Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.07.07. 16:54 akoan

Bikavérek ünneplőben

Eger ünnepel, az évi rendes bikavér-buli helyszíne tavalytól az Érsekkert, az időpont tizenhatodik éve Szent Donát ünnepéhez, július hetedik napjához kötődik. Idén először bemutatkoznak az Egri Csillagok, vagyis a közösségi recept alapján házasított fehérborok is. Helyszíni beszámoló.

 

Péntek este sok ember, sok hangulattal hömpölygött az egri Érsekkertben, a késő este beköszöntő esőt a többség üdítőként üdvözölte, csak néhány esernyős ember távozott. Ők bizonyára Egerben élnek, úgy gondolhatták, majd kisétálnak a következő két napon borfesztiválozni, minek áztassák magukat… Az esőnek, illetve a csapadékot kísérő hűvösségnek én is örültem, igaz, beszorított Dula Bence sátra alá, így az este folyamán kevesebbet kóstoltam, viszont többet beszélgettem, egyrészt a sátorgazdával, másrészt az esőt szintén onnan szagolgató többi bikavérünneplővel. Pénteki borlistám így kissé rövid, ám rendkívül tartalmas:

 

Gál Tibor Pincészet

Egri Csillag 2011: először márciusban kóstoltam ezt a bort, nem sokkal a palackozás után. Azóta folyamatosan fejlődik, szépül. Buja és vidám virágok az illatban, jó szerkezet, jó savak, ásványosság. A házasítás szereplői: leányka, királyleányka, szürkebarát, cserszegi fűszeres, pinot blanc, tramini, sauvignon blanc. Mindent bele, nagyon jól sikerült összeállítás.

Bikavér 2008: az egyik legkomolyabb alapbikavér, amit mostanában kóstoltam. Komplexitás, harmónia. Jó inni.

 

Gróf Buttler

Itt két legendás bikavér kóstolható, a Szarkás 2008 és a Nagy-Eged 2006. Utóbbi számos ítész ámulatát kivívta már, kekec bloggertől kezdve finnyás külföldi szakíróig. Szerencsémre én sem először találkozhatom ezzel a borral, elképesztő és mellbevágó élmény. Ezt kóstolva nyerhetnek igazán értelmet a megtisztelő kifejezések: feszes szerkezet, rendkívüli komplexitás, a termőhely megszólaltatása, az aromák gazdagsága és mélysége (gyümölcsök, fűszerek, ásványosság), kifinomultság, harmónia…

Eltérőek a vélemények ennek a bornak a várható élettartamával kapcsolatban. Egyáltalán, viszonylag kevés szó esik erről, hiszen egy időben oly gyakran hangzott el az „évtizedes potenciál” dicséret, majd utóbb annyi, 6-7 éves korára kipukkadt, lefittyedt „ígérettel” találkoztunk. A 2006-os Nagy-Eged Bikavérről eddig általában azt lehetett hallani, hogy még nem érte el a csúcsát. Nem bátorkodom jósolni, de az vélelmezhető, hogy ez a bor a csúcs közelében jár, és még nagyon hosszú ideig űzni fogja ezt a fantasztikus „járkálást”.

 

Dula Bence

Bikavér 2005: Ki gondolná, hogy a 2006-os Gróf Buttler után még lehet emelni a tétet? Senki ne gondolja, fölösleges ilyeneken elmélkedni. Egy biztos, Dula Bence 2005-ös Hegybíró bikavére egy évvel korosabb a Nagy-Egedhez képest, és itt az összehasonlítást be kell fejezni. Mindkét bor nagy élmény, de másképpen. Próbáltam szépeket mondani Dula Bencének, hogy 2005-ös létére milyen üde, friss, gyümölcsös, izgalmas ez a bor, pedig micsoda egy francos évjárat volt az a nyavalyás 2005, hogy törölnénk is ki a naptárból a fattyat! Na, jól meg is kaptam a magamét, az ex-hegybíró ugyanis nagy lendülettel megvédte 2005-öt. Vegye már észre ez az ország, hogy nincs generálisan jó vagy rossz évjárat – oktatott. Dula szerint Egerben a máshol elátkozott 2005 hasonló meteorológiai paramétereket produkált, mint 1999, az meg micsoda agyondicsért évjárat. Azért nem mindenkinek lett szép bora Egerben 2005-ből, árnyalódott aztán kissé a kép, Dula Bence végül elismerte, hogy 2005 csak azt a gazdát ajándékozta meg szép terméssel, aki átlagon felüli termőhelyen, átlagon felüli munkát végzett a szőlőben.

Dula Bencével érdemes beszélgetni, azt is elmondja például, hogy nem kell hanyatt esni az öregebb bikavérek szépségétől és finomságától, hiszen ez Eger és a bikavér lényege. A riolittufa egyrészt adja a jó termőtalajt, másrészt a fantasztikus, egyenletesen hideg pincéket, ahol nagyon hosszú ideig lehet érlelni a borokat, amelyek ugyan kissé lassan fejlődnek ki. De ha igen, akkor aztán… Ráadásul az egri pincék nem egyedül a boroknak kedveznek, hanem a hordóknak is: Egerben egy 50 éves ászokhordó nem számít öregnek.

 

Egri Csillag 2011: az országos borverseny aranyérmesei közül a harmadik legmagasabb pontszámot érte el ez a bor. Élénkség, finomság jellemzi, érdemes ismerkedni ezzel a tétellel is. A házasítás leánykára épül (50 százalék), szerepet kap az ottonel muskotály és a tramini is.

 

St. Andrea

Napbor 2011: az évek óta ismert Napbor 2010 óta Egri Csillag kategóriában jelenik meg, a házasítás egyik alapja az olaszrizling. Finom, jól eltalált bor.

Áldás Bikavér 2009: Kissé talán fiatal még, bár mutatja értékeit, az előző évjáratok jellemzői még nem érződnek.

 

Mitől bikavér a bikavér?

Sok jó bor kóstolható most Egerben, aki teheti, látogasson el az Érsekkertbe, vasárnap éjszakáig 40 pincészet és számos, bikavérekhez komponált étel várja a látogatókat. Mivel ez Bikavér Ünnep, kedvcsinálóként következzen még egy interjúrészlet, Gál Lajossal beszélgettem a bikavérről, az adás az InfoRádió bormagazinjában volt hallható.  „Egerben a legfontosabb bor az Egri Bikavér, és most már van egy második legfontosabb bor is, az Egri Csillag, ami a Bikavér fehér párja” – mondta Gál Lajos, az Egri Borászati Klaszter szakmai vezetője. Az egri borászok többsége úgy gondolta, hogy a nyári melegben legyenek fehérborok is a Bikavér Ünnepen.

Az Egri Bikavér egy különleges házasítás – vélekedik Gál Lajos. Hozzáteszi: ez a házasítás nem lehet kékfrankos-jellegű, cabernet- vagy merlot-jellegű sem lehet. Nem lehet egy adott szőlőfajtára utaló jegy sem benne, a Bikavér házasítása egy új bor megszületése, annak ellenére, hogy a kékfrankos használata kötelező, és ennek a fajtának kell a legnagyobb arányban jelen lennie. A Bikavér tehát egy olyan cuvée, amelyiknek nincsen egyetlen szőlőfajta borára utaló jellege sem. Nagyon fontos a Bikavérek esetében az is, hogy ezeknek a boroknak hosszú, izgalmas íze van, tannintartalmuk pedig visszafogott, tehát még a nagy Egri Bikavérek is könnyebben ihatóak, mint az erősebben tanninos vörösborok. Ezen tulajdonságok alapján a Bikavérek ételekhez kitűnően fogyaszthatók, illeszthetők. Ezért érdemes eljönni Egerbe, a Bikavér Ünnepre, hiszen negyven különböző Bikavér lesz kóstolható a hozzá alkotott, a borral leginkább harmonizáló étellel együtt. Ilyen ünnep, ilyen borfesztivál Magyarországon sehol máshol nincs, egyedül Egerben – hangsúlyozza az Egri Borászati Klaszter szakmai vezetője.

1 komment

Címkék: eger bikavér st.andrea gállajos egricsillag gáltibor egriklaszter grófbuttler


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr924634865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiraz 2012.07.10. 16:22:35

ma kóstoltam ezt a 2 bort:
Gál Tibor Pincészet Egri Csillag 2011 Bikavér 2008
köszönőviszonyban sem voltak a leírásoddal.
miért van ez?
süti beállítások módosítása