Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.03.10. 05:11 akoan

Rizling-Woodstock

Az olaszrizling is ilyen, szintén kiemelt figyelmet érdemel – ezt határoztam el egy évvel ezelőtt, a 2011-es Furmint Februáros nagy kóstoló után, az Andrássy úton lépdelve. A gondolatok nálam is, másoknál is egy ideje már érlelődtek. Sokat lehetett hallani az „olaszról” 2010-ben is: az év a fajta szempontjából a Szekszárdi Boregyetem és Albert gazda rendezvényével kezdődött, zárásként pedig az akkor még decemberben megtartott soproni bormarketing-konferencián két előadás is az olaszrizling értékeivel foglalkozott. Az egyiket Májer János, a badacsonyi kutatóintézet igazgatója tartotta, a másikat Varga György borász. A két időpont között is tartalmasan telt az idő: kóstolhattuk például a többnyire már sok éve ismert és szeretett olaszokat. Mindet képtelenség felsorolni, de néhány példa: Borbély, Bott Frigyes, Bussay, Figula, Gál Lajos, Jásdi, Juhász Testvérek, Laposa, Légli Ottó, Losonci Bálint, Orsolya, St. Andrea, Szászi Endre, Szeremley, Tamás Pince, Tóth Sándor, és persze rengetegen a Somlóról… (Rizlingek az InfoRádióban.)

Jásdi Rizling István

Jásdi Istvánnak 2010-ben (is) volt egy nagy dobása: megírta és megjelentette a „Szerenád a szőlőben” című könyvét, ami persze szerenád a rizlinghez és Csopakhoz, valamint a szőlővel és borral foglalatoskodó emberekhez. A könyv szerepelt az InfoRádióban és a Jásdi Pince honlapján is lehet találkozni vele.

Mindezek alapján mondhatnánk, hogy 2010 meghatározó év volt az olaszrizling szempontjából, de nem mondhatjuk, hiszen Albert gazda már 2008-ban megfogalmazta a lényeget, ráadásul a 2008 előtti években és évszázadokban is sok minden történt, például Gál Lajostól megtudtam, hogy 1905-ben a borászati kutatóintézet Egerben kétféle szőlőt művelt saját, fajtatiszta ültetvényen: olaszrizlinget és juhfarkot, de a rizling területe négyszer nagyobb volt. Mintegy 100 évvel ezelőtt, és 100 évvel azt követően, hogy az olaszrizling Magyarországra került, egy kutatóintézet azt tartotta fontosnak, hogy ebből a szőlőfajtából legyen a legnagyobb saját területe, ez jelent valamit. A Gál Lajossal készült interjú itt hallgatható meg, az érdekes bortörténeti részletek a 7. perc környékén következnek.

Csopak-Woodstock

A 2011-es „rizling-év” Jásdi István történelmi Csopak-Woodstockjával kezdődött. A szervező így ír a legendás kóstolóról: „Soha ilyen Olaszrizling sort ember nem kóstolt! (…) Az első sor végére eltűnt a furminttal szemben már-már kialakuló kisebbrendűségi érzés minden gazdából. A második sor után inkább már nyesegetni kellett a kialakuló öntudatot. (…) Valami olyasféle érzéssel váltunk szét, mint a Woodstocki fiatalok 1969-ben. Az olaszrizlingek 2011-es csopaki találkozója olyasmi volt, amit még sokáig emlegetnek azok, akik jelen lehettek és azok, akik szívesen ott lettek volna. Kérdés marad, hogy előre viszi-e valamivel az együtt gondolkodást?”

Azóta az író-bortermelő megválaszolta saját maga költői kérdését, amikor az InfoRádió magazinműsorában az egy évvel későbbi, azaz a 2012-es Csopak-Woodstock történéseiről kérdeztem. A második olaszrizling-kóstolóról, és sok egyébről, ebben a blogban is lesz majd szó.

Szólj hozzá!

Címkék: csopak eger badacsony rizling woodstock jásdiistván gállajos


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr354301199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása