Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.07.20. 10:07 akoan

Olaszrizling: maga a szex

1955lo_1342771523.jpg_743x520

Az olaszrizling olyan, mint a szex – erről is hallhatott a közönség a Somlói Apátsági Pince és a Pinceáron.hu borkereskedés bemutatóján. A borászat frontembere, Balogh Zoltán nem egyedül az olaszrizlingről mondott jókat, hanem például a juhfarkról, a nagypapájáról, de izgalmas dolgok derültek ki a terroir-borászat szociológiai és munkaerőpiaci vetületeiről is.

Nagy lelkesedéssel készültem a Somlói Apátsági Pince (SAP) kóstolójára: remek borok, remek előadó, ennél jobb nem is lehet. De rosszabb igen. Beütött ugyanis minden borkóstoló rémálma: „lefagyott a rendszer”, a borokat nem úgy érzékeltem ezen a napon, ahogy máskor, minden egy kicsit, vagy nagyon más volt. A fellépő borok közül többet már kóstoltam, az akkori élmények még foltokban sem jöttek elő. Sajnos, van ilyen… Mi volt a bajom, nem tudom. Talán "gyökérnap"? Vagy a csütörtök esti vihar, a rohangáló frontok? Még az a szerencse, hogy ott volt Balogh Zoli, és sok érdekes dolgot mondott. Kifejtette például, hogy azért is remek szőlőfajta az olaszrizling, mert a bora olyan, mint a szex, vagyis akkor is jó, ha nem tökéletes. Más borok gyakran élvezhetetlenek, ha nem sikerülnek magas színvonalúra, de ha az olasz egy kicsit „nem százas”, attól még jó. Erről én, mint aznapra kisiklott borkóstoló, meg is győződhettem: kóstoltam az olaszrizlinget is, és az jó volt!

 

Szexológia

A tramini után olaszrizlingből van a legkevesebb a (SAP) ültetvényein, vagyis a 3 hektáron gyümölcsöző 14 ezer darab tőkén. Három hektáron nem lehet 10 szőlőfajtát termelni, mondta Balogh Zoli, és ezzel nem lehet vitatkozni, nem is ellenkezett senki. Náluk a hárslevelű – juhfark – furmint trió a meghatározó, így döntöttek, nem kis részben az elődök útmutatásait megszívlelve. Az olaszrizling ugyanakkor kötelező gyakorlat, ráadásul nem csak Somlón – vélekedik a frontember, aki azért hozzátette, hogy a Somlón az olasz a fő fajta, ebből van a legtöbb, 160 hektár. A Somlói borvidéken az összes szőlő több mint egyharmada olaszrizling.

Hallhattuk, hogy az olasz, számos jó tulajdonsága mellett, azért is jó, mert alkalmas a terroir bemutatására. Rezedáztunk is egy kicsit, jelesül: a rezeda illatát fel szokták sorolni, mint az olaszrizling egy fajtajellegzetességét, de látott-e már valaki olyan élő embert, aki nem alulról szagolja ezt a virágot… Szerintem egyébként nem kell leragadni a rezedánál, érezhetünk virágillatot is, csak úgy.

Eleve gondban vagyunk Magyarországon a fajtajellegekkel, mondta az előadó. Egyes borok, például a tramini, jól leírhatók, de az olaszrizling, vagy például a furmint esetében nem megy az ilyen általánosító leírás. Évtizedek kollektív munkájára lesz még itt (is) szükség: rá kell jönnünk, hogy egy-egy fajtához egy adott termőhelyen milyen művelésmód, mekkora hozam, milyen borászati technológia illik, és mit ad ki magából a neki leginkább megfelelő körülmények között.

Az olaszrizling gondjairól és szépségeiről Balogh Zoltán írt ebbe a blogba egy nagyon tanulságos értekezést, ha valaki még nem olvasta, akkor pótolja be, gyorsan. Cím: A devecseri kocsma és az olaszrizling igazsága

 

Szociológia

Somló, mint terroir, ez is szóba került. Mi a legnagyobb probléma? A környékbeli falvak élhetősége, lakhatósága, az onnan használható munkaerő. Ez majdnem akkora dráma, minta azt mondanánk, hogy mostantól 20 évig nem esik eső – festett tragikus képet Balogh Zoltán. Ez a hiányzó elem, amit próbálnak pótolni. Ezt hallom Hegyalján, vagy például Egerben, Sopronban is – tette hozzá. Öt pohár borból 4 esetleg nem születik meg, mert nincs megfelelő munkaerő, nincs megfelelő felvevő piac, nincs megfelelő fogyasztási kultúra. A talajokkal, a kőzettel, stb., nincs gond Magyarországon, sőt. Balogh vastagon terroir-borászatként határozza meg a Somlói Apátsági Pincét, de a terroirhoz nagyon erősen hozzátartozik a szocio-szféra, hívta fel a figyelmet, erősen. Idézte Tóth Sándort (Scheller-birtok), aki szerint sokat beszélünk a környezetvédelemről, de elfelejtjük, hogy a környezetbe beletartozik az ember, őt is kéne védeni helyenként, mert valakinek dolgoznia kéne, művelni a földet.

Sok jót hallhattunk még az előadótól, a rögzítőm rögzített, ujjaimmal hamarosan újra ütögetni fogom a billentyűzetet, hogy az elhangzottak itt írásos formába lendüljenek.

 

A kép innen: FORTEPAN. Annyit tudni róla, hogy 1955-ben készült, és hogy a Somlót látjuk, a 8-as út felől.

A személyekről nincs adat. A férfi hasonlít a nagypapámra, de ő máshol élt, kertész volt. Sajnos, már nem él, pedig megkérdezném tőle, milyen a rezeda, biztosan tudná!

Kedves olvasók, házi feladat! Rántsuk le a leplet a rezedáról! Legyen szíves, mindenki kérdezze meg nagymamáját, nagypapáját, egyéb rokonait, botanikusokat, a füvészkertek félhomályában alkotó szakembereket... Valakit, aki szagolta már a rezedát.

Köszönettel!

Kovács András István

8 komment · 1 trackback

Címkék: olaszrizling somló terroir baloghzoltán somlóiapátságipince


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr324667623

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Olaszrizling: maga a szex 2012.07.20. 12:33:01

Egyes borok, például a tramini, jól leírhatók, de az olaszrizling vagy a furmint esetében nem megy az általánosító leírás.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.07.20. 12:58:05

Szerintem nem könnyítette meg a kóstolást, hogy a traminivel kezdtünk, olyan intenzív és aromagazdag volt, hogy utána nem volt könnyű szálazgatni.

Amúgy nem semmi, hogy becsempészed a címbe az olaszrizling szót, ami egy olyan rendezvényről szól ahol 1/9 rész olaszrizling volt. Neked mindig egyre rúgóra jár az agyad.. :)

zoli 2012.07.20. 15:02:42

A szőlőben pont igen gyakori gyom a (vad)rezeda. Visszafogott illatú, ebben vmelyest hasonlíthat, de enyhén buja, egzotikus, talán egy illat- v. aromakiemelő élesztő képes ehhez hasonló tuttifruttis, rágógumis illatot produkálni, alapjáraton nemigen jellemezném ezzel az olaszrizlinget.

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.07.20. 15:58:13

@rszabi: ezért olaszrizling a blog neve! :)
Az viszont 100 százalékban az olaszra vonatkozott, hogy "olyan, mint a szex". Zoli így mondta.

hegyaljai 2012.07.23. 23:26:51

Sajnos nagyon régen szagoltam vadrezedát. Arra emlékszem,hogy nagyon penetráns nem szeretem illata volt, mint a legtöbb káposztaféle-keresztesvirágú növénynek. Nem egy olaszrizling kóstolása kapcsán jutna eszembe. Talán fontosabb, hogy a XIX században légfrissítőként használtak bizonyos rezedákat. No ennek hatására már pozitívan kapcsolódhatott az olaszrizling illatához.

zoli 2012.07.26. 00:43:17

Házi feladatként ma újfent megszagoltam, ezúttal kissé zöld, nyers (borban tán éretlen sauvignonos, kocsányízesként adaptálható) és amolyan fanyarkás illata volt kis szőlővirágra emlékeztető kedvesebb, illatosabb háttérzöngével - nagyobb beleérző készséggel bodza, esetleg mézvirág. Továbbra se érzem túlontúl találónak...

petkiseri 2012.07.27. 11:05:03

A SZEX VAJOOON MIIIII....? :)

AZ OLASZRIZLING VAJON MIIIII.....?

www.youtube.com/watch?v=CiyAda3ohfs

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.08.07. 12:28:53

@zoli: köszönjük!!!
én ezt találtam a rezedáról, a latin neve beszédes!!!!
"Nagyanyáink nemesítették, nem feltűnő, de mennyei illatával kárpótol a jelentéktelen színekért. Ez a kissé feledésbe merült növény a rezeda: Reseda odorata. A kerti rezedát a régi kertekben mindenütt termesztették csodálatos, édeskés illatáért, amely a parfümgyáraknak is fontos alapanyaga lett...." Részletek, fotó itt:
www.szepzold.hu/a_rezeda
süti beállítások módosítása