Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2013.03.22. 12:25 akoan

Badacsony 2013

badacsony1965_1363951467.jpg_827x520

A New York Kávéházba szervezett badacsonyi kóstoló tavaly is jó volt, idén nemkülönben. Badacsonyban egyre többen, egyre többet gondolkodnak, sok érdekes dolog jön ki ebből.

Alább a nekem tetsző borokat sorolom, abban a sorrendben, ahogy haladtam a kóstolásban. Némelyikhez kapcsolódik hosszabb-rövidebb leírás, némelyikhez nem…

Laposa Bencével felvettem egy interjút a borvidékről, az eredetvédelmi tervekről, az együttgondolkodásról. Bence klassz dolgokat mond, hallható lesz itt, meg majd le is írom, érdemes.

Csobánci Bormanufaktúra

Rajnai rizling 2011: Úgy éreztem inkább tolja a termőhelyet, mint a fajtát, de ez semmiképpen sem hátrány. Nagyon jó szerkezetű, elegáns, zamatos, izgalmasan minerális bor.

Furmint 2011: Indulásnál előreugrik a fa, később ez nem feltűnő. Erőteljes, izgalmas bor.

Laposa Bence

Laposa Friss 2012: A „kis könnyed” bor, de nagyon profin elkészítve. A kellő tartalom bőven benne van.

Szürkebarát 2012: A tavalyi bemutató vezértémája az olaszrizling volt, idén a szürkebarát. Nekem mindjárt elsőre sikerült egy pompás szürkét megkóstolni a Laposa családnál. Tiszta, világos koncepcióval elkészített bor: nem édeskés, nem hömpölygős, viszont nagyon finom. Az általam szerdán megkóstolt szürkebarátok közül ez tetszett leginkább.

Laposa Válogatás 2011: Egy érett olaszrizling.

Szent Antal Pincészet

Olaszrizling 2012: Finom, elegáns.

Szürkebarát 2012: Könnyed.

Ottonel muskotály 2012: Szántó Zsolt, a tulajdonos-borász szinte mentegetőzik a muskotály miatt, „a vendégek miatt ilyen is kell…” Megkóstolom, és pontosan azt érzem, amit minden olyan illatos tételnél, amit feszesre húztak, vagyis jól készítettek el: azt, hogy ez finom és kedves, mindenekelőtt pedig jó bor. Száraz, megtalálható benne az egyensúly, illatában és zamatában pedig ott van az a határozott, intenzív, de nem harsány karakter, amiért oly sokan szeretik.

2HA

Olaszrizling 2011

Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Pinot noir rozé frizzante 2012: Egyre több az ilyen „habzsi-dőzsi” habzóbor az országban, de ritka, hogy ekkora szakértelemmel, odafigyeléssel készítsék ezeket. Vélhetően az alapanyag is jó volt. A végeredmény: zamatos, tartalmas, nagyon jól iható, minden szempontból felüdülést nyújtó habzóbor. Némelyek a „Rozzante” elnevezést sokallták… Szerintem a névadással elmentek a falig, de nekem ez még bejön.

Vulcanus 2011: Jobban tetszett, mint a Kutató olaszrizlingje.

Szent György Pince

Juhfark 2012

Nyári Ödön

Olaszrizling 2011: Kedves kezek melegítésének hatására kinyílik, szépen illatoz, férfiasan romantikussá válik.

Cserszegi fűszeres 2012

Villa Sandahl

Rajnai rizling Magic Rain 2011: A legjobb magyar bor a Vince-magazin Rajnai tesztjén, négy külföldi megelőzte, de a teszten induló hazai tételek mögötte sorakoztak fel. Az idézett vakteszten a honi rajnaik dobogójára még Légli Géza és a Pannonhalmi Apátság ért oda, kettővel voltak csak a badacsonyi svédek mögött.

Rajnai rizling Recept 2010

Rajnai rizling The Stamp 2010: Tetszett mindhárom tétel, de nekem ez jött be leginkább. Az édességérzet itt volt a legkisebb, bár sehol nem éreztem túlzónak. Mindhárom rajnai harmonikus bor, bár kissé extrémsportolók.

Szatmári Pincészet

Olaszrizling 2012: Intenzív illat, jó szerkezet. Klassz.

Rizlingkő 2011: Továbbra is személyes kedvenc, egy évvel ezelőtt is nagyon bejött. A Rizlingkő két fajta borának házasítása: az olaszrizling és a Rózsakő találkozik benne. Nyerő illat, pompás ívben fejlődik, vibrál, összetett, új rétegek jelennek meg folyamatosan, ránk köszön például a fenyőgyanta is. Zamatban kellemes fanyarság, harmonikus bor, mindene a helyén. Az olaszrizlinges mandula kiinteget az ízek közül, ez nálam külön jó pont a Rizlingkőben. Utóíze hosszú, tartalmas, a mandulásságot tolja itt is.

Vulcanus 2012

Zeus 2011

Borbély Tamás

Olaszrizling Bácsi dűlő 2011

Skizo

Skizo Fehér 2012: Pinot blanc és chardonnay, kellemes, csavarzár, ára 1000 forintnál alig több. Nincs kérdés.

Skizo Rozé 2012: Syrah (szentségtörés a Szent György-hegyről, jól megterhelt tőkékről, lehet ennél hátrányosabb helyzetből indulni? Tökös tudathasadás…) És igen, innen szép nyerni: a végeredmény egy kedves, mosolygós, zamatos, természetes rozé, 1200 forintos polci áron. Nincs kérdés. (Van, de kérdezés helyett néha jobb a rozézás.)

Szürkebarát 2012

Szászi Endre

Rózsakő 2012

Zeusz 2012: Szászi Endre tisztán, egyenesen, jól gondolkozó ember. Ő ezt mondja erről a borról: tudom, hogy a mai trend az alacsony alkoholra épített egyensúlyról szól. De azt is tudom, a Zeusz nem ilyen, annak magas mustfokkal kell beérni, akkor lesz harmonikus, izgalmas, hosszan érlelhető különleges bor. Ez a példány saját élesztővel teljesen szárazra kiforrt, 14 százalék lett az alkohol, de nem lóg ki, harmonikus szép bor. Ez nem olyan, hogy napi egy palackkal benyakal a kuncsaft, ez az ünnepek, a szilárd és hosszú barátságok bora.

Olyan is kell, mi az hogy!

Szeremley Birtok                              

Szeremley Rizling 2011

Az Orbán Pince, a Sabar Borház és a Villa Tolnay borait néhány hete kóstoltam (Vince, Borjour). Sok élményt gyűjtöttem általuk, ezekről hamarosan beszámolok, itt már megjelentettem ezt-azt.

Kép: Fortepan. Badacsony, valamikor az 1960-as években.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: badacsony skizo csobánc szentgyörgyhegy szentantal laposabence borbélytamás csobáncibormanufaktúra nyáriödön szásziendre szeremleybirtok szatmáripince bakóambrus villasandahl


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr755162438

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Badacsony 2013 2013.03.23. 07:26:01

Badacsonyban egyre többen, egyre többet gondolkodnak, sok érdekes dolog jön ki ebből.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása