Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.12.21. 20:24 akoan

Szepsy István beszabadítja a szellemet

palackszepsy1_1356117447.jpg_800x816

A tokaji száraz borok saját palackja zseniális húzás, a vásárlók is gyorsan megszerették. Ezt Szepsy István nyilatkozta az InfoRádió Aréna című műsorában. A mestert én (akoan) kérdeztem, az egy órás műsorban sok remek téma szóba kerül. Az inforadio.hu oldalra lepalackoztam egy izgalmas epizódot, az új üveget, amelyre máris szemet vetett Jásdi István.

Kirobban a féltékenységi dráma? Izgalmas részletek az InfoRádió oldalán, ahol Szepsy István hangja is hallható, miként reagál Jásdi felvetésére.

A gondolatébresztő fotót Szepsy Kinga alkotta. A képen Mád szelleme, és három tuti tokajis palack. Balra az új 0,375 literes, középen a 0,75 literes.

5 komment · 1 trackback

Címkék: tokaj-hegyalja jásdiistván szepsyistván


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr474976759

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyar palack lesz az új száraz tokajiból? 2012.12.22. 11:45:01

Jásdi Istvánnak annyira megtetszett az új száraz tokajis palack, hogy a komolyabb magyar fehérborokat mind ilyenbe tenné. Szepsy István szerint ez egy óriási ötlet, de kérdés, látnak-e benne fantáziát a termelők.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Müller 2012.12.22. 11:01:27

A jelenlegi helyzet teljesen liberális, mert a Tokaji „oltalom alatt álló eredet megjelöléses” (OEM) borok palackozására az általános – tehát Európai Uniós – szabályok szerint bármilyen formájú, színű 1,5, 0,75, 0,35, 0,187 literes palack felhasználható. Az elmúlt időszakban a „termékleírás” elkészítése során sem alakult ki közös álláspont a borvidék szereplői között, hogy egységesítsék a formát. Sőt igazából ez a kérdés fel sem merült.

A célkitűzés nagyon ambíciózus, azért, mert az új palackformával a tokaji száraz furmint megkülönböztetését kívánják elérni a tokaji aszú és szamorodni védett palackjához hasonló marketing hatásban reménykedve.

Az új palackterv egyaránt alapoz a hagyományos tokaji palackformára és a mélyzöld színre, és a feliratra. Nagyobb és súlyosabb egy átlagos bordeaux-i palacknál – magasság: 285→302 mm, átmérő 76→84 mm, tömeg 370→470 gramm – és 9 mm-es TOKAJI domború nyomat látszik a vállán. Sajnos a sajtóban korábban megjelentekkel szemben nem lehet sem csavarzárral zárni.
Sokkal súlyosabb kérdés, hogy a nagyobb vállalkozások nem mindegyike rendelkezik a címkézéshez szüksége palack pozicionáló berendezéshez, hogy a címke a Tokaji felirat alá kerüljön. Én az országos használatot aggályosnak érzem abból a szempontból, hogy akkor majd abba nem csak száraz, hanem édesített borokat is akarnak majd tölteni. :(

bukovics 2012.12.22. 11:20:24

@István Müller: Az Inforádió honlapján megjelent cikkből azért lehet arra következtetni, hogy édesített borokat senki nem fog ebbe a palackba tölteni (valószínűleg már az ára miatt sem), hiszen csak "a száraz furmintok, a minőségi olaszrizlingek, illetve az Egri csillag néven bevezetett fehér házasítások" kerülnének ebbe a palackba - ha egyáltalán összejön ez az egész, ami szerintem minimum félreviszi az egész eredeti ötletet.

hegyaljai 2012.12.22. 11:33:48

@bukovics: Ha nem az eredetvédett borért felelős hegyközségek a palack "jogtulajdonosai" akkor a gyártó bárkinek eladhatja.

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.12.22. 12:16:49

@bukovics: az Inforadio.hu cikkéből (én írtam) szerintem kiderül, hogy ez a palack csak száraz borok, száraz fehérborok számára van kitalálva. A cikk mellett ott a hang, kettő perc az egész, meg lehet hallgatni. Szepsy arról beszél, hogy MINDEN magyar fehérbor kerülhetne ilyen palackba (nyilván bizonyos minőségi szint fölött...). Ennél a résznél valóban nem említi, hogy magyar SZÁRAZ fehérbor, de előtte és utána ez többször egyértelművé válik. Eredetileg Jásdi is erre gondolt, azt később vetette fel, hogy első körben ki lehetne próbálni a dolgot a furmint-olaszrizling-Egyri csillag trióval, de utána jöhetne minden száraz fehér, ha megüti a szintet. A cikkben ez is szerepel.

kegyetlenkirály 2012.12.29. 17:59:20

Jásdi István " ötlete " egyáltalán nem szerencsés ! Nem gondolom , hogy azon pincészetek akik már használják ezt a palacktipust örülnének a felvetésének. Én sem mondom a barátomnak , hogy adja kölcsön az új nőjét mert nekem is van akkora.