Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (27) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (33) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (9) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) tagyon-hegy (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) tánczos pince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.05.11. 10:37 akoan

Beindul a pofozógép?

Wojciech Bonkowski lengyel borszakíró régi mumusa a magyar borászoknak. Most ismét a Pannon Bormustrán bírál, és ennek vélhetően nem mindenki fog örülni. Az első filippika megjelent, célkeresztben a chardonnay és a merlot.
A jogos kritika fáj a legjobban, tudjuk mi ezt jól. Bonkowski korábban is kritizált, sok mindenben igaza volt. Most is jön a kritika, most is fáj, ha igaz. (Hibás, vagy középszerű borok.) A legfrissebb bejegyzéséért sem fogja mindenki szeretni, ezzel a címmel jelent meg: Neurotikus furmint, derűs Hárslevelű…
Szerintem azonban nem egyes fajtákat kell támadni vagy magasztalni, szidalmazni vagy védeni. A szőlőfajta eszköz, a végcél a bor. A minden kategóriában (csúcsbor, ivóbor, stb.) jó minőségű, lehetőleg egyedi, egészséges alapanyagból készülő bor. Magyarországon lehet nagyszerű borokat készíteni chardonnay fajtából, de lehet vacak lőrét is. Ugyanebbe a mondatba beilleszthetnék más fajtákat is: furmint, olaszrizling, hárslevelű, merlot, syrah, kadarka, kékfrankos, ésatöbbi, ésatöbbi… Nem lenne jó, ha Magyarország legtöbb helyén kizárólag juhfark, hárslevelű, olaszrizling, valamint kékfrankos és kadarka teremne. Legyen sok-sok nagyon jó borunk ezekből, de legyen más fajtákból is. Például ezekből: chardonnay, zöld veltelini, szürkebarát, merlot, cabernet sauvignon és franc, syrah, stb.
Mint ahogy készülnek is pompás példányok világfajtákból, említsünk csak néhány pincét a sok közül: Légli Ottó, Tóth Sándor, Jásdi István, Figula Mihály, Losonci Bálint, Németh Attila Gábor, Légli Géza, Heimann, Malatinszky Csaba, Gere Attila, Vylyan.
A hagyományok, valamint az elterjedtség miatt három fajta nyilván kiemelést érdemel: furmint, olaszrizling, kékfrankos. Tudjuk továbbá, hogy mikre képes a juhfark, a hárslevelű, a kéknyelű és a kadarka. De szükség van más fajtákra is!
Amire nagyon nincs szükség: hibás borokra. Tudják ezt a borászok Bonkowski nélkül is, de azért nem baj, ha ő is figyelmeztet erre.

2 komment

Címkék: olaszrizling merlot furmint chardonnay hárslevelű bonkowski pannonbormustra


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr884501989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2012.05.11. 11:31:06

A kérdés csak az, hogy a jó borok miért maradnak (tak) távol a bormustrától?

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.05.11. 12:01:09

@európai: vannak azért jók. a twitteren ma már (részben tegnap is) nagy lelkendezések mentek. néhány juhfark, kékfrankos, kadarka, hárslevelű nagyon kiverte a biztosítékot, jó értelemben. Igencsak szerettek egy syrah tételt is, bikavéreket, meg egy olaszrizlinget :)
Néhányan eltérő módon ítéltek meg bizonyos borokat, ez természetes. Bonkowski például végül nem lelkesedett a furmintokért, mások oda voltak. A "hazai" fajták jobban szerepeltek, mint a világfajták. Nem tudom, hogy mely borokat neveztek, annyit lehetett tudni, hogy 300 tételt bíráltak.
süti beállítások módosítása