Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2013.02.13. 19:29 akoan

Gratulálunk a Gajdos Pincészetnek, de...

A Magyar Távirati Iroda hírei között az imént ezt találtam. Szerkesztett formában közreadtam az anyagot az InfoRádió hírportálján. Alább közlöm az eredeti cikket, tisztelettel megjelölve azokat a részeket, amelyeket megjelölésre érdemesnek gondolok. Zárójelben: olyan is volt már, hogy egy újságíró valamit félrehallott, nem tudom, itt pontosan miről van szó... (Azt hiszem, nem a tudósító értette félre a dolgokat.)

Magyar diadal a világ legnagyobb bioborversenyén

    Berlin, 2013. február 13., szerda (MTI) - A legjobb boroknak járó nagy aranyérem elismerést szerezte meg az egri Gajdos Pincészet 2009-es Cabernet Franc Selection bora a világ első számú bioborversenyén, a németországi Mundus Vinin, a díjat szerdán adták át Nürnbergben.

    Az egri vörösbor az első magyar bor, amely nagy aranyérmet szerzett a biobor-világbajnokságnak is nevezett Mundus Vinin. Az idén több mint 5 ezer bort neveztek a versenyre. A zsűri 105 aranyérmet és 125 ezüstérmet osztott ki, a 7 legjobb bort pedig nagy aranyéremmel jutalmazta.
    Az első magyar nagy aranyérmet jelző címke összesen 1200 palackot díszít. "Nagyon meg kell néznünk, hogy hova adunk el belőle" - mondta az MTI-nek telefonon Gajdos János, a pincészet vezetője.
    A cabernet franc magyar különlegességnek számít és általában jól szerepel a nemzetközi versenyeken - mondta. A győztes bor az alapja a cég Magyarországon ugyancsak csúcsborrá választott - és a cabernet franc mellett kékfrankos és blauburger házasításával készített - Bikavér borának, ezért korábban külön nem is volt forgalomban - tette hozzá.
     A pincészet 52 hektáron termeszt szőlőt Eger környékén és kizárólag biobort készít, évente nagyjából 120-150 ezer palackkal, ami viszonylag kis mennyiségnek számít. A pincészet vezetője szerint a hagyományos bor és a biobor között az a fő különbség, hogy a biobortól a fogyasztónak "másnap nem fáj a feje, mert nincsen benne vegyszer, és a szőlőt is vegyszermentesen termesztik".
    A díjnyertes borok újabb évjáratai gyakran kevésbé jók, mert előfordul, hogy a borász kísértésbe esik és jóval nagyobb mennyiséget készít, ami a minőség rovására megy, de a Mundus Vini első magyar nagy aranyérmes bora nem jut erre a sorsra  - mondta Gajdos János, hangsúlyozva, hogy pincészete továbbra is a minőségre koncentrál. "A szőlőfürtjeink felét eldobjuk, hogy a megmaradt fürtök dúsak és tartalmasak legyenek, amit nem sokan mernek megtenni, de mi megtesszük" - mondta.
    A bioborász szakember szerint megéri a minőségre koncentrálni. Ezt mutatja a Mundus Vinin elért siker is, amely sok ajtót megnyitott. Az elismerést a világ legnagyobb biotermék vásárán, a nürnbergi BioFachon adták át. Az győzelem hírére már jelentkezett is a pincészetnél többek között az egyik vezető németországi biobor-nagykereskedő - mondta Gajdos János. Hozzátette: termékeikkel a német piac mellett az észak-európai térséget, Hollandiát, Dániát és a skandináv országokat célozzák meg, mert "az északiak sokkal fogékonyabbak a bio iránt".
    A szerdán kezdődött BioFachra 86 országból érkeztek kiállítók. A 2400 cég összesen mintegy 100 ezer bio minősítésű terméket mutat be. A szombatig tartó vásárra 40 ezer szakmai látogatót várnak. Magyarország egy 100 négyzetméteres standdal jelenik meg, amelyen 13 cég mutatja be minőségi biotermékeit. Egyebek között szárított almatermékeket, befőtteket, gyógynövényeket és gyógyteákat, gabonakávét, nápolyit, tejhelyettesítőket, tönkölybúzás sóspálcikát és borokat mutatnak be.

Észrevételeim:

Itt a hír vége. A hupizöld részeket én a kiadás előtt átszerkesztettem.

A cabernet franc nem magyar különlegesség, sőt, önmagában nem különlegesség. Egy szőlőfajta a sok közül, készülnek belőle nagyon jó, és rossz borok is, millió számra a világban.

Szerintem ne mondjuk azt, hogy a biobortól nem fáj a fogyasztó feje, a hagyományostól meg fáj. Ez ugyanis, ebben a formában, nem felel meg a valóságnak. A "nincsen benne vegyszer" megfogalmazás sem teljesen pontos, azt hiszem.

A terméskorlátozásról ("A szőlőfürtjeink felét eldobjuk") sem pontos az a kijelentés, hogy sokan nem merik megtenni. Egy: a terméskorlátozás nem bátorság kérdése, hanem szakmai-gazdasági döntés. Kettő: a Gajdos Pincészet mellett rengeteg más borászat szintén él a termésritkítás módszerével.

Gratulálok a Gajdos Pincészetnek, de...

Amúgy meg, más magyar borászatok is kaptak díjakat a versenyen, igaz, nem nagy aranyat. A lista itt.

10 komment

Címkék: bio mundusvinibiofach


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr515079033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jajjfagyi 2013.02.13. 19:43:57

S ne feledjük, hogy pl. Villányban kötelező is a terméskorlátozás.

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2013.02.13. 19:54:15

@Jajjfagyi: egészen pontosan: a terméskorlátozás sehol sem kötelező, csak abban az esetben, ha az adott tételt „Oltalom alatt álló Eredet Megjelölésű” (OEM) kategóriában akarja piacra vinni a termelő. OEM bort Villányon kívül még nagyon sok helyen lehet palackozni: www.bor.hu/orszagos_OEM_terkep

A magyarországi eredetvédelmi "szigorúságról" sokan sokfélét mondtak már, de ebbe most ne bonyolódjunk bele...

Jajjfagyi 2013.02.13. 20:06:32

@akoan:
Akkor pontosítok, ha villányiként akarja piacra hozni a bort, abban az esetben kötelező a terméskorlátozás. (S legyünk őszinték, könnyű kiszámolni, hogy valaki betartja-e, vagy nem. Sima szorzás és összeadás az egész. Egy borvidéken meg pletyka mindig van.) Sőt, a terméskorlátozás mértékétől is függ, hogy classicus vagy prémium kategóriába kerül a bor. De ne menjünk messzire, már eleve, ha minőségi borként akarja valaki a borát piacra hozni (ez egész Magyarországra igaz), akkor, ha jól tudom, legfeljebb 100 hl/ha lehet a hozam.

91/2005. (X. 18.) FVM rendelet a Villányi borvidék védett eredetű borairól (részlet)

Termésmennyiség
5. § (1) A villányi védett eredetű classicus bor készítése esetén azon szőlőültetvények termése használható fel, melynek termésmennyisége legfeljebb 90 hl/ha bor. Szőlő értékesítése esetén legfeljebb 13 t/ha lehet a szőlőtermés mennyisége. Kékoportó szőlőfajtából készült bor esetén legfeljebb 100 hl/ha bor, szőlő értékesítése esetén legfeljebb 14 t/ha lehet a megengedett szőlőtermés mennyisége.
(2) A villányi védett eredetű premium bor készítése esetén azon szőlőültetvények termése használható fel, melynek termésmennyisége legfeljebb 60 hl/ha bor, szőlő értékesítése esetén legfeljebb 8,5 t/ha.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2013.02.13. 22:33:11

@Jajjfagyi: Kedves Jajjfagyi, legyünk őszinték! A DHC Villány szabályozása egy centivel sem szigorúbb a legtöbb magyar OEM kategória szabályozásánál. Itt van az összes, lehet csemegézni: (boraszat.kormany.hu/termekleirasok).
Európai mércével pedig a fent említett hektáronkénti hozamok (90-100 hl/ha, 13 t/ha) nevetségesek, botrányosan lazák. A termékelírásokban megengedett maximális terméshozamok kihasználása esetén a bor jó minősége egyáltalán nem garantált. Ha Villány (vagy akármelyik más magyar borvidék) vezető borászatai ilyen terhelések mellett termelnék a szőlőt és a bort, akkor a legtöbb boruk menne a lefolyóba.
Hogy legyen egy külföldi példa is, ahol a terméskorlátozást hivatalosan is komolyan veszik: (en.wikipedia.org/wiki/Burgundy_wine)
Az előírt hektáronkénti maximális hozam "Wine characteristics and classification" alcím alatt.

Jajjfagyi 2013.02.13. 23:16:18

@kisrizling: visszatértünk Villányra. Nem mondtam, hogy szigorúbb. Példának hoztam fel. A 90-100 hl/ha a maximum, classicusnál. Nagy valószínűséggel a borászatok nagyobb terméskorlátozással dolgoznak. Viszont a termékleírások linknél (már az eredeti cikk miatt is) Egert néztem meg. Vicces. :) Mintha egy kéziratot olvasna az ember, annyi a kihúzás, javítás benne.

Ez elég komoly terméskorlátozás: TERHELÉS: 6,75 HL/ 3 ha ?
www.vylyan.hu/file/VylyanJegbor2008.pdf

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.14. 08:52:50

@Jajjfagyi: jaj, ne a jégborral érveljünk. Nagyon kevesen alkalmaznak Villányban és Szekszárdon drasztikus terméskorlátozást, sőt, sosem tudhatod, hogy alföldi vagy olasz bort iszol-e. Olyanok is a borok sajnos. Tisztelet a kevés kivételnek.

Jajjfagyi 2013.02.14. 10:11:43

Andras, ugyanarrol beszelunk! Az olasz peldara meg egyreszt ne altalanosits, masreszt, volt mar olyan is, hogy kivittek a magyar bort olaszba, s ott olaszkent dupla annyiert adtak. Legalabbis a pletykak szerint. Megse mondom, hogy az olasz boraszok a jo magyar bort adjak olasznak. De, szombaton folytatjuk majd. Gondolom, talalkozunk. :-)

elzee 2013.02.14. 18:39:15

@Jajjfagyi:

ez nem hozamkorlátozás... nyilván ennyit tudtak szüretelni az adott területről. Gondolom, előtte azért volt száraznak való szüret, és nem kevés olaszrizling készült a 3 ha-ról....

Jajjfagyi 2013.02.14. 19:08:09

Ennyire ne vegyetek már komolyan! :)

(Főleg, ha valaki azt is tudja, hogy készül a jégbor, akkor jobban megérti ezt a számot! Csak akartam valami extrémet írni.)