Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.09.27. 10:23 akoan

Forradalom törhet ki Tokaj-Hegyalján

Felülről generált forradalom bontakozhat ki Hegyalján. Úgy tűnik, megoldódnak olyan problémák, amelyeket régóta jeleznek a legjobb tokaji termelők. Írásom az InfoRádió honlapjáról: „Rendszerváltozásnak kell történnie Tokaj-Hegyalján is - nyilatkozta az InfoRádiónak Demeter Ervin, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal vezetője. Ehhez változtatni kell a Tokaj Kereskedőház stratégiáján, az állami tulajdonú pincészetet a tömegtermelésről át kell állítani minőségi, a különleges termőterület egyediségét kifejező borok készítésére.”

Hegyalja különleges természeti adottságai alkalmasak arra is, hogy a magyar borok arculatát a világban erre alapozva építsük fel - nyilatkozza Demeter Ervin az InfoRádió bormagazinjában. Mint mondta, az államnak azt kell segítenie, hogy a Tokaj Kereskedőház ne egy tömegtermelésre berendezkedő nagyüzem legyen, hanem egy olyan meghatározó pincészet, ahol a hegyaljai termőhelyek adottságait tükröző, különleges, egyedi, korlátozott mennyiségben palackozott borok készülnek. Ezért a Tokaj Kereskedőházban egy jelentős minőségfejlesztési programot kell megvalósítani… Részletek az InfoRádió honlapján, és a Hordóminta című magazinműsorban.

Többen szorgalmazták már a változásokat, például Szepsy István, akivel egy 2010 végén készült rádióinterjúban is beszélgettem erről a témáról.

Ezt kérdeztem: Ha az egész magyar borászat presztízsére gondolunk, akkor hol tart most az ország?

Szepsy István válasza: Nem tarthatunk jó helyen, mert több rétegre szakadt az egész magyar bortermelés. Ez még nem lenne nagy probléma, de az egész termőterület nagy csökkenést mutat. A közelmúltban a magyar bortermelésről kellett egy kis esszét előadni, és én azt találtam mondani, hogy ugyan sokrétegű a magyar bortermelés, azonban a csúcson nem elég magas ahhoz, hogy meghúzza az egész piramist felfelé, de amúgy is nagy gondban van, mert a piramis alja bele van süppedve a talajba. Többen kifogásolták, hogy ez nem igaz. Tehát nem állunk semmivel sem rosszabbul ebben a kérdésben, mint más, sikeresebb bortermelő népek, országok.

Mit értsünk azon, hogy nagyon mélyen a földben van a piramis alja?

Tokajról esetében például ez azt jelenti, hogy nagyon sok terméket adnak el még műanyagpalackban, és valószínű, hogy ezek a termékek nem állják ki a minimális ellenőrzésnek a próbáját sem. Nagyon magasak a termésátlagok, engedélyezett a törvény által bizonyos javítás olyan kategóriákban, amelyekben nem kellene. Ez nagyon komoly dolog, mert nem engedi a márkát feljebb jutni, hiszen több kézzel húzza vissza. Mindenütt vannak gyenge minőségű termékek, de nem lehetne egy márkát tudatosan lerombolni azzal, hogy a legmagasabb termelési költségű bor filléres áron kerül piacra. Miközben be akarjuk bizonyítani a világnak, hogy van egy sok száz éves termelési eljárásunk, ahol is szemenként szedjük a szőlőt, hogy elkészülhessen az aszúbor. Nyilvánvalóan abból ered a kérdés lényege, hogy szegény régióban vagyunk, és az átlagkeresetek nem tesznek lehetővé drága borokat megvásárolni, és ha csak magas igénnyel készülnének itt borok, akkor egy bizonyos bérszínvonal alatt nem vásárolhatnának tokajit. Nincs is ezzel semmi gond, legyenek olcsóbb borok, csak nem kell őket tokajinak hívni, hanem egyszerűen csak édes furmintnak vagy valami másnak.

Elképzelhető egy ilyen változás, vagy olyan nagy az ellenállás, hogy ezt csak egy ilyen interjúban lehet fölvetni, majd utána "bezsebelni" érte a negatív reakciókat.

A negatív reakciókat, azt folyamatosan megkapom, nagyon magas helyről is. Akkor sem tudok mást mondani. Az ellenállás nagy, természetesen.

A magas hely alatt mit értsünk?

Országos pozícióban lévő kollégák is úgy gondolják, hogy a piramis alja nincs mélyen. A változásra mindig megvan a lehetőség, és nem is akarunk lehetetlent. Most a mi alatt értem azt, akik nagyon komolyan veszik a borvidék és az ország borjövőjét. Az viszont feltétlenül szükséges lenne, hogy az állami vállalat vagy vállalatok majd, hogyha alakulnak, azok a jövőt képviseljék mindenképpen, és egyelőre még az állami cégnél is ott van a probléma, hogy nem ezen az oldalon áll. Az igaz, hogy a többség megszavazta az eredetvédelemnek a magasabb rétegeit, csak nem lehet érvényesíteni, ezért nincs elég magasan a piramis teteje. Addig, ameddig ugyanolyan megnevezéssel kerül forgalomba a legdrágább és a leggyengébb minőség, addig nem lehet feljebb tolni a piramis csúcsát. De nincs ebből semmi harag vagy semmi probléma. A kérdés csak az, hogy nagyon különbözően látjuk vagy érzékeljük ezt a kérdést, és valójában az állami tisztségviselők sem értik a valódi problémát. Nem történik változás, mert nem érzik fontosnak, hogy Magyarország borképe rohamosan javuljon. Minden bortermelő országban, ahol egy csepp eredményt is elértek, az állam nagyon-nagyon komolyan vette ezt. A bor ugyanis komoly országkép-alakító tényező, ezt bizonyítja Új-Zéland, Argentína, Chile, vagy akár Kanadát példája.

Idézet vége. Új korszak nyitánya?

Eddig az idézet, a 2010. decemberi rádióinterjú amúgy folytatódik. Azóta eltelt egy kis idő, és 2012 szeptemberében eljutottunk oda, hogy a megyei kormánymegbízott kimondja: a minőség irányába át kell állítani az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőházat. Nagy pillanat ez, várjuk a fejleményeket!

AKOAN (Kovács András István)

4 komment

Címkék: tokaj-hegyalja szepsyistván demeterervin


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr604805922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.09.27. 10:41:58

Szerencsére nem egy példa van Tokajban jól működő, export képes nagybirtokokra (Oremus, Diszókő, Királyudvar..), úgyhogy van honnan venni ötleteket..
Ez tényleg nagy lépés lenne.

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.09.27. 11:28:35

@rszabi: A Tokaj Kereskedőház jóval nagyobb. Ötleteket valóban lehet szedegetni, de a Kerház esetében a legfontosabb kérdés az alapanyag felvásárlása. Az elmúlt 15 évben többször felvetődött az exkombinát minőségi reformja, de a politika mindig inkább a biztonsági játékot választotta, a biztos szavazók rendre fontosabbak voltak, mint egy többesélyes minőségi reform keménykezű megharcolása. Ha ugyanis csak egy bizonyos szint fölött vásárolnak szőlőt, akkor a többtízezer (!) hegyaljai termelő közül lesznek hoppon maradók, különösen az első években. Rossz évjáratban meg... erre egy politikus gondolni sem mer(t). A választások tavasszal vannak, nem sokkal azután, hogy a kistermelők megkapják az előző évi termésért a lóvét. Ha nincs lóvé, a kistermelő (a kis szavazó) esetleg valami fránya ellenzéki jelöltre húzza be a keresztet. Na, ezt eddig egyik oldal sem vállalta be, bármelyik garnitúra volt is hatalmon!
Emlékszünk: voltak évek, amikor a költségvetésből oda-odapattintottak 1-2 milliárd forintot a Kerháznak, hogy legyen miből kifizetni a felvásárlást. A termelők meg vitték a szőlőt befele, 14-15ös mustfokkal, néha kissé rohadtan, satöbbi. Mintaszerű piacgazdasági modell, nem? El lehet képzelni, milyen borok jöttek ki ebből...
Ha jól csinálják, akkor persze megtörténhet a csoda. A terméshozamokat csökkenteni kell, figyelni, gondozni a szőlőt, akkor a legtöbb helyen a Kerház meglévő beszállítói köre tud(hat) tisztességes alapanyagot termelni. Kisebb mennyiségű lesz a szőlő, de magasabb árat kapnak érte. Az állami borászatnak meg kevesebb bora lesz, de azt magasabb áron tudja (remélhetően!) eladni.
Leírni olyan egyszerű... De meg is lehet csinálni, legalábbis higgyünk benne!
A lényeg, hogy TOKAJI néven ne kerüljön forgalomba vonal alatti minőségű termék. Legyen egyre kevesebb a gagyi, ha pedig előfordul, azt nem szabad Tokaji néven piacra nyomni! A gagyitlanítás a borvidék több pontján fontos! Szepsy ezért emlegeti a hegyközségi törvény módosítását. Most ugyanis "ilyen-olyan" szőlőkből születnek termékek, ennek "köszönhetők" a 800-1000 forintos "aszúk" az áruházak polcain... Ez nem elsősorban a Kerház sara.
Ha jól csinálják, sikeres lehet az akció.
Drukkoljunk!

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.09.27. 11:39:40

@akoan: Jó hosszú komment lett :)
Minden szavával egyetértek!

Daeril 2012.09.27. 13:09:04

Én drukkolok, mert ha a tokaji borvidéken sikerül akkor lenne egy jó példa a többi integrátor előtt - lehetséges volna levezényelni egy minőségi szemléletű átalakulást.
Mondjuk kevesebb bor lenne - de lehetne újabb területeket művelésbe vonni. (illetve a régieket amiket kivágatott az EU támogatási rendszere)