Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.04.02. 15:24 akoan

Ennyit tudnak a magyar vörösök

Borász-celebek vörös házasításait mérte meg egy teszt a közelmúltban, a bírálók között ott volt Heimann Zoltán, Konyári János, Kovács Nimród és mindkét Takler Ferenc is. Öngólok vagy megdicsőülések? Minden kiderül a tudósításból.
Az előző évtized vörös házasításainak boncolgatására vállalkozott a Prestige Reserve Club szakmai rendezvénysorozatának első összejövetele. Tíz évjárat vörös cuvée-i nehezen fértek volna bele egy délutánba, így a bortörténeti szeminárium tárgya végül jórészt 2006 lett, kiegészülve négy 2007-essel és kettő 2009-es példánnyal. Az első tudósítást már kihoztam az eseményről, most következnek a vörös csúcsborok kemény pontszámai.
Érezhető-e terroir-jelleg a borokban? Ez volt az egyik fontos kérdés a Prestige Reserve kóstolóján. A tapasztalatok szerint nem érezhető, elsősorban a hordó miatt, de a magas alkohol, vagyis a túlérett szőlők sem segítik a termőhely szóhoz jutását. Mindebből az is következik, hogy a gyümölcsösség érzete is gyakran a hiánylistára kerül, kivétel például a 2009-es Barbár, ahol eleinte szintén a tölgyfás jelleg dominált (tetszetős formában), ám 15-20 perc levegőzés után előkerültek a gyümölcsök.
Kórság
A magas cukorfok további mellékterméke a magas alkoholfok és/vagy a maradékcukor, egyik sem túlzottan vonzó, önmagában sem, a harmóniaérzet kialakulását pedig többnyire megnehezíti a vörösborokban (is). Mennyire kell moderálni az alkoholt, érdemes-e meghatározni egy abszolút értéket, százalékot, ami fölé nem szabad engedni a borokat? Doszpod László ezen kérdése akkor hangzott el, amikor már túl voltunk néhány olyan tétel kóstolásán, amelyekről mindenki elismerte: na, ez már túlzó alkoholosság. A jelen lévő borászok ennek ellenére határozottan kijelentették, hogy limitálni nem szükséges a térfogatszázalékot, de persze a harmóniára törekedni kell.
Szerintem pedig a harmóniára pontosan oly módon kell és lehet törekedni, hogy a szőlőtermesztés legfőbb célja az olyan alapanyag előállítása, amely nem extrém magas cukorfok mellett produkál komplex beltartalmat, húzós-zöldes-nyers „reflexek” nélkül. Igen, a kibic (az újságíró), könnyen dumál… De mindez már többször szóba került, vélhetően nincs más út. Lásd: Csopaki Kódex, Bonkowski és a magyar kórság, stb. (Érdekes jelenség, hogy a kórságos cikke után Bonkowskit száműzték a Pannon Bormustra bírálói közül, idén azonban újra beválogatták…)
Következzenek a pontszámok. Fater néven a Bordoktor pontjait vésem ide, a sajátjaim Koan kódolással futnak, „borászok” címszó alatt a Prestige Reserve Club által megadott összesített eredményt közlöm. A minősítés vakteszt keretében folyt, a tételeket kancsókból öntötték, a bírálók tehát letakarva sem látták a palackot.
Heimann Barbár 2009
Fater: 85-87, borászok: 87-90, Kovács András István (Koan): 91. A többieknél kicsit följebb tettem ezt a bort, nagyon tetszett a gyümölcsössége, finom illata, amelyben csak az elején hangsúlyos a tölgy, valamint az ízben érezhető izgalmas ásványosság. Nálam a 2007-es Barbár is jól futott…
Konyári Páva 2009
Fater: 83-85, borászok: 87-90, Koan: 88. Illatban szép a tölgyfás jelleg, de a bor harmóniája még várat magára.
Kovács Nimród NJK 2007
Fater: 87-89, borászok: 87-90, Koan: 84. Sok trendi szépség van ebben a borban, számomra azonban az alkohol túl soknak érződik, a tannin is kissé vasalatlannak tűnt.
Takler Regnum 2007
Fater: 88-90, borászok: 90 pont fölött, Koan: 93. A Bordoktor igen pontosan jellemzi ezt a bort. Én a tesztlap nem túl méretes „megjegyzés” rovatába néhány szót firkantottam: Végre jó inni! Széles, hömpölygő, gazdag korty.
Bock Capella 2007
Fater: 82-84, borászok: 87-90, Koan: 86. Magas alkohol, a vége emiatt keserű.
Heimann Barbár 2007
Fater: 85-87, borászok: 90 pont fölött, Koan: 91. Itt is a harmónia és az ihatóság („kérnék még egy pohárral?”) áll a magas pontszám mögött.
St. Andrea: Merengő
Fater: 91-93, borászok: 87-90, Koan: 92-93. Néhányunknak ez volt a kedvenc bora. Kovács Nimród így jellemezte: „nagyon szép, bársonyos, kellemes, finom”.
Kovács Nimród NJK 2006
Fater: 89-91, borászok: 90 pont fölött, Koan: 92.
Figula Fülöp 2006
Fater: 90-92, borászok: 87-90, Koan: 89.
Vylyan Duennium 2006
Fater: 86-88, borászok: 90 pont fölött, Koan: 91.
Bock Capella 2006
Fater: 89-91, borászok: 90 pont fölött, Koan: 92.

1 komment

Címkék: figula takler heimann vylyan bock konyári st.andrea vörösbor értékelés kovácsnimród


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr394356227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2012.04.04. 13:32:09

Jó kis összefoglaló, de azért szívesen hallottam volna kicsit többet a többi borokról, beleértve az utolsókat is. A pontok olyan keveset mondanak...

Örülök, hogy ennyire ízlett Barbár!
süti beállítások módosítása