Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.09.13. 11:39 akoan

Vörös vári úton: Borfesztivál 1. rész

Borfesztivál, első nap, vörösborok. A legjobbak: Balla Géza Sziklabor, Eszterbauer, Gál Lajos, Pók Tamás, Simon József, Weninger.

Kőmediterrán 30 fokban érkeztem a Budavári Borfesztivál első napjára, szerda délután, de néhány napja annyi hír bombázott a besomfordáló hidegfrontról, hogy vörösboros kedvem támadt. Legalábbis 30 fokot mutatott az Aranyszarvas étterem közelében álldogáló utcai hőmérő, amit esetleg átalakíthattak mustfokolóvá, mert azért akkora nagy hőséget nem éreztem.

Balla Sziklaborai

A vörösboros irányt megpróbáltam kékfrankosra fókuszálni, részben sikerült is, annyiban bizonyosan, hogy ennek köszönhettem a nap legnagyobb élményét adó bort, Balla Géza Sziklabor Kékfrankosát. A Sziklabor sorozat a 2009-es évjárattal bevezetett újdonság, a dűlőválogatott tételek most jelennek meg a piacon. A Kékfrankos adatai: Gyurok, Ménesi borvidék – Templom dűlő, 40-45 éves szőlőtőkék, déli fekvésű teraszos ültetvény, egy teraszon egy sor szőlő, 80 dekagramm körüli terhelés tőkénként. Egy hektárról 45 mázsát szüretelnek, átlagban. Altalaj: gránit, kb. 350 millió éves. A gránit málladéka már 20-30 centiméteres humuszréteg alatt megjelenik. Évjáratonként 6-7000 palack bor a prémium kékfrankosból betervezett mennyiség. A bor tüzes, tűzköves illata lenyűgöző, döbbenetes, emlékezetes. Nem torlasztom a jelzőket, ezt a kékfrankost mindenkinek meg kell kóstolnia! Az izgalmas ásványosság és a komplexitás ott vibrál a zamatban is.

A tétel 2 éven keresztül érlelődik első és második töltésű kis tölgyfahordókban, piacra kerülés előtt egy évet palackban is várakozik. Szűretlen, mindössze kétszer nyúl emberi kéz a bor születésébe: egyik a hűtött erjesztés, 24 fok fölé ne mehessen a hőmérséklet, másik a derítés, tojásfehérjével. Fajélesztőt, enzimet nem adnak hozzá, vagyis spontán erjedés zajlik. Interneten 3800 forintért rendelhető, a fesztiválon 4500 forintnyi jegyért ugrik le a polcról.

A Sziklabor nevet Eldermüller József aradi borkereskedő vezette be, mintegy 100 évvel ezelőtt. A Kékfrankos mellett a Sziklabor sorozatban található még Furmint, Pinot noir, Cabernet franc, Cabernet sauvignon és Merlot. A várban most a két cabernet, a kékfrankos és a furmint kóstolható.

Kihallgatott kékfrankosok

A kékfrankos-kanyarom kiemelkedő kettőse volt még Pók Tamás Nagy-Eged és Nagygalagonyás dűlőkből származó két tétele, valamint a Weninger Pince Balf elnevezésű alapkékfrankosa. A Bortársaság standján kóstoltam még Bott Frigyes kékfrankosát, de ez már későn volt, és kezdődő fáradásom megakadályozott abban, hogy kellő figyelemmel fogadjam be ezt a bort, csütörtökön majd újrázok.

A nagyon emlékezetes szerdai nem kékfrankosok közé ezek a borok kerültek szerdán: Eszterbauer Tivald, Gál Lajos Kadarka és Bikavér Superior, Pók Tamás Pajdos, Simon József Bikavér. Ezekről a borokról hamarosan részletes beszámoló érkezik, de ahhoz meg kell hallgatnom a rögzítőbe mondott „jegyzeteimet”. Így jár, aki nem írogat kóstolás közben: rögzítő használatával a borfesztiválozás sokkal kényelmesebb, mint jegyzetfüzettel, másnap viszont macerás „lehallgatások” következnek…

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: eger borfesztivál kékfrankos bikavér ménes ballagéza


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr494774556

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2012.09.14. 10:03:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.