Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.04.16. 16:11 akoan

Kő rizling? (2. fejezet)

Kő rizling? Igen, nagyon is kell! Megkóstoltam a New York Kávéházban bemutatót tartó 29 badacsonyi pincészet olaszrizlingjeit, a beszámoló első részében az "L" betűig jutottam, most jön a második rész, nagyágyúkkal.
A Badacsonyi rizlingek leírásának első része itt olvasható, de ennek a posztnak a végére is bemásolom a személyes toplistámat. Jöjjön tehát a beszámoló második része:
Léránt Pince
„A badacsonytördemici pincénket még az 1890-es években építette a dédnagyapám, Léránt György” – így kezdi a 2 hektáron gazdálkodó családi borászat bemutatását Léránt Katalin, aki leginkább a kereskedelmi vonalon dolgozik a pincészetben. A hegyen borozójuk is van, emellett az értékesítés leginkább borfesztiválokon történik. A pinceépítő Léránt György fényképe a címkéken is felbukkan. Az itt kóstolt 2011-es Olaszrizling is jó emlék, különösen a bor illata.
Málik Pince
A 2009-es évjáratból nem sokan hoztak olaszt, a Málik Pincénél viszont éppen egy ilyen példány volt kóstolható. A borászat Badacsony Fő utcáján, a Római úton található.
Németh Pince
Szintén a Római úton helyezkedik el a Németh Pince, ahol az olaszrizling elsősorban édes borként fordul elő. Ezt a kategóriát, és a 2004-es évjáratot képviselte a „Zúzmarás” fantázianevű tétel.
Nyári Pince
Nyári Ödön 2010-es Olaszrizlingjébe a Szent György-hegy fő területeiről érkezik saját szőlő: a keleti, a déli és a nyugati oldalról egyaránt. A tétel 40 százaléka hordós iskolázást kapott, 60 százaléka pedig acéltartályost. „Azért, mert 2010-ben a savak elég kemények voltak, ezért a hordóval próbáltam gömbölyíteni a savakon” – emlékezett vissza az amúgy nem jó emlékű évjáratra Nyári Ödön. A pincebővítés óta nagyobb az ászoktér, így lehetőség van arra, hogy egyes dűlők rizlingjei majd önállóan is megjelenjenek. A hegy nyugati oldalán a Mogyorósi dűlőben, a keleti részen a Diska-majorban vannak a szőlők. A hegy középső, déli kitettségű része a dűlőelnevezés szintjén is Szent György-hegy. Az izgalmas olasz után itt egy 2009-es Kéknyelűt is kóstoltam, egy rizlingrajongó se távozzon úgy a badacsonyiak rendezvényéről, hogy nem vett magához kéknyelűt. Ez a tétel irányított erjesztéssel, acéltartályban kezdte az életét, majd finomseprővel együtt került hordóba. Tíz hónapig így érlelődött, kevergetés mellett. A bor 6 hónappal ezelőtt került palackba. Itt aztán még következett egy szép Hárslevelű is, szintén 2009-es, érlelése hasonlóképpen történt, mint a kéknyelűé. A hárs alkoholja viszonylag magas (14,5 százalék), de nem lóg ki, minden bizonnyal ez a szintén magas extraktnak köszönhető, továbbá némi maradékcukor is kerekítgeti a dolgokat, 8 gramm/liter körüli mennyiség.
Sabar Dűlő Borház, Sipos Borház, Villa Tolnay
Mind a három helyen a rendezvény csúcspontján jártam, a hatalmas tömeg miatt nem volt mód odafigyelős kóstolásra, majd szerét ejtem, hogy a jövőben alaposabban megismerkedjek ezekkel a borokkal. Itt kell megjegyezni, hogy a badacsonyiak bemutatója minden szempontból hatalmas siker volt, ez pedig azzal is együtt jár, hogy a kóstolók úgy érzik magukat, mintha pohárral a kézben kéne talpon maradniuk egy mezei futóverseny tömegrajtjakor. Ez kétségtelenül „érdekes” kihívás, de sokkal jobb, mintha érdektelenségbe fulladna az esemény.
Skizo Bor
Az imént érdekes kihívásról beszéltem, ez pedig érdekes név, a borvidék sokrétű egyéniségére utal. Itt az este – számomra – megszokott forgatókönyve szerint történtek az események: a legújabb évjárat rizlingje tetszett, a korosabb tétel (2007) kevésbé.
Szászi Pince
Ha jó az évjárat, Szászi Endrénél háromféle olaszrizling kerül palackba: a Szigligeti, a Szent György-hegyi és a Kabócás. Szászi Endrétől megtudtam, hogy 2011-ből megvan a Kabócás-besorolásra várományos tétel, sőt arról is beszélt, öt év múlva akár 4 különböző olasz is lesz nála, mivel a tervek között szerepel egy válogatott Szent György-hegyi tétel. „Az olaszrizling hazája a Badacsonyi borvidék, mi pedig melléállunk, mert ő is mellénk állt” – így fogalmazta meg a borász a szőlőfajta és a borvidék közötti széttéphetetlen szálak mibenlétét. Szászi Endre esetében mindez úgy történt, hogy őt az olaszrizling borai jóvoltából fedezte fel a közönség, e fajta tette ismertté a nevét, mert a borkedvelők felfigyeltek arra, hogy a Szászi olaszok mennyire egyediek, ugyanakkor mutatják a fajta izgalmasságát. A borász szerint az olaszrizling egyik nagy előnye, hogy a „mérsékeltebb” évjáratokban is megbízható minőséget ad, jó években pedig nagy csodákat lehet alkotni belőle. A Szászi Pince Szigligeten 4 (riolittufa), a Szent György-hegyen 3 hektáron (szürke bazalt barna erdőtalajjal) termel olaszrizlinget, és még a Csobánc melletti Hajagoson is van 0,5 hektár ebből a fajtából. 2011-ben a rizling nagyon jól érezte magát a kevés csapadék ellenére is, de a borász azért aggódott, hogy a végeredmény nem lesz rizlinghez méltó, ám félelme alaptalannak bizonyult. A kóstolt 2011-es Szászi olasz, hasonlóan ahhoz a többi 2011-eshez, amelyek nekem tetszettek, gyógyfüvességet árasztott, illatban és zamatban egyaránt. A savak élénksége is megvan, de egy kicsit itt „kértem volna” még, mire ez volt a válasz: ne feledjem az évjárat adottságait! Fogyasztói ára 1500 forint, ez bőven a „barátságos” kategória.
Szatmári Családi Pincészet
Az itt kóstolható olaszt is nagyon szerettem, és a szintén 2011-es Rizlingkő is emlékezetes marad. A VinCE kiállításon szintén találkoztam a szigligeti Rizlingkővel, akkor is hatással volt rám. Ennek a bornak a 70 százaléka olaszrizling, a maradék pedig rózsakő, ez a fajta a kéknyelű és a budai zöld keresztezése. Cefetül komplex és nagyon intenzív az illat: az erős ásványosság mellett egyéb szépségeket, virágokat is találunk, még a rózsát is kiérezni vélem, pedig a névnek közvetlenül semmilyen kapcsolata nincs ezzel a szép növénnyel. Igen jók a savak, élénkség, finomság. 2011-ben nem volt egyszerű ilyen savakkal leszedni a szőlőt, a Kőrózsa alapanyagát szeptember közepén szüretelték – tudtam meg Fölföldi Bélától, a szigligeti Szatmári Pincészet borászától. A jól megválasztott szüreti időpont bizonyítéka, hogy mind az Olaszrizling, mind a Rózsakő nagyon tartalmas és érett bor, miközben alkoholtartalmuk 13 és 12,5 százalék.
Szent Antal Pincészet
A 2011-es Olaszrizling a szigligeti Szent Antal Pincészettől is a legjobbak közé került az én listámon. Gazdag, gyógyfüves, virágos illata és izgalmas zamata is emlékezetes volt számomra, az illatban még a fenyőgyanta hangulatát is felfedezni véltem. Mint Szántó Zsolt tulajdonostól megtudtam, az alapanyag Antal-hegyi dűlőből származik, a szüret időpontja itt október közepén volt. Hűtött tartályban héjon áztatták a mustot erjesztés előtt. Nem volt hordóban érlelése során sem a bor.
Szent György Pince
A sok 2011-es olasz után itt jól esett végre egy másik évjárat, még akkor is, ha 2010-es.
Szeremley Birtok
A birtok egyik „legalapabb” borát, a 2011-es ferdecímkés olaszt találtam itt, és nagyon is örültem neki. Ha valaki nem értené, hogy miért fontos az olaszrizling, ezzel a tétellel lehetne demonstrálni: jó árú, jó ivású, jól érthető, de nem túl egyszerű, természetes, tiszta bor. Van fajtajelleg, van némi karakter, de nem kell nagyon elmélkedni a dolgokon. Ezt is kell tudnia az olaszrizlingnek, tudja is!
Thomay pincészet, VÁLIBor
Ennél a két asztalnál is tömegrajtoltunk, a komplex lökdösődés során annyit érzékelhettem, hogy a Thomay Pincészet 2011-ese határozottan figyelemre méltó bor, ha majd lehet figyelni rá, akkor újra megkóstolom. A VÁLIBornál kapott bodicsekek közepette annyit lehetett megjegyezni, hogy a felvonultatott borok hozzák a megszokott magas színvonalat. Folyt. köv.
Varga Pincészet
Itt fordult a kocka: az idősebb olasz számomra többet mutatott, mint a 2011-es. Utóbbinál az volt a cél, hogy a „hiperreduktív” megközelítéssel sikerüljön az ennek megfelelő illatokat és aromákat előállítani. Sikerült, de ez a banános, egzotikus olaszrizling-vonal nem az én világom. Inkább szerettem a 2009-es tételt, érett, jól iható.
Villa Sandahl
Svéd tulajdonosok, extrém címkék, izgalmas borok, plusz Bakó Ambrus. Erről a fiatalemberről lehetett hallani az elmúlt hónapokban, sokat emlegetett borai azonban most nem voltak jelen. Ő maga azért érkezett a New York Kávéházba, mert dolgozik a pincészetnek. A finom 2011-es svéd olasz mellé egy 2010-es rajnait is kóstoltam, legyen már igazán nemzetközi ez a történet. A rajnai is telitalálat, jól áll neki a maradékcukor, talán éppen ez lendíti át a 2010-es nehézségeken.
Számomra a legjobb olaszrizlingek, betűrendben:
2HA Szőlőbirtok 2010
Borbély Bácsi dűlő 2010
Csobánci Bormanufaktúra 2011
Istvándy 2011
Laposa Bence 2011 + Rizling Friss 2011
Nyári Ödön 2010
Szászi Endre 2011 Szent György-hegy
Szatmári 2011 + Rizlingkő 2011
Szent Antal Pincészet 2011
Szeremley Birtok 2011
Thomay Pincészet
VÁLIBor 2010
Villa Sandahl

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: badacsony rizling szatmári szentantal nyáriödön szásziendre szeremleybirtok vargapincészet


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr344454805

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2012.04.16. 19:54:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása