Az olaszrizlingek kóstolása szellemi kaland, ez idézet Jásdi Istvántól. Kalandra indultam tehát, hogy a Nagy Januári Csopaki Kóstoló előtt tréningezzek, olaszrizlingezzek. Első rész: három tétel a Dionysos Buda kínálatából.
Először a lakóhelyem közelében ügyködő borbeszerzési helyeket kerestem fel, olaszrizling-borokat vásároltam, majd kóstoltam, jegyzeteltem.
Válibor: Badacsonyi Olaszrizling 2011
2260 forint, alkohol 12,5 százalék
Érződik némi tölgy, jó erősek, de finomak a savak. Pikáns, szinte fűszeres hangulatok is előjönnek, vélhetően a hordótól. A fától van egy kis csokoládés, szolidan forraltboros hangulata a bornak. A hátcímkéről kiderül, hogy a tétel fele acéltartályban érett, a másik fél fában.
83-84 pont
St. Ilona Somlói Olaszrizling 2009
1850 forint, alkohol 14 százalék
Gyümölcsök, déli gyümölcsök is, narancsos savak. Pontosabban élénk, de gyümölcsös savérzet. Illatban jön rendesen az ásványosság, nem orrbavágós, elegáns, de határozott. Egy nap múlva még jobb, elegánsabb, összeálltabb a bor. Jó szerkezet, harmónia, kicsi olajosság is megjelenik.
85-86 pont
Borbély Pincészet: Olaszrizling Bácsi dűlő 2011
2290 forint, alkohol 13,5 százalék
A Válibor után egy újabb badacsonyi. A három tétel közül talán a somlói a legkedvesebb, legszerethetőbb, de Borbélyéké a leginkább olaszrizling. Mandula, mineralitás, fanyarság. Utóíze is szépen mandulás. Harmonikus, jó szerkezetű bor.
86-87 pont
Folyt. köv.: néhány olaszrizling a Bortársaságból.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.