Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.03.30. 15:44 akoan

Ezért drága a magyar bor! Vallanak a vincellérek

Vörösborokról folyt az eszmecsere a közelmúltban a Prestige Reserve Club szervezésében. Herczeg Ágnes, Heimann Zoltán, Konyári János, Kovács Nimród és Takler Ferenc arról beszélgetett, hogy drágák-e a magyar csúcsborok, lehet-e olyan árszinten exportálni ma magyar vörösbort, mint amilyen ár itthon elérhető?
Folyamatosan téma a magyar vörösborok túlárazottsága – vetette föl vitaindítójában egy rendezvényen Doszpod László. A Prestige Reserve Club elnöke ezt a hazai életszínvonallal hozta összefüggésbe, mint mondta: Nyugat-Európában sokan vásárolnak 40 eurós borokat, ezzel szemben Magyarországon a 10-12 ezer forintos palackárat a borkedvelők többsége arculcsapásként éli meg.
A beszélgetésen részt vettek a borászatok részéről: Herczeg Ágnes (Gróf Buttler), Heimann Zoltán, Konyári János, Kovács Nimród, Takler Ferenc.
Herczeg Ágnes és Heimann Zoltán közgazdasági magyarázattal szolgált: az 1990 utáni bor-reneszánszban eleinte kevés volt a pincészet, még kevesebb a csúcsbornak tartott termék, így hiány-effektus lépett fel, ami keresletet, vágyakozást, vagyis divatot generált. „Divatborvidékeken divatborászatok voltak, de ez a korszak véget ért” – fogalmazott Heimann. Mostanra sokat változott a piac: jóval több kedvelt borvidéken sokkal több pincészet működik, ez összességében nagyon jó hír, de ilyen szituációban nyilván nehezen lehet tartani bizonyos borkategóriákban a korábbi árszínvonalat, különösen olyan gazdasági környezetben, mint amilyenben 2008 óta élünk.
Józanodás
Kovács Nimród felvetette, hogy a világ legdrágább borainak az elkészítése sem kerül többe önköltségi áron 20 dollárnál, a piaci áruk mégis lehet 500, vagy akár 2000 dollár. Ennyit jelent az eszmei érték, a márka, amiért bizonyos vevők hajlandóak ennyit fizetni. Kovács Nimród arra is felhívta a figyelmet, hogy az elszigeteltség, vagy inkább a belterjesség az 1990-es években oda vezetett Magyarországon, hogy lehetőség nyílt az irreális árképzésre, a megalapozottság nélküli magas borárakra. Szerinte mára a külkereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően sokat javult a helyzet, hiszen sokan próbálták, próbálják külföldön eladni a boraikat, és ez nem egy esetben kijózanítóan hatott. Vagyis közel sem sikerült olyan árakat elérni külföldön, mint a magyar piacon. A kijózanítás Nimród szerint fordítva is működik, számos, igen jó ár-érték arányú külföldi bor vásárolható ma már Magyarországon, ez is hozzájárulhat szerinte a túlzásoktól mentes árpolitikák elterjedéséhez.
A Balkánról jövünk
Doszpod László felvetette, vajon ma Magyarországon szinkronban vannak-e az esetenkénti magas borárak a kibocsátó pincészet presztízsével, imázsával, piaci pozíciójával? Ezzel kapcsolatban Heimann Zoltán leszögezte: a Magyarországon elérhető árszínvonal jelenleg magasabb, mint amennyit export esetén érvényesíteni lehet. „Alapvetően a Balkánról jövünk, így fogadnak minket Nyugat-Európa borvilágában” – mondta ki a szomorú tényt Heimann. Konyári János és Takler Ferenc itt opponált, mint mondták, ők nem adják olcsóbban exportra a borukat, mint az itthoni ár!
A beszélgetésen borokat is kóstoltak a megjelentek, ezekről is hamarosan írok, igyekszem a konszenzusos pontszámokat felidézni. A teszt vakkóstolás volt, mindenki egyénileg pontozott, majd utána közösen értékeltük a fellépő vörösborokat. A jelenlévők borai mellett a bírálatban szerepeltek még az alábbi pincészetek vörösei: Bock, Figula, St. Andrea, Vylyan. A pontszámok itt böngészhetők.

Szólj hozzá!

Címkék: takler heimann konyári vörösbor grófbuttler kovácsnimród


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr384350428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása