Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.04.18. 11:23 akoan

Az évtized legjobb évjárata

A 2000-es évek legszebb és legkiegyensúlyozottabb hegyaljai évjárata 2008, hiszen a száraz borok mellett az aszúk és az egyéb édes borok is nagyon szépek – így vélekedett Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis) a Tokaj Reneszánsz Egyesület évjáratbemutatóján. Mészáros László (Disznókő) is kiemelte 2008 különlegességét, amelynek egyik mutatója az aromagazdagság.
A Tokaj Reneszánsz Egyesület múlt szombaton tartotta évjáratbemutatóját, a szervező a Borjour volt. A sétálókóstoló mellett három „ültetett” kóstolót tartottak: 2008-as aszúk, késői szüretek 2006-tól 2011-ig, dűlőszelektált száraz furmintok 2011-ből. Mindegyiken részt vettem, mindegyik érdekes és tanulságos volt.
Ebben a posztban az aszúkról lesz szó. Nyolc 2008-as aszút mutattak be a szervezők, 5 és 6 puttonyosokat vegyesen. Mindegyik tételt az adott pincészet borásza vagy birtokigazgatója mutatta be. Mind a nyolcan kiemelték az évjárat különlegességét, ezért nem idézek mindenkitől. A Disznókő birtokigazgatójának évjárat-jellemzését adom közre részletesen, és néhány érdekes gondolatot Bárdos Saroltától, Bai Edittől, valamint Keresztes Ákostól. Az egyesület elnökével, Béres Melindával készítettem korábban egy interjút, beszél az újdonságokról, céljaikról. Az InfoRádióban ment, itt hallgatható meg.
Az egyesület 15 tagja közül tehát 8 pincészet 2008-as aszúja került be a külön-bemutatóba, ezek közül a számomra leginkább ez a 3 tetszett: Disznókő 6 puttonyos, Barta Pince 6 puttonyos, Dereszla 5 puttonyos.
Alább pedig következik a nyolc borászi/cégvezetői értékelés közül négy, elsőként Bárdos Sarolta:
„Tavaly is fantasztikus évjáratot tudtunk bemutatni, de számomra 2008 nagyon kedves” – mondta a Tokaj Nobilis tulajdonos-borásza. 2009-ben például gyönyörű száraz borokat tudtunk készíteni, mégis, kicsit fájó szívvel gondolunk rá, mert aszú alig termett – tette hozzá. Egy tokaji borásznak pedig mégiscsak az a szüret fénypontja, amikor aszúszemeket tudunk feldolgozni. 2008-ban nagyon szép aszúszemeket lehetett szedni, köszönhetően annak, hogy az eső megfelelő időben érkezett, majd ez után igen hosszan napos ősznek örülhettek Hegyalján. November 20-áig olyan meleg volt, hogy rövid ujjú pólóban lehetett dolgozni, a szüretelők ilyenkor általában a hideg miatt panaszkodnak, most az volt a baj, hogy túl nagy a meleg – a borász ezzel érzékeltette az ősz időjárási ajándékát.
Mészáros László (Disznókő)
„Imádom ezt az évjáratot!” – ekként vezette fel 2008-at a Disznókő birtokigazgatója. Hozzátette: ilyen bőséges évjárat nagyon ritka Tokaj-hegyalján. Szeptember végétől november közepéig szedtek aszúszemeket a Disznókő által művelt mintegy 100 hektáros területen. Egyes kisebb parcellákban akár négyszer is tudtak „aszúzni”, ennek következtében olyan mennyiségű alapanyag állt rendelkezésükre, hogy az 5 puttonyos aszújukat ebben az évjáratban 28 különböző tételből állították össze. A nagy mennyiség mellett a minőség is nagyon komoly: a botritisz-jelleg meghatározó (citrusos, narancshéjas, kajszibarackos illatok), a zamatra a nagyon szép krémesség és kellemes savösszetétel jellemző. A sok botritisz miatt az aszúszemek minősége más volt, mint a klasszikusabb évjáratokban. A „klasszikus” évjáratokban (például 1999, 2005, 2006) az aszúszemek lekváros szerkezetűek, szétnyomva textúrájuk lekvárra emlékeztet. 2008-ban, hasonlóan 2007-hez, az aszúszemek húsát szinte megemésztette a botritisz, ezért állaguk krémszerű volt, emiatt viszonylag gyengédebb áztatással ki tudtuk vonni azokat az ízeket, anyagokat, amik az évjáratra jellemzőek – emlékezett vissza a feldolgozásra Mészáros László. A Disznókő birtokigazgatója arról is beszélt, hogy a 2008-as 6 puttonyos aszú a beltartalmi értékek szempontjából nem sokkal haladja meg az 5 puttonyost, az aszúszemek válogatásának alapja kizárólag a minőség volt. A 6 puttonyos aszú tisztán furmintból állt össze, a Kapi dűlőből származnak az aszúszemek, az első és a harmadik válogatásból. Az első válogatás (aszúzás) szeptember végén történt, erre magasabb savak jellemzőek, ezeket erjedő furmint alapmustban áztatták (tárták fel), 2 és fél napig. A harmadik aszúzásból származó szemek más kierjedt borban (szintén furmint) áztak, a feltárás csak 12-14 órán keresztül zajlott. A borok 2 évet töltöttek 225 literes fahordókban, ezek 20 százaléka volt újhordó. A palackozás 2011 nyarán történt. A birtokigazgató szerint az évjárat különlegességét az is mutatja, hogy az aszúk már fiatalon is finomak, jól fogyaszthatók, ugyanakkor nagyon hosszú érlelési potenciál is mutatkozik bennük. Az érlelés a várakozások szerint olyan rendkívüli aromakomplexitást hoz majd ki a 2008-asokból, mint ami a botritiszben igen gazdag korábbi évjáratokra (1995, 1996, 1998) volt jellemző.
Bai Edit (Dereszla)
Nagyon szép, kitűnő évjárat volt 2008, de kissé bonyolult. 2007 és 2009 talán inkább hasonlít egymásra, 2008 extrém jellemzőkkel ékelődik be a kettő közé. 2008-ban az enyhe tél után a rügyfakadás valamivel a megszokottnál korábban indult. A nyár szélsőséges volt: hozott hatalmas forróságot és özönvízszerű esőket, felhőszakadásokat is. Ez növényvédelmi szempontból jelentett gondokat, ám ezek nem voltak súlyosak. A szüret végén azonban mindenki örülhetett, hiszen kivételesen jó minőségű aszúszemeket lehetett szedni, ráadásul igen nagy mennyiségben.
Keresztes Ákos (Degenfeld)
Szőlészeti szempontból nem volt egyszerű év – így kezdte a 2008-as évjárat bemutatását a Degenfeld Szőlőbirtok borásza. Augusztusban sok volt a csapadék, ezért a lisztharmattal meg kellett küzdeni. Szüretre azonban minden összejött, és azóta sem lehetett Tokaj-hegyalján ekkora mennyiségben ilyen jó aszúszemeket szedni.

Szólj hozzá!

Címkék: disznókő degenfeld aszú 2008 barta dereszla tokajreneszánsz tokajnobilis


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr494458579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása