Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.09.14. 16:24 akoan

Ez is borfesztivál

A múlt hétvégén is fesztiváloztam, Szentendrén, a Skanzenben. Akkor még tombolt a nyár, tobzódtak a jobbnál jobb borok: Bárdos Sarolta, Gál Tibor, Légli Géza, Maurer Oszkár.

Szép hónap a szeptember: alig járunk a hónap felénél, és már túl vagyunk az Egerszóláti Olaszrizling Fesztiválon, a Budafoki Borfesztiválon, a Skanzenen, ostromol bennünket a vár, a jövő héten Etyeki Kezes-lábos, valamint a Tokaji Borlovagrend napja, ennél messzebb látni szinte képtelenség.

Szentendrén nem volt sok időm, sajnos csak négy pince borait tudtam kóstolni, pedig voltak vagy harmincan, jobbnál jobbak. Csalódott így sem vagyok, sőt!

Tokaj Nobilis

Birtokfurmint 2010, Barakonyi Furmint 2011, Barakonyi Hárs 2010, Sárgamuskotály 2009, Kövérszőlő 2009 – ezeket kóstoltam a Tokaji Év Bortermelője, Bárdos Sarolta tételeinek sorából. A sok finomság közül számomra kiemelkedett a Barakonyi Furmint és a Kövérszőlő. Előbbinél tetszetős az erő, a lendület, a komplexitás, plusz ezt a sok mindent körbeölelő harmónia, utóbbinál izgalmasan vibrál a bujkáló édesség, szinte alig érződik a 60 gramm maradék cukor a könnyeden előadott gazdagság között.

Gál Tibor Pincészet

Egri Csillag 2011, Pinot noir 2008, Bikavér Superior 2009. Míves, a maga kategóriájában finom bor mind. Építkezés folyik a birtokon: Ifjabb Gál Tibor irányításával egy modern feldolgozó üzem és egy magas színvonalú borbár és étterem építési munkálatai kezdődtek el. Az építkezés jelenleg is zajlik, a várható befejezés 2013-ban lesz – olvasható a honlapon.

Gál Titivel rádióinterjú is készült, beszélgettünk a mostani borfesztiválról, a Bikavérről, Egri csillagról.

Kislaki Bormanufaktúra - Légli Géza

Dávid Sauvignon blanc 2011, Lakitető Syrah 2011.

Ez a két tétel számomra kiugrik Légli Géza amúgy erős minőségre belőtt borai közül. A Dávid korábbi évjáratai nekem nem tetszettek igazán, de most sikerült elkapni a fonalat, nagyon is. Géza is arról beszél, hogy négy évjáraton keresztül kerülgette a sauvignon blanc-t, de nem sikerült olyan alapanyagot termelni, ami meghozza a várt eredményt. „Mindig is hittem, hogy a sauvignon blanc egy klassz fajta és lehet belőle komoly bort készíteni” – mondta Légli Géza, aki azt reméli, hogy most sikerült ráéreznie, hogy milyen érettségnél kell elkapnia a szőlőt, és bízik abban, hogy ez a jövőben is sikerül.

Jó savak, szép egyensúly, nagyon hosszú utóíz jellemzi a bort.

A syrah egy teljesen új történet, úgy tűnik, itt elsőre sikerült beletalálni a céltábla közepibe. A dűlő és a fajta is új, egyébként. A Syrah fajtát házasítási alapnak szánta eredetileg a kislaki termelő, 2011-ben 1500 tőke fordult termőre. További 4000 tőkéről lehet majd szüretelni 2013-ban. A syrah-val kapcsolatos házasítási szándék aztán átalakult, Géza kezdte egyre izgalmasabbnak tartani a fajtát és egyre inkább egy könnyedebb, jó ivású, de tartalmas irányt kezdett szabni a történetnek. Alacsony tannintartalmú, üde, jó ivású, de tartalmas, 13 százalékos alkoholfoknál nem erősebb bor volt a cél. (Lévén első szüret, a nagy koncentráció amúgy sem lehetett volna reális cél…)

Izgalmas, finom, vibrálóan fűszeres bor, nagyon enyhe édességérzet is jelentkezik, de ez jól áll neki. Szerethető bor.

A Pinot noir válogatás és a Merlot továbbra is kedvenc innen, de a Skanzenben nagyon tetszett a két részletesebben tárgyalt bor.

Maurer Oszkár

Ha a Skanzenben semmi mást nem kóstolok meg, csak Maurer Oszi 1880-as telepítésű Kadarkáját, akkor is bőven megérte volna a kiruccanást. Oszkárral arról beszélgettünk, hogy ez a kadarka ültetvény a monarchiába született bele, Ferenc József volt a császár és a király, 1880-ban még az első világháború is nagyon messze volt… Belegondolni is nehéz, a szó szoros értelmében, hogy mi minden történt 1880-tól máig Magyarországon, miközben ez a szőlő minden évben hozta a termést. Időutazás ilyen borokat kóstolni – állapítottuk meg.

A Kadarka 1880 színe világos, illata meseszerűen komplex, intenzív.

Kóstolt borok: Mézes fehér 2011, Bakator 2011, Szerémi zöld 2011. Mind finom, izgalmas bor. A Bakator jó része is nagyon öreg, 103 éves tőkékről származik. A bakator egyébként fehér szőlő, a nevek itt keverednek néha, erről is beszélgetek Maurer Oszkárral a legutóbbi rádióinterjúban.

Szólj hozzá!

Címkék: kadarka furmint eger bikavér egricsillag gáltibor bárdossarolta légligéza maureroszkár


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr284777398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.