Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.06.29. 11:50 akoan

Beindult az Egri Csillag

Hagymási József 2011-es Egri Csillag bora aranyérmet kapott a Les Citadelles du Vin versenyen. Megkóstoltam, mit tud ez a bor, ha már így megsüvegelték egy olyan megmérettetésen, amit szakmai szempontból a legjobbnak tartanak.

 

Az Egri Csillag márka 2010-től létezik, nagyobb mennyiségben a 2011-es évjárattól palackoznak ilyen házasítást az Egri borvidék pincészetei. Hagymási József Csillagja az első fecske, amelyik aranyat szerzett egy komoly nemzetközi versenyen.

A Les Citadelles du Vin versenyen nyerő Hagymási Egri Csillag 2011 összetétele a következő: leányka 40 százalék, olaszrizling 30 százalék, szürkebarát 20 százalék, chardonnay 10 százalék. Az Egri Csillag egy új bormárka, három fő jellemzője a következő: a házasításnak minimum 4 szőlőfajtából kell állnia, a bornak 50 százalékban Kárpát-medencei szőlőfajtát kell tartalmaznia és az illatos szőlőfajták bora pedig nem haladhatja meg az 5 százalékot.

Hagymási Egri Csillag 2011:

Intenzív és nagyon finom illat. Virágok, elsősorban. Komoly, nem pacsulis illat. 15-20 perc szellőzés után az illat „ásványosodik”, ennek a markánsabb borok kedvelői örülhetnek, a kedveskedő illatozásra számítók kevésbé. A minerális vonal mellé visszakúszik a virágosság, mindenki örül!

A korty teljesen betölti a szájat, jó szerkezet, komolyabb textúra érződik, de azért nem olajos, nem is várja ezt tőle senki. Kellemes savak, nem sziporkáznak, de kellően élénkek. Nagyon enyhe édességérzet, éppen annyi, hogy a trendiségre vágyók örüljenek, a harmóniát keresők nemkülönben. A kicsi édesség csak akkor jelentkezik, ha a bort engedjük felmelegedni a pohárban, „pincehideg” állapotban gyakorlatilag nyoma sincs, hidegebb hőmérsékleten ráadásul olajosabbnak tűnik a szerkezet. Sok órás levegőzés is nagyon használ a bornak, ilyenkor „olaszrizlingesedik”, vagyis zamatában megjelenik a mandula, illatban erősödik a mineralitás, krémesebbnek érződik a szerkezet. Utóíz nagyon hosszú, tartalmas, felsejlik benne egy kis fűszeresség és némi egri mineralitás.

Komoly, de nagyon szerethető bor, megérdemelt a siker!

Bikás-Csillagos hétvége:

Egerben július 5. és 8. között lesz a Bikavér Ünnep, ahol az előzetes hírek szerint mintegy 60 finom Bikavért és 35 Egri Csillagot lehet majd kóstolni. Érdemes Egerbe látogatni, és megízlelni a nyerő Hagymási-bort, és nagyon ajánlott bevizsgálni, hogy mit tud a többi Csillag. Én már sokat megkóstoltam, azok is klasszul csillognak!

Szólj hozzá!

Címkék: olaszrizling eger értékelés hagymási egricsillag


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr114618979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása