Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (27) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (33) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (9) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) tagyon-hegy (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) tánczos pince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.09.28. 05:55 akoan

Hétpróbás Demeter

Demeter Zoltán évjárat-bemutatót tartott, 12 tételt kóstolt a közönség, miközben hallgatta a borászt. Jó volt, most gyorsban bedobok néhány jegyzetet: így járt az év 2011-ben Zoliék felé.

Zoltán sok jó dologról beszélt, gyakorlatilag mindent rögzítettem, de most csak egy gyorsjelentésre van idő. Annyi azért kiemelendő, hogy a birtok 7 hektáron gazdálkodik, a tulajdonos-borász fontosnak tartja bizonyítani, hogy ekkora méretben is lehet életképes egy hegyaljai pincészet, és tud olyan borokat produkálni, amelyek magas minősége a világban is észrevehető. A címben szereplő „hétpróba” erre utal, megpróbálni a nagyon nagy dolgokat, 7 hektáron… Ami még igen lényeges: az egy hektárról palackozott bormennyiség 500 és 1500 palack közötti.

Az első tétel egy pezsgő volt a Holdvölgy dűlőből (Rátka). Pezsgőnek még kölök, ám Demeter Zoltán jelezte, ő a pezsgőt szeretné nem kiemelni a borok közül, számára a pezsgők voltaképpen borok. Innen nézve akkor nem is hiányzott a buborék, viszont a tétel, vagyis a bor illata, zamata, struktúrája nagy élmény, az ásványosság magasiskolája.

Száraz Birtokbor

Dűlők: Holdvölgy, Veres, Lapis, Kakas, Becsek. Fajta: Furmint. Mennyiség: 3650 liter, vagyis 4860 palack körül. Itt is kiugrik az ásványosság a pohárból, nagyon szerethető ez az illat. Az illat füstös, intenzív, mégis elegáns, komplexebb, mint a zamat. Az illatot egy kis mentásság fűszerezi, teszi izgalmassá. Élénk savérzet jellemzi a bort, különösen utóízben. Ügyes bor.

Kakas

Bodrogkeresztúri dűlő, a bor tisztán furmint. Mennyiség: 1140 liter. Az illat itt is nagyon tetszett, különösen a kifinomultsága. Teltebb a zamat, finom és érett alma érződik, egy kis mentásság itt is jön nekem. Az alkohol mindössze 12,5 százalék! A birtokborban is ennyi az alkohol, a must mindkettő esetében 20 fokos volt. A zamat itt sem éri be az illat komplexitását, én így éreztem.

Veres

Ez mádi dűlő, furmint, a must itt is 20 fokos volt, pedig a szüretre október 24-én került sor. Mennyiség: 840 liter. Nagy kedvencem lett ez a bor, itt nagyon élénk, izgalmas savakat éreztem, a komplexitás a végéig jellemzi. Csak tartályban érlelődött, a többi tétellel megegyezően 2012 áprilisában került palackba.

Lapis

Bodrogkeresztúri dűlő, a bor tisztán hárslevelű. A Verestől nagyon belelkesedtem, utána ez a bor kevésbé tetszett. Illatban és zamatban is jelentkezik a fahordó, az illat kissé zárt.

Őszhegy

Mádi a dűlő, a bor tisztán sárgamuskotály. A must 21,5 fokos volt, az alkohol 13,5 százalék lett, csak tartályban éldegélt ez a tétel is. A muskotály izgalmas illata nagyon intenzíven kezd, az egész bort valami őserő jellemzi, a korábbi tételek kifinomultsága, harmóniája itt nem mutatkozik. Nagyon izgalmas bor, jelen állapotában kissé zaklatottnak tűnik.

Szerelmi

Tokaj híres dűlője, a bor tisztán hárslevelű. 22 és feles mustfok, 15 százalék alkohol, 6,1 gramm/liter maradék cukor. Mennyiség: 750 liter. A laborleletek alapján nem gondoltam volna, hogy ez lesz a másik kedvencem. Illat és zamat egyaránt nagyon telt, gazdag. Méz, törökméz, menta. Hömpölygő, „vastag” bor, ugyanakkor harmonikus, nagyon finom.

Boda

Sátoraljaújhelyi dűlő, a bor tisztán furmint. Kissé soknak tűnik a hordó és egy furcsa, „erjedtes valamit” érzek a borban. Zoli tájékoztatása alapján ez a valami egy kis almasav-bomlási zavarból ered.

13 nap együtt

Becsek dűlő, Mád. A bor elnevezése utal arra, hogy itt héjonáztatás történt. Jelen állapotában ez a bor nekem nem jött be.

Birtokbor, édes

Dűlők: Szerelmi, Őszhegy, Veres (Tokaj és Mád). Fajták: kövérszőlő, sárga muskotály, hárslevelű. Mennyiség: 1880 liter. Alkohol: 10,5 százalék. Cukor: 104 gramm/liter. Kellemes illatú, finom bor, itatja magát. Érződik, hogy itt nem kell feszes szerkezetet keresni, a savérzet lehetne erősebb, de a bor összességében harmonikus, szerethető. Szerettem is.

Eszter

Zoltánék leánya, Eszter, 9 hónappal ezelőtt megszületett, ezért a korábbi Főbor átkeresztelődött. A boldog apuka annak nem örül, hogy a Főbor elnevezést nem sikerült belevetnie a fősodorba, mint mondta, igen pazarló hozzáállásnak tartja, hogy ezt a nagyon régi és nagyon jó nevet nem használja a borvidék. Dűlők: Veres, Lapis, Holdvölgy. Fajták: furmint és hárslevelű. Alkohol: 10,5 százalék. Cukor: 170 gramm/liter. Itt aztán van elegendő savérzet, gazdagság, feszes szerkezet, minden. Ha az édes Birtokbor szerethető, akkor ez a szeretet maga.

Cabernet franc (hordóminta)

Hosszú téli estékre kell egy kis vörösbor, úgy jobban esik belekucorodni a nagytestű, füles fotelbe. Ekképpen vezette fel az este utolsó borát Zoltán, és mondandójával nem is vitatkozott senki. Kucorodó-bornak az Egri borvidékről vásárol szőlőt Demeter gazda, Nagytályáról. Ha ez a bor a hírnök, akkor kutya hideg telünk lesz… Itt aztán befűt az alkohol (16 százalék körül), van egy kis maradék cukor is (3 gramm/liter), a must 24,5 fokos volt. A sok alkohol miatt kesernye teszi kaparóssá az amúgy édességérzettel szolgáló bort, mit is mondjak, én nem ilyen vörösökkel szeretném átvészelni azokat a téli estéket. Füles fotelünket kedvelem nagyon, de ha majd odaűz a tél, akkor a Szerelmivel szeretném lelkemet nyugtatni. Ilyen vörös helyett pedig inkább választanám a Verest, idézni a nyarat.

Pompás kóstoló volt, köszönjük szépen! Kedvenceimet felsorakoztatom a végére, újból: Pezsgő, száraz Birtokbor, Veres, Szerelmi, édes Birtokbor, Eszter.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: furmint hárslevelű tokaj-hegyalja demeterzoltán


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr534807643

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hétpróbás Demeter 2012.10.01. 16:36:01

Demeter Zoltán fontosnak tartja bizonyítani, hogy ekkora méretben is lehet életképes egy hegyaljai pincészet, és tud olyan borokat produkálni, amelyek magas minősége a világban is észrevehető.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása