Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2013.11.23. 10:47 akoan

Tiszteletüket teszik – Terra Hungarica

A 2013-as Terra Hungarica Borszalon előtt Pók Tamást kérdeztem a természethű borokról, hiszen ezek kóstolására nyílt lehetőség a rendezvényen. Az egész lényege egy olyan életszemlélet, amely a környezet tiszteletét és védelmét veszi alapul. Aki így él, az a szőlőt is oly módon termeli meg, hogy a művelés során törekszik a vegyszerhasználat visszaszorítására.

Pók Tamással interjú készült, az InfoRádióban hangzott el, itt bármikor meghallgatható. Tamás arról beszélt, hogy a természet egyensúlyának megtalálása számukra azt is jelenti, hogy az adott szőlőültetvényben kell kialakítani a természetes egyensúlyt. Elhangzott az is: a természethű bor fogalmához hozzátartozik, hogy készítése során semmilyen kémiai beavatkozás nem történik.

Az elméleti megalapozást követően a szombati kóstolónap során már „csak” a borokra igyekeztem figyelni. A sok termelő közül mindenkinek a borát nem lehet egy délután megismerni, de azért sok tételt megkóstoltam, többségük tetszett.

Barta Károly

A Furmint 2010 illata pompás (teltség, komplexitás, gazdagság), a korty kevésbé volt lenyűgöző.

A 2011-es Öreg Király Furmint nagy kedvencem. Most is tetszett, de, a kissé magas hőmérséklet miatt talán, az alkohol kiugrott, megbillentve az amúgy példás egyensúlyt.

Balassa István

Nyulászó és Betsek Furmint. Mindkettő nagy élmény, nekem a Betsek most jobban ütött. Komplex, nagyon. Sok minden vibrál benne, ugyanakkor elegáns, rendezett, harmonikus, magabiztos. Intenzív gyümölcsösség, érett trópusi gyümölcsökre hasonlító jegyek zamatban. Ha pontoztam volna, ez 93 pontot érdemelne.

Demeter Zoltán

Itt csak a „narancsbor” Furmintot sikerült megízlelni, a Kakas első palackja éppen kiürült. A narancsos, vagyis a hosszabb héjon áztatás miatt sötétebb, narancssárgába hajló színű Furmintot (2011) fiatalabb korában kóstoltam, ha ifjabban „13 nap együtt” néven futott. Akkor nem jött be, most inkább szerettem.

SAP 2011

A Somlói Apátsági Pince négy bort hozott, mind 2011-es. Leginkább az Olaszrizling és a Juhfark tetszett.

A Juhfarkról ez raktározódott el: a sósság és az édesség birokra kel, jó érezni, ahogy birkóznak egymással. A mineralitást „legyőzi” a 25 gramm körüli maradékcukor, de itt nincs vesztes, a kóstoló pedig nyer, és boldogan nyel. Fajtajelleg és Somló is visszafogottan jelentkezik, amúgy. 90 pont körülire gondolnám. Általában nem rajongok a maradékcukros tételekért, de itt nagyon klassz minden, ez így nagy élmény, „ahogy termett”.

A Furmint és a Hilla is szép, de az előbbiben számomra kicsit sok a maradékcukor, utóbbiban pedig „kevés”, ezt édesebben érezném igazán harmonikusnak.

St. Andrea

Boldogságos

Ez egy dűlős házasítás, szürkebarát 46 százalék, olaszrizling 28 százalék, sauvignon blanc- viognier 26 százalék . Utóbbiból csak igen kevés. Majdnem Egri csillag, de nem lehet az, hiszen a Kárpát-medence, jelesül az olaszrizling nem éri el a borban az 50 százalékot. Lőrincz Györgyék szerint az egerszóláti Boldogságos dűlő egyedisége megjelenik a borban. 10 hónapot érlelődött 500 literes fahordóban. 90 pontot kapott Marcus del Monego és Andreas Larsson weboldalán, ez igen komoly fegyvertény! A német és a svéd sztárpohárnok komoly szaktekintélynek számít, én elfogadom tőlük ezt a 90 pontos értékelést, igyekszem részben ehhez is viszonyítani majdani pontjaimat. Ezért adtam közre a del Monego – Andreas Larsson duó magyar borokra adott pontszámait az InfoRádió internetes oldalán, szerintem az a sor elég jó viszonyítási alap, ha nyilván nem is ért egyet mindenki minden értékeléssel. Én sem, de a kalibrálást, a pontosabb pontozást talán megkönnyíti…

Kiemelkedően jó egyensúlyú, élénk, üde, zamatos bor a Boldogságos. A sok vibrálás mellett tartalom és mélység is mutatkozik, gyümölcsösség, jó savak. Akkor tehát ez tekinthető az etalon 90 pontnak.

Örökké 2011

Hárslevelű 43 százalék, chardonnay 28 százalék, sauvignon blanc 21 százalék, rajnai rizling 8 százalék. Nekem szombaton a Boldogságos inkább bejött, ha az a 90 pont, akkor ez 87 pont környékén.

Valóban méltó Pinot noir 2009

A 2008-as kiemelkedő és csodás ebből a borból. Az újabb évjárat zamatban egyelőre nem hozza azt a nagyon magas színvonalat, de az illat itt is pompás, fajtajelleges, pörkölési aromákkal, gyümölcsökkel. 86-87 pont

Hangács Bikavér 2009

Komplex, finom illat, kedvesség, de semmi édeskés irány. Markáns, földes-avaros ízek. Fantasztikus bor, élmény kóstolni, remek bikavér. 92-93 pont körül

Szecskő Tamás

Szecskő Tamás fehérborait nagyon szeretem, ennek már adtam is hangot, vagy inkább betűt. Most szombaton is nagyon készültem ezekre, ám a jeles mátrai termelő csupa vereset hozott. Megkóstoltam ezeket is. Rubintos: vad ízek, kissé kesze-kusza. Nem szoktam szeretni ezt a bort, most sem tetszett.

Cabernet franc 2012, szűztermés. Ez ígéretes, de érezni, hogy nagyon fiatal. Túlzottan tömény. Tőkénként 30 dekagramm termett, így adódott. Ha beáll az ültetvény, és reális mennyiséget ad, akkor bizonyára finom lesz.

Turán, 88-89 pont körül. Ebben is benne van a vadság, de letisztultabb, „rendezettebb” formában. Ez harmonikus bor, ugyanakkor maga az őserő.

Szászi Endre

Zeusz: Szászi Endre korábban ezt mondta nekem erről a borról: "tudom, hogy a mai trend az alacsony alkoholra épített egyensúlyról szól. De azt is tudom, a Zeusz nem ilyen, annak magas mustfokkal kell beérni, akkor lesz harmonikus, izgalmas, hosszan érlelhető különleges bor. Ez a példány saját élesztővel teljesen szárazra kiforrt, 14 százalék lett az alkohol, de nem lóg ki, harmonikus szép bor. Ez nem olyan, hogy napi egy palackkal benyakal a kuncsaft, ez az ünnepek, a szilárd és hosszú barátságok bora." Most is nagyon tetszett, krémesség, olajos szerkezet, tömény, harmonikus. Élmény. 89-90 pont

Tokaj Nobilis

Susogó 2012: lágyabb, hömpölygőbb furmint, de nagyon szerethető, jó inni.

Barakonyi 2012. A dűlő korábbi tételei mind emlékezetes borok voltak. Ezt most még fiatalnak éreztem, alakulgat benne a harmónia, de még nem érte el. Hordót is a kelleténél jobban érezni.

Három grácia, 90 pont. Bárdos Sarolta, Berecz Stephanie és Bott Judit közös bora. Furmint és hárslevelű, 70 gramm körüli cukor.

Krasnyik Pince

Kürti borvidék: az Olaszrizlingjük tetszett, a Portugieser pedig öröm, hiszen Magyarországon nem könnyű jól iható, kellemes, lazán tartalmas „kékopikat” találni, pedig én szeretem az efféléket.

Karner Gáborral már nagyon a végén tudtam csak beszélgetni, sajnos. A mátrai termelő hozott egy szép Olaszrizlinget, mint mondta, önmagáért is szereti, nagyon, ám amióta a teljes idei termés madarak martaléka lett, még inkább felértékelődik. Lámpaoltás közben még kóstolhattam egy klassz Kékfrankos sillert, miközben dolgozott a rögzítőm is: Gábor arról beszélt, hogy ő csakis a helyi, Kárpát-medencei fajtákra esküszik, nem is termel semmi mást, csakis kékfrankost és olaszrizlinget.

Na, ennél jobb végszó ide nem jöhet.

2 komment

Címkék: furmint eger bikavér terroir szecskő inforádió st.andrea terra hungarica természetesség balassa tokaj-hegyalja póktamás somlóiapátságipince tokajnobilis


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr795650818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.11.23. 20:06:22

Nekem Karner Gábor olaszrizlingje az este második legnagyobb pozitív meglepetése volt. Nagyon szép, szikár bor, "mint egy kristály". Félve mondok ilyesmit, de minden idők egyik legjobb olasza, amit ittam.