Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.10.05. 12:00 akoan

Trombitás Olaszrizling 2010

Egy faun Olaszrizlingje, délután. Ismét előkerült, hogy az utálatos 2010-es évjárat azért adott néhány szerethető bort. E gondolat hatására felbontottam az én 2010-es titkos tippemet: Trombitás Tamás Olaszrizlingjét. Nem is csalódtam, sőt!

A Bordogság blog szellemidézett a közelmúltban, kiengedve a palackból a 2010-es borzalmak halmazában megbúvó szépségeket. A poszt hatására én is átgereblyéztem a jegyzeteimet, találtam is érdekességeket, valamilyen formában majd közreadom. A dokumentek, mappák átvizsgálása közben eszembe jutott egy félretett bor, a szentbékkállai Trombitás Borház 2010-es Olaszrizlingje, amelyet idén tavasszal többször is kóstoltam. Többé-kevésbé tetszett május-június környékén ez a bor, de igazán meggyőző formát nem éreztem benne, csak majdnem. A szembeszegülést a 2010-es évjárat általános képével nem mutatta kellő határozottsággal. Azt gondoltam, ennek a bornak most jött el az ideje, felbontottam, és igazam lett!

Az a szép ásványosság

Már felbontás után közvetlenül sem settenkedik a 2010-es esőszag és ázottság, amit a bor illatában fel lehetett nyomokban fedezni még a tavasz végén. Nyomban tiszta, szerethető illattal indul a 2010-es Olaszrizling. Intenzív ásványosság, mellette virágok, és még egy kevéske déli gyümölcs is jellemzi az illatot. A mineralitás teljesen hozza a Káli-medence jellegzetességét: nagyon intenzíven tűzköves, de emellett könnyedség, elegancia is van benne.

A zamatban már inkább az ásványosság vezet. Érdekesen fejlődik néhány óra alatt ez a bor. Nyitás után egy órával ízben érezni egy kicsit az évjárat elázottságát, cserében vidámság, kellem, gyógynövényes-gyümölcsös ízkavalkád is van a borban. Határozott a komplexitás, de egy kicsivel több sav (savérzet) elférne.

Néhány órával később megérkeznek a savak, illatban és ízben is összeálltabb, egyenesebb vonalvezetésű lesz a bor, de egy kicsit veszít a komplexitásból. Mind a két iránynak vannak szépségei, mindkettőt lehet szeretni. Persze, mondhatnák, hogy tudjon egyszerre mindent, de ez a bor annyira kiemelkedik a 2010-es mezőnyből, hogy nem érdemes, nem szabad bántani. Az illatban vibráló ásványosság pedig minden órában gyönyörű és izgalmas.

Tizenvalahány órával a kibontás után is tökéletes állapotban találni a bort. A savak még határozottabbak, de az egyensúly nem borul! Az illatban a gyógyfüves, kamillás vonal erősödik, az imádni való Káli-medencés ásványosság jellegzetességei pedig erősödnek a zamatban, és egy érintésnyit visszahúzódnak az illatban.

Gyümölcs, csend, élet

Trombitás Tamás Budapesten született, képzőművész, már 20 évnél is régebben él a Káli-medencében. „Borászos” honlapján szinte semmi sem utal a festészetre és a szobrászatra, egyetlen (jól eldugott) információ olvasható arról, hogy a megvásárolt romos ház pajtája műteremmé alakult. Én először a boraival találkoztam, tetszettek. Majd vele személyesen is, Budapesten. Megkérdeztem tőle, hogyan keveredett a bortermelés világába, a tömör válasz ez volt: „Meghalt az a bácsi, akitől a bort vettem, és ezek után nem találtam olyan borokat, amilyenek nekem tetszettek.” Innen jött az ötlet, ha nem tud helyben vásárolni, akkor készítsen magának. Ez a válasz nagyon jó. Ha ilyenkor valaki elkezdi vetíteni a művészes-kézműves borászos szöveget, akkor esetleg lehet gyanakodni. Pedig Trombitás Tamás hiteles a borművész-művészbor kategóriában is, ilyen mondatokat lehet találni tőle: „A művészet olyan, mint a bor, átszeli a történelmet, lehetnek kísérletek felhasználására, de a művészet ’objektivitása’ átszeli az időt.”

Művészkéz, kézműves

Ez klassz! Nem a bort emeli a művészethez, hanem fordítva, a művészetet hasonlítja a borhoz. Egyesek a kézműves borászatot valamiképpen összehozzák az artizán jelzővel, vagyis inkább tartalommal. Nem érhet váratlanul senkit, hogy Trombitás is kézműves borászatként határozza meg manufaktúráját. Honlapján ez olvasható: „Ez egy ízig-vérig kézműves borászat. Nem csak a méretei miatt, hanem azért is, mert a méreteit arra szeretnénk kihasználni, hogy a szőlő ültetésének pillanatától, évenként végig tudjuk kísérni tőkénként a szőlő érési folyamatát, rengeteg kézimunkával, a legkevesebb vegyszer alkalmazásával.”

Faun fan

Jacques Salomé, francia művészetpszichológus ezt írta Trombitás Tamásról a már idézett kiállítási anyagban: „És azt is mondja (Trombitás), hogy ’Nem szükséges megérteni a mondatot (ez alatt az alkotó szándékát értem). A mondat formája hangosabban beszél, mint a jelentése.’ A teljességet, az egységet és a harmóniát keresi. Van valami jóindulatú faunszerű ebben az emberben, aki az élet ínyence, és aki megpróbálja továbbadni nemcsak a jónak, de a hallatlan furcsaságnak az ízét is.”

A francúz művészetpszichológusok nagyon jó megfigyelők, és pontosan fogalmaznak.

A borok címkéit Trombitás Tamás készíti: http://trombitas.net/borhaz/termekek/borok/

Egy faun délutánja:

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr114821499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.10.16. 21:06:45

Na most meg én kezdtem el gondolkozni a te posztod hatására :), hogy 2010-ből melyik olaszok tetszettek a legjobban és arra jutottam, hogy mindkettőt az olaszrizling napon kóstoltam a várban: az egyik Gál Lajos szó-lát-tija, a másik a Bakó Ambrus féle volt.