár.

A Royal Tokaji a Mádi Eredetvédelmi Kör tagja, ez egy ilyen csapat: madikor.hu/index.php/tagok

A kerháznak a borvidéken belül "nincs párja". A kerházat azokkal a borászatokkal lehet összevetni, ahol több millió palackot, inkább 4-5 millió darab feletti mennyiséget dobnak piacra egy évben. Ilyen pl. A Törley bor-részlege, a Danubiana, a Hilltop, a Varga Kft.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.12.11. 11:51:16

@akoan: Nem akartam én szembeállítani senkit sem. :)
Én csupán egy fogyasztói vágyat fogalmaztam meg. Tudom, hogy van egy nagyságrendbeli eltérés, mégis a Royal Tokajinak a furmintja az ami megfizethető, nagy palackszámú és évről-évre hozza azt a színvonalat, amit nyugodt szívvel megmutathatunk akár külföldön is, hogy na innen indul Tokajban a száraz bor.

kegyetlenkirály 2012.12.29. 18:21:00

@rszabi: Szerintem ugyan úgy igaz ez a Disznókő és Dereszla pincészeteknél készült furmint és fehér alapborokra.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.12.29. 19:12:24

@kegyetlenkirály: Egyetértek. Szerintem ide lehet még csapni a Patriciust is, mint nagy palackszámú klassz alap furmintot prezentáló pincészetet.
süti beállítások módosítása