A New York Kávéházba szervezett badacsonyi kóstoló tavaly is jó volt, idén nemkülönben. Badacsonyban egyre többen, egyre többet gondolkodnak, sok érdekes dolog jön ki ebből.
Alább a nekem tetsző borokat sorolom, abban a sorrendben, ahogy haladtam a kóstolásban. Némelyikhez kapcsolódik hosszabb-rövidebb leírás, némelyikhez nem…
Laposa Bencével felvettem egy interjút a borvidékről, az eredetvédelmi tervekről, az együttgondolkodásról. Bence klassz dolgokat mond, hallható lesz itt, meg majd le is írom, érdemes.
Csobánci Bormanufaktúra
Rajnai rizling 2011: Úgy éreztem inkább tolja a termőhelyet, mint a fajtát, de ez semmiképpen sem hátrány. Nagyon jó szerkezetű, elegáns, zamatos, izgalmasan minerális bor.
Furmint 2011: Indulásnál előreugrik a fa, később ez nem feltűnő. Erőteljes, izgalmas bor.
Laposa Bence
Laposa Friss 2012: A „kis könnyed” bor, de nagyon profin elkészítve. A kellő tartalom bőven benne van.
Szürkebarát 2012: A tavalyi bemutató vezértémája az olaszrizling volt, idén a szürkebarát. Nekem mindjárt elsőre sikerült egy pompás szürkét megkóstolni a Laposa családnál. Tiszta, világos koncepcióval elkészített bor: nem édeskés, nem hömpölygős, viszont nagyon finom. Az általam szerdán megkóstolt szürkebarátok közül ez tetszett leginkább.
Laposa Válogatás 2011: Egy érett olaszrizling.
Szent Antal Pincészet
Olaszrizling 2012: Finom, elegáns.
Szürkebarát 2012: Könnyed.
Ottonel muskotály 2012: Szántó Zsolt, a tulajdonos-borász szinte mentegetőzik a muskotály miatt, „a vendégek miatt ilyen is kell…” Megkóstolom, és pontosan azt érzem, amit minden olyan illatos tételnél, amit feszesre húztak, vagyis jól készítettek el: azt, hogy ez finom és kedves, mindenekelőtt pedig jó bor. Száraz, megtalálható benne az egyensúly, illatában és zamatában pedig ott van az a határozott, intenzív, de nem harsány karakter, amiért oly sokan szeretik.
2HA
Olaszrizling 2011
Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Pinot noir rozé frizzante 2012: Egyre több az ilyen „habzsi-dőzsi” habzóbor az országban, de ritka, hogy ekkora szakértelemmel, odafigyeléssel készítsék ezeket. Vélhetően az alapanyag is jó volt. A végeredmény: zamatos, tartalmas, nagyon jól iható, minden szempontból felüdülést nyújtó habzóbor. Némelyek a „Rozzante” elnevezést sokallták… Szerintem a névadással elmentek a falig, de nekem ez még bejön.
Vulcanus 2011: Jobban tetszett, mint a Kutató olaszrizlingje.
Szent György Pince
Juhfark 2012
Nyári Ödön
Olaszrizling 2011: Kedves kezek melegítésének hatására kinyílik, szépen illatoz, férfiasan romantikussá válik.
Cserszegi fűszeres 2012
Villa Sandahl
Rajnai rizling Magic Rain 2011: A legjobb magyar bor a Vince-magazin Rajnai tesztjén, négy külföldi megelőzte, de a teszten induló hazai tételek mögötte sorakoztak fel. Az idézett vakteszten a honi rajnaik dobogójára még Légli Géza és a Pannonhalmi Apátság ért oda, kettővel voltak csak a badacsonyi svédek mögött.
Rajnai rizling Recept 2010
Rajnai rizling The Stamp 2010: Tetszett mindhárom tétel, de nekem ez jött be leginkább. Az édességérzet itt volt a legkisebb, bár sehol nem éreztem túlzónak. Mindhárom rajnai harmonikus bor, bár kissé extrémsportolók.
Szatmári Pincészet
Olaszrizling 2012: Intenzív illat, jó szerkezet. Klassz.
Rizlingkő 2011: Továbbra is személyes kedvenc, egy évvel ezelőtt is nagyon bejött. A Rizlingkő két fajta borának házasítása: az olaszrizling és a Rózsakő találkozik benne. Nyerő illat, pompás ívben fejlődik, vibrál, összetett, új rétegek jelennek meg folyamatosan, ránk köszön például a fenyőgyanta is. Zamatban kellemes fanyarság, harmonikus bor, mindene a helyén. Az olaszrizlinges mandula kiinteget az ízek közül, ez nálam külön jó pont a Rizlingkőben. Utóíze hosszú, tartalmas, a mandulásságot tolja itt is.
Vulcanus 2012
Zeus 2011
Borbély Tamás
Olaszrizling Bácsi dűlő 2011
Skizo
Skizo Fehér 2012: Pinot blanc és chardonnay, kellemes, csavarzár, ára 1000 forintnál alig több. Nincs kérdés.
Skizo Rozé 2012: Syrah (szentségtörés a Szent György-hegyről, jól megterhelt tőkékről, lehet ennél hátrányosabb helyzetből indulni? Tökös tudathasadás…) És igen, innen szép nyerni: a végeredmény egy kedves, mosolygós, zamatos, természetes rozé, 1200 forintos polci áron. Nincs kérdés. (Van, de kérdezés helyett néha jobb a rozézás.)
Szürkebarát 2012
Szászi Endre
Rózsakő 2012
Zeusz 2012: Szászi Endre tisztán, egyenesen, jól gondolkozó ember. Ő ezt mondja erről a borról: tudom, hogy a mai trend az alacsony alkoholra épített egyensúlyról szól. De azt is tudom, a Zeusz nem ilyen, annak magas mustfokkal kell beérni, akkor lesz harmonikus, izgalmas, hosszan érlelhető különleges bor. Ez a példány saját élesztővel teljesen szárazra kiforrt, 14 százalék lett az alkohol, de nem lóg ki, harmonikus szép bor. Ez nem olyan, hogy napi egy palackkal benyakal a kuncsaft, ez az ünnepek, a szilárd és hosszú barátságok bora.
Olyan is kell, mi az hogy!
Szeremley Birtok
Szeremley Rizling 2011
Az Orbán Pince, a Sabar Borház és a Villa Tolnay borait néhány hete kóstoltam (Vince, Borjour). Sok élményt gyűjtöttem általuk, ezekről hamarosan beszámolok, itt már megjelentettem ezt-azt.
Kép: Fortepan. Badacsony, valamikor az 1960-as években.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Badacsony 2013 2013.03.23. 07:26:01
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.