Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2013.09.13. 18:01 akoan

Borfesztivál ajánló

Első nap a várban: csütörtökön két tucat tételt tudtam megkóstolni az esőig, ebből 16-ot nagyon ajánlok. Kedvencek innen: Eszterbauer, Royal Tokaji, Sauska, Vylyan, Almagyar Érseki, Pastor.

A kóstolást a Raiker – Ital Magyarország közös standnál kezdtem, késő délután, pompás időjárási körülmények között: simogató, őszies hangulat, eső és napsütés nélkül, de sok fénnyel, ideális hőmérséklet.

Lajvér Olaszrizling 2012

Kellemes bor, érződik némi maradékcukor.

Merlot 2012

Sok meggy és cseresznye érződik illatban, tannin még nyers. Illat nagyon tetszik, zamat még kialakulatlan. Kicsit újvilági hangulat jön belőle számomra, ezt általában kevéssé szeretem, de itt rendben volt.

Eszterbauer Kadarka 2011

Sokadszorra kóstolom, mindig nagyon tetszik. Kadarka-etalon: gyümölcsös, fűszeres, bársonyos, nagyon csúszik, de komolyságot is mutat. Illatban egy kis gomba és őszi avar, szerethető villanásokkal.

Tüke Bikavér 2011

Illat nagyon rendben van: férfias, markáns, földes-avaros. Tiszta, őszinte, nagyon jól iható finom bor.

Günzer Tamás Stílus Cuvée 2011

Cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, pinot noir házasítása, igazi „mindent bele” bor Villányból. Jó stílus ez, sokan szeretik, nekem nem az ilyen jön be stilisztikai szempontból, de attól még finom. Jó illat, gyümölcsökkel, enyhe édességérzettel. Az édesség ízben már inkább elharapódzik, nekem ez kicsit sok, de azért nincs azzal semmi bajom, ha olykor ilyen tételt is megkóstolok. Amúgy tökéletesen megkomponált bor, a villányi „fő csapásos” stíl barátainak kötelező gyakorlat.

Gere Attila Kopar 2009

Az egyik villányi trendszetter, egykoron sokat beszéltek róla, mára beleszürkült a sikerbe, és ezt pozitívan értem, ha elsőre talán nem is úgy hangzik.

Harmonikus, finom, jól iható bor, nagyon kicsi édességérzettel. Fogyasztói ára (7-8000 forint) a prémium-kategóriában szinte jó ajánlatnak számít, annyi már a 12-15 ezer forintos csodabor. Luxuscikkek luxusáráról fölösleges vitatkozni: aki nagyon sok pénzt tud és akar költeni borra, az kifizet ennyit, kacagva. Aki a havi borfogyasztására perkál 10-15 ezret, az nyilván nem a Kopar után kapkod. Ennyi.

A Bortársaság honlapján amúgy ez olvasható a Koparról, szakmailag: „50% cabernet franc, 40% merlot és 10% cabernet sauvignon, acéltartályban és fakádban erjesztve, 60%-ban új barrique-ban, 40%-ban nagy ászokhordóban érlelve 16 hónapig. Mély rubin szín, sötét mag. Testes, erőteljes és hosszú. Illatában és ízében intenzív fekete gyümölcsök és étcsokoládé. Ajánlott dekantálni. (2013. április)”

Bock József Magnifico 2008

Sokkoló bor, mármint az ára, hiszen itt-ott 20 ezer forintba, netán még többe kerül egy palack. Nem étteremben, boltban. Borként most nem sokkolt, korábban kóstoltam néhányszor, akkor jobban tetszett. Öt éves tétel, vélhetően most valamilyen korszakváltásával van elfoglalva. Azt nem tudom megmondani egy gyorskóstolásból, hogy ez kamaszodás, vagy életközép krízis.

Almagyar Érseki Szőlőbirtok Nagyanyag 2011

A nap egyik kedvence, nagyon szerettem. Az egri borászatot Csutorás Ferenc gründolta Csernus doktorral és egy közös barátjukkal, aki nem celeb, de jó fej. A legjobb fej azonban most ez a bor, amely a legendás Csutorás nagypapa kedvenc szóhasználatát követve kapta a „Nagyanyag” elnevezést.

Pinot noir és Menoir házasítása, különleges illattal, fantasztikus szerkezettel, élénk savakkal, izgalmas zamatokkal. Extrém versenyző, nekem nagyon bejön. Valóban nagyanyag!

Pastor Cabernet sauvignon 2011

A szekszárdi pince borának elsősorban az illata tetszett, az nagyon. Avaros, földes, „franciásan” fajtajelleges, izgalmas. Ízben ennek a vonalnak a folytatását vártam, de nem azt kaptam. A zamat más stílust hoz, kicsit édeskésebb irányt, ami ugyan messze van a durva lekvárosságtól, de elmarad kissé az illat magasságaitól, szerintem.

Sauska

A Sauska pincészet dicsőségben és érdeklődők rohamában fürdött, ezért. Én egy tokaji alap Furmintot kóstoltam, tetszett, az alapbor kategóriát jól hozza. Megízlelhettem a nyerő csodabort is, valóban pult alól. A Sauska Cuvée 5 (2009) illata áradóan gyümölcsös, nagyon intenzív és nagyon finom. Íze szintén magas színvonalat nyújt, bár némi fiatalság még érződik rajta. Nem hivatalos hírek szerint a Londonban elnyert díj hatására kerek 100 euró lesz majd a fogyasztói ára, vagyis kerek 30 ezer forint. Számított valaki kevesebbre?

Sauska Krisztián büszkén mutatta az érdeklődőknek tokaji száraz csúcsborát, a 105-öt. Ki is jelentette: „a villányiak tudják, hogy számomra Tokaj az igazi szerelem…”, de mintha kacsintott volna közben, úgy láttam. Na de ezt a 105-öt, ezt lehet is nagyon szeretni, elegáns, pengés szerkezet, finom zamatok, klassz illat. A Cuvée 105 adatlapján ez olvasható: „Tokaj-Hegyalja meghatározó szőlőfajtái, a hárslevelű (59%), furmint (27%), és sárgamuskotály (14%) házasításával készült száraz fehérbor. Telt és aromagazdag, sáfrány és rozmaring illatjegyekkel, kortyában érett szőlővel és finom savakkal. Alkohol: 14%, sav: 5.4 g/l, pH: 3.12”

Rozmaringot és sáfrányt én nem éreztem, talán a közelgő eső miatt tompulhatott a szaglásom, de az sem kizárt, hogy a mellettem álló férfiember szúrós borotválkozás utáni arcizéje zavart. Csak zárójelben: a hölgyek többsége már tudja a leckét, vagyis borkóstolás előtt nem önt magára parfümöt. A szabály férfiakra is vonatkozik!

Royal Tokaji

Itt két nagyon jó száraz Furminttal találkoztam, mindkettő 2012-es. Az „ezüst címkés” alapbor csupa finom alma és körte, illatban és ízben egyaránt. Könnyű, jól csúszik, jó savú, szerethető.

A dűlős Furmintok közül a Szent Tamás jött be nekem a leginkább, a gyümölcsök és az ásványosság mellett itt a legjobb a struktúra.

Vylyan

A Vylyan standjánál az Ördög volt az egyik kedvenc, a fesztiválos nap végén kitűnő levezető bor, és bármilyen nap végén jól jön egy ilyen tétel. Jó értelemben könnyű vörös, gyümölcsös, ördögien csúszik.

A Mandoláshoz (2009) már egy kicsit késő volt, az eső is egyre jobban nyomta… Egy dűlőszelektált villányi cabernet franc nagyobb odafigyelést igényel, de az értékek így is felvillantak.

3BorfesztPentek.jpgPéntek esti hangulat (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

1 komment · 1 trackback

Címkék: szekszárd eger villány borfesztivál csutorás eszterbauer sauska tokaj-hegyalja gereattila royaltokaji


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr375511271

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Borfesztivál ajánló 2013.09.14. 10:13:01

Két tucat tételt tudtam megkóstolni az esőig, ebből 16-ot nagyon ajánlok. Kedvencek innen: Eszterbauer, Royal Tokaji, Sauska, Vylyan, Almagyar Érseki, Pastor.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.09.13. 22:00:58

Azért az elég durva, hogy nyer egy címet egy bor és egyből a duplájára megy fel az ára. Nagyon örülök a Sauska sikerének, de így szinte kizárják a hazai fogyasztók 99,9%-át.