Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.04.26. 19:33 akoan

A sajtok is megelőzik a borokat?

Elkészült a Magyar Élelmiszerkönyv két újabb, a különleges tejtermékekre és a különleges kézműves tejtermékekre vonatkozó szabványa, a gyártók feltüntethetik a tejtermékek csomagolásán a „különleges minőségű" és a „különleges kézműves” tejtermék elnevezést, amennyiben a szabályozás szerinti feltételeket teljesítik. A borászok egy része viszont ellenzi a „kézművesség” szabályozását, talán rossz tapasztalataik vannak a hivatalos minősítésekről?
Az elsőként kidolgozott szabvány a mézekre vonatkozott, ezt követően megjelent a lekvár és szörp, valamint az édesipari termékkategória szabályozása, legújabban pedig a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott egyes tejtermékek szabályozása készült el. A következő irányelvben a sütőipari termékekre, illetve a fűszerpaprikára vonatkozó szabályok láthatnak napvilágot – olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodájának tájékoztatása a Kormány.hu oldalon.
Mire vágyik a fogyasztó?
„A fogyasztó egyre határozottabban szeretné, ha a termékek csomagolásán megjelenő információk alapján meg tudná különböztetni a piaci kínálatból azokat az élelmiszereket, amelyeknek magasabb a hozzáadott értéke, kevesebb adalékanyaggal készülnek, esetleg adalékanyag-mentesek, vagy éppenséggel hagyományos, kézműves technológiát alkalmaznak előállításuk során” – fogalmazott gödöllői előadásában Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.
Zárójeles megjegyzés: Azt hiszem, a borászok egy részének elkezd rángatózni a szeme, ha ezt a kifejezést hallja, „élelmiszerlánc-felügyelet”. Ám lehetséges, hogy tévedek, majd kommentel, akinek van nyilvános véleménye… Zárójel bezárva!
Az üzemlátogatással egybekötött sajtótájékoztatón elhangzott: a magasabb hozzáadott értékű, kiemelkedő minőségű termékek kitörési pontot jelentenek a magyar gazdaság számára. A magyar tejágazat bruttó termelési értéke 2011-ben 218 milliárd forint volt, a tejtermékeket illetően mind az import, mind az export nőtt az elmúlt tíz évben. Sajtkészítményekből Magyarország 2011-ben 135 millió euró értékben importált, míg az export értéke 45 millió euró volt.
Kéz és mű
A szaktárca Élelmiszer-feldolgozási főosztályának vezetője, Gyaraky Zoltán a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) szabványok gyűjteménye második kötetének ismertetésekor elmondta, hogy a magasabb minőségi követelményeket meghatározó, önkéntesen vállalható kötelezettségeket akkor kell teljesíteniük a hazai gyártóknak és az importőröknek, ha „különleges minőségű" megnevezéssel kívánnak forgalmazni egy olyan terméket, amelyre vonatkozóan már létezik emelt szintű szabályozás.
A Magyar Élelmiszerkönyv újabb irányelve a különleges tejtermékekre és a különleges kézműves tejtermékekre ír le szabályokat. Az első meghatározásban szempont a tejtermékek fizikai, kémiai és érzékszervi tulajdonságai között a hagyományos jelleg megőrzése. Például a sajt ízének kialakításában kulcsfontosságú, hogy milyen alakban, méretben és milyen érési feltételek mellett készül.
A különleges kézműves tejtermék minősítést azok az árucikkek kaphatják, amelyeket hagyományos technológiával, hagyományos eszközökkel, többnyire kézzel, vagy kézi beavatkozással irányított, nem automatizált technikákkal állítanak elő, vagyis amelyek gyártásakor a kézi munka meghatározó.

Szólj hozzá!

Címkék: kézműves szabályozás sajt élelmiszerlánc


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr494475250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása