Kedden Rizlingnap. Nyolc borvidékről összesen 25 pincészet olaszrizlingjeit lehet majd kóstolni, sok borász személyesen is megjelenik. Mindenki nagyon készül, alább olvasható a résztvevők listája, valamint néhány beharangozó gondolat, előkészítésképpen a rendezvényhez és a sétáló kóstoló előtti műhelybeszélgetéshez.
Kedden (június 12-én), 17 órakor tehát Rizlingnap a Magyar Borok Házában. Nyolc borvidékről érkeznek olaszrizlingek, 25 pincészettől lesznek borok, többségük két évjáratot, vagy több különböző tételt is bemutat. A legtöbb olasz Badacsonyból és Balatonfüred-Csopakról érkezik a várba. Erős csapatokkal jön Somló, Pannonhalma és Villány is, nemkülönben Eger, a Balaton-felvidéki borvidék (Káli-medence) és Szekszárd!
Néhány borászat, ahonnan biztosan eljön a frontember: Bakó Ambrus, Borbély, Csobánci Bormanufaktúra, Deé, Figula, Gál Lajos Pincészete, Jásdi, Kreinbacher/Szent Ilona, Kvassay Levente, Liszkay, Pannonhalmi Apátság, Pálffy Szőlőbirtok, Spiegelberg, Szent Donát, Trombitás Tamás.
Néhány pincészet, ahonnan a fentieken kívül lesznek borok: Bock, Gella Villa, Laposa Család, Márkvárt, Módos-Ferger, Prisztóka, Riczu Tamás, Scheller, Villa Sandahl…
Kihagyhatatlan program!
Termőhelyek, művelésmód, terhelés, szüreti időpont, erjesztés módja, érlelés – talán ezek a legfontosabb szempontok, ezekre érdemes figyelni a minták kóstolásánál. Remélem, kialakulnak izgalmas viták, néhány lehetséges „gyújtópontot” előre feldobok:
1. Az olaszrizlingből pattintott nagybor méltó (verseny)társa-e a nagy furmintoknak, a nagy rajnai rizlingeknek?
2. Mennyire futtatható föl az olaszrizlingek exportja? Ezzel a névvel érdemes-e külföldön próbálkozni, vagy vegyük elő a „nemes rizling” elnevezést?
3. Érlelhető-e hosszú ideig az olaszrizling?
4. Kizárólag vulkanikus talajokon tud nagy bort adni az olasz? Képes-e minden magyarországi, sőt, Kárpát-medencei borvidéken minimum jó, de többségében kiváló minőséget adni az olaszrizling?
5. Lehet-e becsülete a hazai fogyasztók előtt egy olyan fajtának, amelyik a kannás kiszereléstől kezdve ott van a fröccsborok piacán, de a különlegességek között is megállja a helyét?
6. Van-e pálya a gasztronómiában az Olaszrizlingek előtt?
7. Bírja-e az olasz a magas alkoholt és/vagy a maradék cukrot, netán a CO2-vel való „megbolondítást”? Érdemes-e többlépcsős szürettel variálni? (Először „savra szedni”, aztán mustfokra, tartalomra, „alkoholra”?)
8. Meddig terhelhető egy olaszrizling-ültetvény? Tőkénként 2-2,5 kilogramm is adhat jó minőséget? Ne is tőkére, hanem hektárra számoljunk?
9. Fajélesztő vagy spontán erjesztés?
10. Csakis nagyhordó? Új tölgyfával is érdemes próbálkozni? Az acéltartály lenne a tuti?
Az Olaszrizlingek és a kérdések, felvetések mindenkit várnak a Magyar Borok Házában.
További részletek, helyszín, megközelítés, egyebek, itt.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Tíz kérdés az olaszrizlingről 2012.06.12. 08:36:01
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.06.13. 09:11:34
akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.06.13. 23:03:26