Hagymási József 2011-es Egri Csillag bora aranyérmet kapott a Les Citadelles du Vin versenyen. Megkóstoltam, mit tud ez a bor, ha már így megsüvegelték egy olyan megmérettetésen, amit szakmai szempontból a legjobbnak tartanak.
Az Egri Csillag márka 2010-től létezik, nagyobb mennyiségben a 2011-es évjárattól palackoznak ilyen házasítást az Egri borvidék pincészetei. Hagymási József Csillagja az első fecske, amelyik aranyat szerzett egy komoly nemzetközi versenyen.
A Les Citadelles du Vin versenyen nyerő Hagymási Egri Csillag 2011 összetétele a következő: leányka 40 százalék, olaszrizling 30 százalék, szürkebarát 20 százalék, chardonnay 10 százalék. Az Egri Csillag egy új bormárka, három fő jellemzője a következő: a házasításnak minimum 4 szőlőfajtából kell állnia, a bornak 50 százalékban Kárpát-medencei szőlőfajtát kell tartalmaznia és az illatos szőlőfajták bora pedig nem haladhatja meg az 5 százalékot.
Hagymási Egri Csillag 2011:
Intenzív és nagyon finom illat. Virágok, elsősorban. Komoly, nem pacsulis illat. 15-20 perc szellőzés után az illat „ásványosodik”, ennek a markánsabb borok kedvelői örülhetnek, a kedveskedő illatozásra számítók kevésbé. A minerális vonal mellé visszakúszik a virágosság, mindenki örül!
A korty teljesen betölti a szájat, jó szerkezet, komolyabb textúra érződik, de azért nem olajos, nem is várja ezt tőle senki. Kellemes savak, nem sziporkáznak, de kellően élénkek. Nagyon enyhe édességérzet, éppen annyi, hogy a trendiségre vágyók örüljenek, a harmóniát keresők nemkülönben. A kicsi édesség csak akkor jelentkezik, ha a bort engedjük felmelegedni a pohárban, „pincehideg” állapotban gyakorlatilag nyoma sincs, hidegebb hőmérsékleten ráadásul olajosabbnak tűnik a szerkezet. Sok órás levegőzés is nagyon használ a bornak, ilyenkor „olaszrizlingesedik”, vagyis zamatában megjelenik a mandula, illatban erősödik a mineralitás, krémesebbnek érződik a szerkezet. Utóíz nagyon hosszú, tartalmas, felsejlik benne egy kis fűszeresség és némi egri mineralitás.
Komoly, de nagyon szerethető bor, megérdemelt a siker!
Bikás-Csillagos hétvége:
Egerben július 5. és 8. között lesz a Bikavér Ünnep, ahol az előzetes hírek szerint mintegy 60 finom Bikavért és 35 Egri Csillagot lehet majd kóstolni. Érdemes Egerbe látogatni, és megízlelni a nyerő Hagymási-bort, és nagyon ajánlott bevizsgálni, hogy mit tud a többi Csillag. Én már sokat megkóstoltam, azok is klasszul csillognak!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.