Borfesztivál, első nap, vörösborok. A legjobbak: Balla Géza Sziklabor, Eszterbauer, Gál Lajos, Pók Tamás, Simon József, Weninger.
Kőmediterrán 30 fokban érkeztem a Budavári Borfesztivál első napjára, szerda délután, de néhány napja annyi hír bombázott a besomfordáló hidegfrontról, hogy vörösboros kedvem támadt. Legalábbis 30 fokot mutatott az Aranyszarvas étterem közelében álldogáló utcai hőmérő, amit esetleg átalakíthattak mustfokolóvá, mert azért akkora nagy hőséget nem éreztem.
Balla Sziklaborai
A vörösboros irányt megpróbáltam kékfrankosra fókuszálni, részben sikerült is, annyiban bizonyosan, hogy ennek köszönhettem a nap legnagyobb élményét adó bort, Balla Géza Sziklabor Kékfrankosát. A Sziklabor sorozat a 2009-es évjárattal bevezetett újdonság, a dűlőválogatott tételek most jelennek meg a piacon. A Kékfrankos adatai: Gyurok, Ménesi borvidék – Templom dűlő, 40-45 éves szőlőtőkék, déli fekvésű teraszos ültetvény, egy teraszon egy sor szőlő, 80 dekagramm körüli terhelés tőkénként. Egy hektárról 45 mázsát szüretelnek, átlagban. Altalaj: gránit, kb. 350 millió éves. A gránit málladéka már 20-30 centiméteres humuszréteg alatt megjelenik. Évjáratonként 6-7000 palack bor a prémium kékfrankosból betervezett mennyiség. A bor tüzes, tűzköves illata lenyűgöző, döbbenetes, emlékezetes. Nem torlasztom a jelzőket, ezt a kékfrankost mindenkinek meg kell kóstolnia! Az izgalmas ásványosság és a komplexitás ott vibrál a zamatban is.
A tétel 2 éven keresztül érlelődik első és második töltésű kis tölgyfahordókban, piacra kerülés előtt egy évet palackban is várakozik. Szűretlen, mindössze kétszer nyúl emberi kéz a bor születésébe: egyik a hűtött erjesztés, 24 fok fölé ne mehessen a hőmérséklet, másik a derítés, tojásfehérjével. Fajélesztőt, enzimet nem adnak hozzá, vagyis spontán erjedés zajlik. Interneten 3800 forintért rendelhető, a fesztiválon 4500 forintnyi jegyért ugrik le a polcról.
A Sziklabor nevet Eldermüller József aradi borkereskedő vezette be, mintegy 100 évvel ezelőtt. A Kékfrankos mellett a Sziklabor sorozatban található még Furmint, Pinot noir, Cabernet franc, Cabernet sauvignon és Merlot. A várban most a két cabernet, a kékfrankos és a furmint kóstolható.
Kihallgatott kékfrankosok
A kékfrankos-kanyarom kiemelkedő kettőse volt még Pók Tamás Nagy-Eged és Nagygalagonyás dűlőkből származó két tétele, valamint a Weninger Pince Balf elnevezésű alapkékfrankosa. A Bortársaság standján kóstoltam még Bott Frigyes kékfrankosát, de ez már későn volt, és kezdődő fáradásom megakadályozott abban, hogy kellő figyelemmel fogadjam be ezt a bort, csütörtökön majd újrázok.
A nagyon emlékezetes szerdai nem kékfrankosok közé ezek a borok kerültek szerdán: Eszterbauer Tivald, Gál Lajos Kadarka és Bikavér Superior, Pók Tamás Pajdos, Simon József Bikavér. Ezekről a borokról hamarosan részletes beszámoló érkezik, de ahhoz meg kell hallgatnom a rögzítőbe mondott „jegyzeteimet”. Így jár, aki nem írogat kóstolás közben: rögzítő használatával a borfesztiválozás sokkal kényelmesebb, mint jegyzetfüzettel, másnap viszont macerás „lehallgatások” következnek…
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2012.09.14. 10:03:02
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.