Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2013.01.26. 07:27 akoan

Csopaki sürgöny

Péntek este lezajlott az „Olaszrizling Szerintünk” rendezvény első fordulója. Az összegyűlt borászok 33 pincészet olaszrizlingjét kóstolták meg közösen, a tételek többsége a 2012-es évjáratból származott. Hajnalban megírtam az „Olaszrizling szerintem” alcímű posztot, következik a nekem legjobban tetsző tételek gyorslistája.

 

Csetvei Krisztina: Móri Olaszrizling 2011

A Vén-hegyről származik, a Kő – Papír – Olló olaszrizling-sorozatból (Mór + Somló) ez az olló. Tartályos-fahordós tétel, fele-fele arányban. Spontán erjesztés, vagyis fajélesztő nélkül.

Szent Donát Pincészet: Kishegyi Rizling 2012

Csopaki. Meszes, márgás alapkőzeten teremnek a 40 és 80 év közötti szőlőtőkék. Acéltartályban erjedt, abban is érlelődik, „féltettük a savakat, nehogy elkopjanak” – mondta a bort bemutató Kovács Tamás. Szép ásványosság.

Homola Pincészet: Sáfránykert 2012

Csopaki dűlő, tartályos tétel. „Savra szedünk, vagyis korai szüret” – mondta a pincészet hegyaljai borásza, Homonna Attila. A szüret időpontja 2012-ben: szeptember legeleje.

Jásdi István: Lőczedomb 2012

Augusztus 31-én volt a szüret – emlékeztetett a forró évjáratra a házigazda. A szüretkor 6,5 körül volt a sav. Spontán erjesztés.

Figula Arácsi 2012

Nagyon öreg szőlő, régi klón, kicsi fürtökkel – mondta Figula Mihály, aki szerint ez a régi klón különleges ízeket rejt, bár nyilván a termőterület is beleadja a magáét. 10-12 órát együtt ázik a héjjal a must, utána a színlét különválasztják. Ásványos, szőlővirág-illatot is mutat.

Figula Sóskút 2012

Balatonszőlős, meszes, kötött talaj. Itt egy ideig héjon történt az erjesztés. Asztaltársaimnak az Arácsi tetszett inkább, nekem mindkét Figula-tétel nagyon bejött, az Arácsi valóban izgalmasabb, de a Sóskút is igen finom!

Guden Birtok: Kertmögi 2012

Spontán erjesztés, mustülepítés nem volt, jelenleg is seprőn van.

Sabar-dűlő Borház: Olaszrizling 2012

Fahordóban, seprőn, 6-7 gramm maradékcukor, ez a harmóniának most jót tesz. Csobánci, észak-nyugati fekvésről, jól megőrizhetőek a savak – mondta Nagy László borász.

Villa Tolnay: Olaszrizling Panoráma 2012

A Csobánc középső teraszáról származik a szőlő. Nagyon tetszett ez a bor, az illat különösen, és a szerkezet.

Bakó Ambrus: Badacsonyi Olaszrizling 2012

Egy hónap alatt erjedt ki, két hét után indult meg az erjedés.

Gál Lajos: Kántor tag 2012

Egerszólát híres dűlője (Tagi dűlő). A teljes éréshez képest egy kicsit korábbi szüret, még 2-3 hónapig hordóban lesz. Spontán erjesztés. Nagyon finom ez is! Remek savak, pompás gyümölcsösség.

Bott Frigyes: Rizling Vlassky 2012 (Olaszrizling)

Garam-mente, Felvidék, Muzsla, Bott Frigyes – így mutatkozott be a borász. Mint mondta: a zöldveltelini mellett az olaszrizling a legelterjedtebb fajta náluk. „Nagyon kedves és szerethető fajta, bírja az évjáratok közötti különbséget” – adott gyorsjellemzést az olaszrizlingről Frigyes. A 2011-est nemrégen kóstoltam, nagyon szép, különleges bor. Ez méltó (lesz) hozzá.

Petrányi Pincészet: Szitahegyi 2011

Reduktív, 14 százalék alkohol. Látatlanban e két információ alapján nem a legvonzóbb bor képe ugrana be nekem, ezért szuper, hogy a bor nem bemondásra működik, hanem megkóstolásra. Kóstolva pedig ez finom. Komplex, hosszú utóíz, üdeség, jó savak.

Pálffy Pince: Olaszrizling 2011

Káli-medence, 30-40 éves tőkék, bazalt- és mészkő-törmelékes talajban.

2HA: Szent György-hegyi 2011

Különböző korú kishordók, finomseprő felkeverése.

Laposa Bence: Badacsonyi 2011

Hollóvár: Somlói 2011

Villa Sandahl: Badacsonyi 2011

Gróf-domb dűlő, 40 év körüli szőlőtőkék. A svéd tulajdonú pincészet borásza Bakó Ambrus. Egész fürtös préselés, lassú erjesztés. Ezt a bort is nagyon szerettem.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: csopak olaszrizlingszerintünk


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr665044405

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.01.26. 15:52:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.