Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2013.01.01. 15:25 akoan

Az elnök újévi köszöntője

20100606_390_1357049841.jpg_1395x1046

Szepsy István a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület elnökeként is nyilatkozott az InfoRádió Aréna című műsorában. Sok jó dolgot mondott, az ember céljairól, összefogásról, a lehetőségekről, a termőhelyekről.

Itt olvasható egy része.

Itt megnézhető videón.

1 komment

Címkék: furmint hárslevelű kézművesség tokaj-hegyalja szepsyistván kézművesborászat


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr134990436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.01.13. 20:49:28

Olvasgatom a Mandíner boros blogszemléjét, ahol Szepsy István a következőket mondta: 'A kézművesség szerinte egy olyan gondolkodásmód, ami a globális technikákkal szemben a termőhelyet, a kézimunka fontosságát, a minél természetesebb növényvédelmet és a beavatkozásmentes borkészítést hangsúlyozza. „A kézművesség nem méretfüggő. Nem az a kézműves, aki még nem ért el egy technikai vagy piaci színvonalat. Ő egy kényszer-kézműves”'.
Minden tiszteletem ellenére azt kell mondanom: Szepsy István most tévedett. Technológia kényszer ugyanis nem azon van, aki emberléptékű gazdaságban dolgozik. Nem kérdés, hogy 50 hektár megpermetezéséhez gépi technológia kell, pl. traktorral vontatott permetező adapter. A gépi permetezés kb. egy méteres hajtáshossznál, teljesen zárt lombfalnál hasznosítja olyan jól a permetet, mint a kézi technológia. Mondok egy példát: pumpás háti permetezővel végzett lemosó permetezés esetén a permetszer kb. 30-40% hasznosul (a többi mellé megy) - gépi permetezésnél ez szám legfeljebb 5% (azaz a 95% a földre kerül). Egy ilyen permetezés általában tavasszal történik, amikor a föld puha, porhanyós, éppen szétfagytak az őszi szántás után a hantok, a talaj vízzel telített. Erre a területre megy rá egy traktor és a 350-550 liter permetet szállító vontatott adapter. A talajt összepréseli, tömöríti, kiszorítja belőle a levegőt - ezért újra kell lazítani. A permet hasznosulása gépi permetezéssel a második harmadik permetezésig jóval gyengébb, mint a kézi permetezés esetén. Összességében: a nagyüzemi technológia használatával nem lehet a természetesebb növényvédelemre törekedni - és akkor még nem beszéltünk a permetezések és az azt követő talajlazítások miatt elégetett gázolajról.
Önmagában ezért nem írtam volna postot, de láttam egy képet egy olyan pincészettől, ahol "a modern technika és a kézművesség kiegészíti egymást". Tél van, és a fagyott talajt egy lánctalpassal járják be (www.facebook.com/photo.php?fbid=560537270642137&set=a.151264968236038.35674.151238888238646&type=1?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_bor_201301), gondolom ugyancsak a környezettudatosság jegyében. Talán felesleges bizonygatni, hogy a kézi fúró lényegesen kevesebb kárt okoz, mint a lánctalpas kanalas markoló.
A fent leírtak alapján azt kell mondanom, hogy nem azok a gazdák vannak technológiai kényszerben, akik emberléptékű gazdaságban dolgoznak. Mi választhatunk, hogy kézi permetezőt használunk vagy traktorral permetezünk.Mi választhatjuk a puttonyozást, és nem kell traktorral taposnunk a földet szüretkor sem. Mi választhatjuk azt, hogy a szőlőnkbe csak akkor járjon traktor, ha talajművelő eszköz van utána kötve. Annak eldöntésére, hogy melyik művelés környezettudatosabb, elég az egy hektárra eső gázolaj különbözetet kiszámolni.
süti beállítások módosítása