Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.06.06. 13:03 akoan

Magyar Olaszrizlingek Háza

z_03_1338977216.jpg_1000x1504

 

Indul az „összeszerelés” az Olaszrizling-műhelyben! A rizlingrajongók – borászok, a borkedvelők, a gasztronómia- és a sajtó arcai – június 12-én, kedden a Budai várban, a Magyar Borok Háza nagytermében gyűlnek össze az első Rizlingnapra. Hívunk minden olyan személyt, aki szereti az alábbi tevékenységek valamelyikét űzni az olaszrizlinggel: termeli, issza, kóstolja, árulja, vásárolja, főz hozzá, főz vele, vagy ír-olvas-beszél-álmodik-énekel róla!

A Magyar Borok Háza egy napra átalakul, ideiglenes neve így szól majd: Magyar Olaszrizlingek Háza. A „névváltoztatás” oka egy, június 12-én sorra kerülő rendezvény, az első Rizlingnap. Az esemény 14 órakor kezdődik, ekkor indul az Olaszrizling-műhelybeszélgetés.

 

Rizlingnap

A kóstolókat 17 órára várja a Ház, a 2000 forintos szerény belépő ellenében Magyarország legjobb olaszrizlingjeit ízlelgethetik a vendégek. A felvonuló termőhelyek: Badacsony, Csobánc, Szent György-hegy, Szigliget, Balatonfüred, Csopak, Káli-medence, Somló, Egerszólát, Zala. Számítunk további szép rizlingekre például Szekszárdról, Pécsről, Villányból is. Néhány borászat azok közül, akik várják a közönséget a sétálókóstolón: Borbély, Bussay, Csobánci Bormanufaktúra, Figula, Gellavilla, Gál Lajos, Hagymási, Jásdi, Kreinbacher, Laposa Bence, Pálffy, Scheller (Tóth Sándor), Spiegelberg, Szászi Endre, Szent Donát, Szent Ilona, Szeremley, Tamás Ervin, Trombitás Borház.

A keddi Rizlingnap célja, hogy még több borkedvelőben erősítsük azt az amúgy általánosan ismert tényt, hogy Magyarország legnagyobb felületen, 4700 hektáron termesztett fehér szőlője, az olaszrizling mennyire sokszínű és magas minőségű borokkal ajándékoz meg minket.

Akik ezt már tudják, azok jöjjenek el megünnepelni az Olaszrizlingeket, akik pedig még nem tudják, azok jöjjenek ismerkedni!

 

Rizlingposztok

Az olaszrizling blog számos írásban éltette már ezt a kitűnő fajtát, így aki fel szeretne készülni a szuperkedd előtt, az alábbi írásokban információkat találhat múltról és jövőről, hektárokról és tonnákról, borokról és tesztekről, tényekről és reményekről:

Olaszlista

Kő rizling? I.-II.

Csopaki borkódex

Miért lúzer az olaszrizling?

Haló rizlingek Csopakon

Nagyság helyett kisebbségi érzés

Rizling-Woodstock

 

A képen a csopaki termőföld, Fotó: Tamás Ervin

 

3 komment · 2 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr724568733

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rizlingnap 2012.06.12. 14:00:01

Az első Rizlingnap 14 órakor kezdődik, ekkor indul az Olaszrizling-műhelybeszélgetés. Kóstolás 17 órától, a 2000 forintos belépő ellenében Magyarország legjobb olaszrizlingjeit ízlelgethetik a vendégek. A felvonuló termőhelyek: Badacsony, Csobánc, Szent…

Trackback: Tényleg olyan jó az olaszrizling? Tegye próbára! 2012.06.07. 10:57:03

A szervezők szándékai szerint Magyarország legjobb olaszrizlingjeit lehet kóstolni június 12-én a Magyar Borok Házában. A fajtára jellemző sokszínűség mellett a termőhelyek sokszínűsége is jelen lesz: nemcsak a Balaton környékéről, hanem Szekszárdról és V…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parci (törölt) 2012.06.08. 12:40:26

jövőre majd időben bejelentitek... (rohadt morcos smiley, mert azt ugye senki sem gondolja, hogy HAT nappal az esemény előtt oké bedobni)

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.06.09. 13:42:36

@Parci: a rendezvényt június első napjától a facebook számos szegletében meghirdettük (e-mailek is mentek). ez sem túl sok, de azért nem 6 nap... Ha rajtunk múlik, akkor amúgy előbb kezdjük a hírverést, de egy ilyen buli előtt sok-sok emberrel kell egyeztetni.
sajnáljuk, ha nem jó számodra az időpont (rohadt szomorú szmájli)

Parci (törölt) 2012.06.10. 15:21:55

@akoan: nézd, én csak azt tudom, hogy meglehetősen benne vagyok a boros vérkeringésben, ha lehet így fogalmazni, semmiképp sem tekinteném magamat átlagusernek ilyen téren. ehhez képest radován megosztásából értesültem az egészről, véletlenül. szerintem ez nem jó dolog.
süti beállítások módosítása