Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.09.20. 13:26 akoan

Vizsgázott az olaszrizling

Az olaszrizlingek számára is elstartolt a tanév: a Borkollégium órarendjében nyomban egy vizsgaelőadás ugrott be szeptemberre, 12 magyar, 3 osztrák és egy muzslai fellépővel. Nálam a legjobb osztályzatokat Bussay László, Szászi Endre és Bott Frigyes kapta.

A Borkollégium olaszrizlinggel kezdte a tanévet, a vakkóstolón 16 tétel szerepelt, 12 magyarországi „olasz” mellett 3 osztrák, valamint Bott Frigyes muzslai tétele érettségizett.

A vakkóstolás összesített eredményei szerint az első 5 helyezett:

  1. Bussay: Csörnyeföldi Olaszrizling 2008
  2. Laposa: Rizling2 2010, Badacsony
  3. Szászi Endre: Szent György-hegyi Olaszrizling 2011
  4. Hollóvár: Olaszrizling 2009
  5. Gál Lajos: Szó-lá-ti 2010

Nálam hasonló végeredmény alakult ki, az én első három helyezettem: Bussay, Szászi, Bott Frigyes.

Bussay doktor tétele magabiztosan került az élre: érett, komoly bor, jellegzetesen olaszrizling. Mutatja a szép mandulás hangulatokat, izgalmas mineralitást is, továbbá krémességet. Az ásványosság időnként benzinesség formájában jelentkezik, mintha ez a bor meg szeretné fricskázni a rajnai rizlingekért jobban lelkesedő kétkedőket. Lustaságnak, öregedésnek nyoma sincs, élénkséget és harmóniát sugároz. Nálam az ilyen bor 90 pont, minimum.

A Laposa-tétel mézes és virágos illatával, valamint jó savszerkezetével hódított. Ez a bor rajnai rizlinget is tartalmaz, e szempontból kissé elütött a többi bortól.

Szászi Endre olaszáról akár elég lenne annyit írni, hogy a vizsgabiztos Mészáros Gabriella szerint ez a bor akár egy finom elzászi is lehetne… A Borkollégium vezetője az illat fűszerességét dicsérte, ő egy kis chilit és fahéjat is érzett. Számomra az ásványosság volt kiemelkedő, azt is szerettem, hogy nagyon tudott fejlődni, nyílni, újabb rétegeket megmutatva alakulni a pohárban ez az olaszrizling.

Bár voltak csalódások, Mészáros Gabriella összegzése szerint sokadszorra is megállapítható, hogy az olaszrizling fajtából különleges, szép borok készíthetők, bár ő továbbra is jobban lelkesedik a rajnai rizlingért és a furmintért. A Borkollégium vezetője szerint a mostani kóstolás megerősítette: egy komoly olaszrizling nehezen képzelhető el fahordós érlelés, és néhány éves palacknyugalom nélkül. A legnagyobb csalódás a tanárnő számára az osztrák borok (le)szereplése volt, mint fogalmazott: Ausztria borászatára eddig mindig úgy tekintettünk, mint a megbízható minőség megtestesülésére. Erre a pedigrére most egy kis foltocska került…

Három osztrák olaszrizling, vagyis Welschriesling színesítette a sort, jó nevű pincészetektől: Umathum (Burgenland), Tement (Süd-Steiermark) és Lackner Tinacher (Süd-Steiermark). Az én pontjaim szerint ez utóbbi volt a leginkább szerethető (78-80 pont). Az Umathum tőlem 76 pontot kapott, a Tement 72 pontot. A többiek pontszámai nem kerültek nyilvánosságra, de a verbális értékelések alapján e két utóbbi tételnél többen is zöldességre, éretlen alapanyagra panaszkodtak, s a saját jegyzeteimben is szerepelnek ezek a szavak.

Mészáros Gabriellával rögzítettem egy interjút az olaszrizlinges tapasztalatokról, ez majd jövő héten kerül adásba az InfoRádió bor-műsorában.

A Borkollégium olaszrizling-kóstolójának borlistája itt olvasható.

2 komment

Címkék: olaszrizling bussay laposa értékelés borkollégium szásziendre


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr84790312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.09.20. 15:04:10

Örülök a Szó-lá-ti sikerének. Nekem az Olaszrizling napon a várban benne volt az első háromban. Nem is beszélve arról, hogy 2010-ből csak nagyon kevés olaszból sikerült maradandót alakítani szerintem.
süti beállítások módosítása