Olaszrizling havában járunk, bele is kezdtem egy nagy olaszrizling-köszöntő írásába. Eközben viszont kóstolni sem árt, így botlottam bele egy új versenyzőbe, Bezericsék olaszrizlingjébe, mely nem Keszthely környékéről, hanem a szomszédos Balatonboglári borvidékről származik.
Élénk, finom illat, sok citrussal, virágokkal. Illatban is bevillan a mandulásság, meg valami enyhe füstösséghez hasonlatos, amúgy kellemes, halkan ásványos-fűszeres jegy. A pincészet keszthelyi, az alapanyag a Balatonboglári borvidékről származik.
Virgonc savak, szerethetőek. Jó inni, könnyed, de nem nyegle bor.
Éppen annyira tartalmas, hogy kiemelkedik az átlagból, és pont annyira laza, hogy bármikor elő lehessen kapni egy palackkal. Fogyasztói ára is finom: 1200 forintért méri a SPAR.
Az nem szokott jól elsülni, ha a címkére részletes borleírás nyomtattatik. Az effélék nem ritkán tudálékosak, őszintétlenek, bénák. Itt jó a leírás, nem tódít-lódít (nagyon), nincs izzadságszagú marketing. Így: „A színe világos szalmasárga, zöldes reflexekkel. Illata sokrétű, virágok, trópusi gyümölcsök és sokféle citrus. Ízében is citrusok, alma, mandula és zöld füge a meghatározó. Harmóniában lévő bor, friss savakkal, megfelelő testtel és alkohollal. Utóíze hosszú, a fajtára jellemző mandulás kesernye a citrusok frissességével.”
Pontos leírás ez, talán annyit fűznék hozzá, hogy a szerző (a címkefestő) fantáziája egy csipetnyit megszaladt, de ez egy ilyen műfaj…
Pompás ráhangoló bor most ez, így (is) tréningezek a szombati Somló-túrára, ahol nagyon sok olaszrizlinggel (is) barátkozom majd. A jövő hétfői Olaszrizling Október szakmai előkóstolóra (is) nagyon készülök. Jó idők járnak most az olaszrizlingre.
Meg rám.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.