Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.06.21. 06:25 akoan

Éles verseny a furmint és az olaszrizling között

Jásdi István látlelete óta tudjuk, miként alakulhat ki a furmint-fóbia az olaszrizlinggel versenyző termelők körében. Most újabb lélekbúvár lépett a színre, Losonci Bálint. A mátrai ifjú titán határozottan állítja, hogy a furmint és az olaszrizling közötti meccs még nagyon nincs lefutva, bármelyik lehet a befutó. Bálint az olaszban látja a jövőt, és mindenkinek azt üzeni, „nó para!”, az esélyek nagyon jók.

 

A Mátrai tőkések és barátaik budapesti fellépése alkalmából InfoRádiós interjút hangoltam Bálinttal. Elég sokat beszélgettünk az olaszrizlingről, és az újságíróból lett bortermelő nagyon izgalmas véleménnyel gazdagította a „furmint kontra olaszrizling” topikot. Érdemes meghallgatni az egész interjút, de a lényeget idekopogtatom:

Tény, hogy a furmint többet bizonyított, de a jelenlegi helyzet felemás – hangoztatja Losonci Bálint. A most ismert furmintok nagyon különleges termőhelyeken készültek, ráadásul Hegyalján olyan szellemi és szakmai potenciál jelent meg az utóbbi 5-10 évben, ami megközelítőleg sem áll rendelkezésre egyetlen másik magyarországi borvidéken sem. Így nagyon nagy hátrányban van az olaszrizling a bizonyítás terén a furmint mögött, de az a néhány példa, amikor valaki igazán jó termőhelyen és nagyon értő kézzel nyúlt hozzá, az mutatja, hogy ez egy nagyon éles verseny lesz. Losonci Bálint szerint ma felelőtlenség lenne előre ítélkezni, még nem lehet tudni, hogy a furmint vagy az olaszrizling lesz-e a befutó!

Bálint arról is beszélt, hogy mindkét fajta másként állítja komoly kihívások elé a termelőt, ha nagy bort akar készíteni. Losonci egy ideje dolgozik kékfrankossal, olaszrizlinggel és furminttal is. Mint mondta: egyértelműen a kékfrankos viselkedik a legbarátibban a szőlészekkel-borászokkal. A kékfrankos például hosszú ideig az optimumon van szüretkor, a furmint és az olasz viszont hajlamos arra, hogy nehezen érje el a teljes érettséget, ha pedig eléri, akkor gyorsan, akár néhány nap alatt képes „eldobni” a savat.

A furmint és az olaszrizling esetében is óriási előrelépéseket hozhat még a sokkal jobb minőségű klónok elterjedése, de a két fajta közötti meccs még eldöntetlen, vélekedik Losonci Bálint, aki a maga részéről nem rezel be a furminttól, hanem a mostani évjárattól új területen demonstrál az olaszrizlinggel, két hektáron, 40 éves tőkékkel, nagyon gazdag talajon.

Én nagyon drukkolok a furmintnak, az olaszrizlingnek, és Bálintnak is, és természetesen az összes olyan termelőnek, aki beszállt, vagy be fog repülni ebbe a klassz derbibe. Ez egy szuper jó verseny lesz, és nagyon remélem, hogy nem ér véget soha, nem is lesz klasszikus eredményhirdetés, de nagyot nyer majd mindkét fajta. Meg az egész magyar borászat.

5 komment

Címkék: olaszrizling furmint losoncibálint mátraitőkések


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr704601904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parci (törölt) 2012.06.22. 12:38:03

oké, de azért egy ilyen nevű blogon obligát dolog leírni, hogy: forza olaszrizling! :)

hegyaljai 2012.06.25. 10:09:33

Természetesen mindenki összemérheti a körtét az almával, hiszen ez egy szabad orszá. De minek?

LINOLEA 2012.06.25. 10:54:55

sztem furmint. pont a Te rendezvényeden sorbakóstolhattunk pár tucat olaszt, és számomra kiütközött a fajta strukturális, az évjárathatáson túlmutató gyengesége, azaz a sav nem elég acélos mivolta.

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.06.27. 07:18:24

@LINOLEA: a facebook-on és itt is jöttek hozzászólások, ezekből és az én válaszaimból lett egy újabb poszt.
Ez: olaszrizling.blog.hu/2012/06/26/nepsavazas_529
süti beállítások módosítása