A magyarországi eredetvédelmi szabályozást sokat kritizálták már szóban, tettekből valahogy sokkal kevesebb termett. Csopakon a kevés szöveg, sok cselekvés elvet követik, megírták a rizling-védő Kódexet, ezt a borászatok mellett támogatja a település képviselő-testülete is, a polgármester pedig mindenhol besegít, ahol csak tud. Nicsak, így is lehet csinálni?
2012 március 21-e nagy nap a magyarországi eredetvédelmi szabályozások történetében, ekkor ugyanis Csopak képviselő-testülete, Ambrus Tibor polgármester javaslatára, elfogadta a Csopaki Kódexet, az eredetvédelmi szabályozást felügyelő testület titkárává pedig megválasztották Kovács Tamást, a Szent Donát Pince frontemberét, ő a csopaki önkormányzat képviseletében tevékenykedik. A helyi borászatok az elkövetkező hónapokban kérhetik felvételüket, ha teljesítik a feltételeket, akkor a Kódex támogatóivá válhatnak. A csopaki tanúsítványt viselő olaszrizlingek először 2013 nyarán kerülnek piacra. Ezen borok esetében a közösség már a metszéstől kezdve ellenőrzi a bejelentkező gazda szőlőterületét, egészen a szüretig. A pincében történtekről is számot kell adni egyszer, a szüretet követő év elején, az elkészült borokat pedig független bizottság minősíti, és ha itt is megfelel, akkor ragasztható fel a palackra a csopaki logó.
A Kódex
„Mi, a csopaki bortermelők közössége saját akaratunkból és közös elhatározásból létrehoztunk egy bortermelő kódexet, mely dokumentumban lefektettük a csopaki bor készítésének alapelveit és minőségi kritériumait” - olvasható a bevezetőben. Mint írják, cél a csopaki szőlő- és borkultúra, valamint a Csopaki, mint hagyományos borfajta jó hírének és kiváló minőségének védelme. Szigorú szabályrendszert állítottak fel a szőlő származása, művelése, feldolgozása, illetve a bor kezelése és érlelése terén. Az a bor, mely a Csopaki Kódex előírásait betartva készül, és az érzékszervi bírálaton is megfelel, viselheti a Csopaki Kódex védjegyét. A dűlő megjelölés nélküli borok ezüst, a dűlősek arany besorolást kapnak.
Csak a rizling!
Az olaszrizlingből készült csopaki bor hagyományos megnevezése a Csopaki, vallják az alapítók, ezért a Kódex oltalma alatt álló Csopaki is kizárólag olaszrizling szőlőből készülhet. A Kódex által védelmezett területhez Csopak, Paloznak, Lovas, Alsóörs és Felsőörs települések 27 első osztályú dűlője tartozik, a dűlők határait a Balatonfüred-Csopaki Borvidék termékleírása tartalmazza.
Csopak: Bene, Berekhát, Falukertje, Hegyalja (Szitahegy), Kishegy (Kertmög), Kocsikapu, Lőczedomb, Nádaskút, Nagykút, Sáfránkert, Siralomvágó
Paloznak: Kishegy (Hajnóczy), Malomhát (Szil), Nagyhegy, Sáfránkert, Slikker, Vöröspart
Lovas: Kishegy, Öreghegy (Soós, Balogh), Suhatag, Téglaházi (Szilfa)
Alsóörs: Gölyemál, Kistelek, Mál, Suhatag, Telekfő
Felsőörs: Kishegy
Vegyszermentesség, cucctalanság
A Kódex-tagok vállalják, hogy a lehető legtermészetesebb gazdálkodást végzik a szőlőkben és a pincében. Ezüst fokozatú bor termelése esetén tilos műtrágyák és rovarirtó szerek alkalmazása a szőlőben. Arany fokozat esetén a gyomirtó használata sem engedélyezett. A növényvédelemben kizárólag zöld környezetvédelmi besorolású szerek alkalmazhatók. A bor minősége semmilyen adalék hozzáadásával nem módosítható. Tilos a must cukrozása, a borhoz/musthoz borkősav, citromsav, aromák, alkohol hozzáadása. Nem engedélyezett a must és a bor bármilyen jellegű koncentrálása (fordított ozmózis, vákuum lepárlás, fagyasztás) és frakcionálása.
3333
A bor minősége leginkább a szőlőben dől el, így fokozott figyelmet fordítunk az ültetvények karbantartására – vallják a csopakiak. A tőkehiány hektáronként nem lehet nagyobb 10 százaléknál. Új telepítés esetén a hektáronkénti minimum tőkeszám 4000, de a régi telepítéseken sem lehet kevesebb, mint 3333 tő/hektár. A szőlő művelése során az ernyős, guyot, fej/bak, alacsony- és középkordonos művelés a megengedett.
De milyen a bor?
A Kódex megfogalmazásában a „Csopaki hagyományosan egy harmonikus száraz olaszrizling, mely borban a savak és az alkohol egyensúlyra találnak, az olaszrizlingre jellemző illat- és zamatjegyeket finom ásványosság kíséri.” Ezt elérendő, a szabályrendszer kimondja, hogy a szőlő terhelése nem lehet magasabb ezüst fokozat esetén 2 kilogrammnál, arany fokozat esetén 1,5 kilogrammnál tőkénként. Egy hektárra vetítve a termés mennyisége nem lehet magasabb ezüst fokozat esetén 80 mázsánál, arany fokozat esetén 60 mázsánál.
Túlzott szigor?
A palackozott bor tényleges alkoholtartalmának ezüst fokozat esetén 11,5-13, arany fokozat esetén 12-13 térfogatszázalék közé kell lennie. (A magas minőségű borok, fehérek is, gyakran kalandoznak 14 térfogatszázalék környékén, az ítészek ezt, esetleg még a 14,5 körüli értéket sem szokták szapulni, ha a bor amúgy harmonikus és finom. A 13 százalék, mint felső plafon, szerintem ezért kérdéses szerintem, bár kétségtelenül dicséretes, ha az elegancia és a harmónia elérése a magas alkoholtartalom elkerülése mellett valósul meg! Kovács András István)
A titrálható savtartalom egyik fokozat esetében sem lehet kevesebb, mint 5,5 g literenként, a maradékcukor megengedett mennyisége pedig legfeljebb 4 g/l. A mustot kizárólag olyan élesztővel szabad erjeszteni, mely nem változtatja meg az olaszrizling bor természetes illat- és zamatjegyeit. A Csopaki nem készülhet töppesztett és botritiszes szőlőből, nem lehet kései szüret, pezsgő és habzóbor. A bor érlelésére vonatkozó előírások szerint az ezüst fokozatú Csopaki minimum érlelési ideje 7 hónap, melyből minimum 6 hónap tartályos és/vagy hordós érlelés, és legalább egy hónap palackos érlelés. Arany fokozat esetén összesen 9 hónap minimum érlelés az előírt, melyből legalább hat hónap hordóban és/vagy tartályban, illetve legalább 3 hónap palackban történik – olvasható a Kódexben.
Szent Iván borai
A Kódex védelme alatt forgalomba kerülő borokat egységesen burgundi palackba töltik, első osztályú parafa dugóval, illetve fekete, selyemszínű kapszulával zárják le. A borok minden évben egységesen Szent Iván napjának előestéjén (június 23.) kerülnek forgalomba.
Természetesség
Az elmúlt években sok vita folyt a borok természetességéről (például: Művelt alkoholista, Tamás Ervin), a csopakiak most egy határozott jelzést adtak erre vonatkozóan. A természetes borok hívei mostantól kezdve vághatják a centit, 480 napos változatot kell készíteni, ennyi idő múlva lesznek kóstolhatók a védjegyes borok. Aki nem tud ennyit várni, nyugodtan vizsgálódjon a jelenlegi csopaki kínálatban, talál ott már most is frankó borokat!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Csopaki borkódex 2012.03.25. 23:12:01
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Daeril 2012.03.27. 00:19:20
vargabor 2012.04.13. 22:01:48
Varga Zoltán
akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.04.14. 00:41:48