Az olaszrizlingek számára is elstartolt a tanév: a Borkollégium órarendjében nyomban egy vizsgaelőadás ugrott be szeptemberre, 12 magyar, 3 osztrák és egy muzslai fellépővel. Nálam a legjobb osztályzatokat Bussay László, Szászi Endre és Bott Frigyes kapta.
A Borkollégium olaszrizlinggel kezdte a tanévet, a vakkóstolón 16 tétel szerepelt, 12 magyarországi „olasz” mellett 3 osztrák, valamint Bott Frigyes muzslai tétele érettségizett.
A vakkóstolás összesített eredményei szerint az első 5 helyezett:
- Bussay: Csörnyeföldi Olaszrizling 2008
- Laposa: Rizling2 2010, Badacsony
- Szászi Endre: Szent György-hegyi Olaszrizling 2011
- Hollóvár: Olaszrizling 2009
- Gál Lajos: Szó-lá-ti 2010
Nálam hasonló végeredmény alakult ki, az én első három helyezettem: Bussay, Szászi, Bott Frigyes.
Bussay doktor tétele magabiztosan került az élre: érett, komoly bor, jellegzetesen olaszrizling. Mutatja a szép mandulás hangulatokat, izgalmas mineralitást is, továbbá krémességet. Az ásványosság időnként benzinesség formájában jelentkezik, mintha ez a bor meg szeretné fricskázni a rajnai rizlingekért jobban lelkesedő kétkedőket. Lustaságnak, öregedésnek nyoma sincs, élénkséget és harmóniát sugároz. Nálam az ilyen bor 90 pont, minimum.
A Laposa-tétel mézes és virágos illatával, valamint jó savszerkezetével hódított. Ez a bor rajnai rizlinget is tartalmaz, e szempontból kissé elütött a többi bortól.
Szászi Endre olaszáról akár elég lenne annyit írni, hogy a vizsgabiztos Mészáros Gabriella szerint ez a bor akár egy finom elzászi is lehetne… A Borkollégium vezetője az illat fűszerességét dicsérte, ő egy kis chilit és fahéjat is érzett. Számomra az ásványosság volt kiemelkedő, azt is szerettem, hogy nagyon tudott fejlődni, nyílni, újabb rétegeket megmutatva alakulni a pohárban ez az olaszrizling.
Bár voltak csalódások, Mészáros Gabriella összegzése szerint sokadszorra is megállapítható, hogy az olaszrizling fajtából különleges, szép borok készíthetők, bár ő továbbra is jobban lelkesedik a rajnai rizlingért és a furmintért. A Borkollégium vezetője szerint a mostani kóstolás megerősítette: egy komoly olaszrizling nehezen képzelhető el fahordós érlelés, és néhány éves palacknyugalom nélkül. A legnagyobb csalódás a tanárnő számára az osztrák borok (le)szereplése volt, mint fogalmazott: Ausztria borászatára eddig mindig úgy tekintettünk, mint a megbízható minőség megtestesülésére. Erre a pedigrére most egy kis foltocska került…
Három osztrák olaszrizling, vagyis Welschriesling színesítette a sort, jó nevű pincészetektől: Umathum (Burgenland), Tement (Süd-Steiermark) és Lackner Tinacher (Süd-Steiermark). Az én pontjaim szerint ez utóbbi volt a leginkább szerethető (78-80 pont). Az Umathum tőlem 76 pontot kapott, a Tement 72 pontot. A többiek pontszámai nem kerültek nyilvánosságra, de a verbális értékelések alapján e két utóbbi tételnél többen is zöldességre, éretlen alapanyagra panaszkodtak, s a saját jegyzeteimben is szerepelnek ezek a szavak.
Mészáros Gabriellával rögzítettem egy interjút az olaszrizlinges tapasztalatokról, ez majd jövő héten kerül adásba az InfoRádió bor-műsorában.
A Borkollégium olaszrizling-kóstolójának borlistája itt olvasható.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.09.20. 15:04:10
akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.09.20. 19:49:24