Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.06.30. 20:13 akoan

Magyarország legjobb fröccsborai

Ennél jobban már nem lehetünk benne a fröccsszezonban, itt az ideje tehát lajstromba szedni azokat a borokat, amelyekből a legjobb spriccer alkotható. Olaszrizling? Chardonnay? Balatoni borból? Vagy inkább Eger? Etyek? Mátra? Itt a lista!

 

Egy ilyen posztocska természetesen nagyon messze van attól, hogy az összes „legjobb” fröccsbort felsorolja, nem is feladata, de hát adjam azt a szürke címet, hogy „néhány jó fröccsbor”? Tehát következik néhány (huszonöt) jó fröccsbor, amiket a tavalyi hőségek, illetve az idei forróság idején alaposan leteszteltem. Figyelem: a borok leírása semmilyen sorrendiséget nem tükröz, úgy írom a listát, ahogy eszembe jutnak a finom keverékek.

 

Meglepetésbor

A fröccs maga az örök kísérletezés, felfedezés, próbálkozás. Ránézel egy borra, megkóstolod, érzed a hangulatot (a fröccs nem csak kánikulában finom!), és azt mondod: ebből most fröccs lesz. De vajon sikerül-e, valóban ügyes partnerkapcsolatra lép-e a szikvíz a borral? Fröccs tekintetében én azonban a közepesen kísérletező kategóriát képviselem: általában hű vagyok a tutira bevált versenyzőkhöz. Néha azért szeretek kalandozni. Egy izgalmas kalandot köszönhetek például Márkvárt Jánosnak, akivel legutóbb a festői Nyúlon, a Pannonhalmi Borvidék Pincefesztiválján találkoztam, néhány hete, János vendégművészként lépett fel arrafelé. Nagy volt a meleg, nagyon nagy, Jánosból pattant ki a szikra: egy jó fröccs kéne. Helyeseltem, de elárultam neki, hogy én fehérből szeretem a fröccsöt, és már meg ne bántódjon, de az ő 14 százalékos alkoholú, enyhén édes jegyeket felvillantó, félszáz éves tőkékről szüretelt Szekszárdi Olaszrizlingjét nem tartom ideális fröccsbornak. Próbáld ki! Ennyit mondott János, és már keverte az elegyet. Az eredmény megdöbbentő, tényleg finom a fröccs ebből a borból… Otthon is kipróbáltam, vajon János nélkül működik-e? Működött, ez a bor szétrúgja az összes fröccstani szabályt, ugyanis az ilyen borok papíron taszítják a szódát.

Papíron igen, a pohárban nem! (Pontosabban: ez a szekszárdi lehet a kivétel...)

 

A tutik

Számomra a tökéletes spriccer-alapanyag két fontos tulajdonsága, hogy legyen belőle jó a fröccs és ne kerüljön túl sok pénzbe. Azt a bort, amelyik 1200-1500 forintnál magasabb összegért vásárolható meg, én már nem szívesen vizezem, bármennyire is komoly dolognak tartom a fröccsözést. Biztos pont ezért a Szent István Korona borcsalád, hiszen 5-600 forint körüli fogyasztói áron vásárolhatók a famíliához tartozó, jóféle etyeki fehérborok. A Szent Korona Pincészet Kft. a Törley cégcsoport tagja, én három etyeki borukat szoktam vételezni: Olaszrizling, Juhfark, Chardonnay. A tételek tisztán is nyugodt lélekkel fogyaszthatóak, bár markáns különbség nem fedezhető fel az egyes borok között… Én fröccsnek szeretem nagyon ezt a triót, ár-érték szempontból akkora bajnokok, mint ide Garmisch-Partenkirchen.

Szintén a tutizós kategóriában van nálam a Garamvári Szőlőbirtok balatonlellei Olaszrizlingje, amelyet 700 forint körül lehet megvásárolni, nyilván best buy ez is.

 

Utazás a Balaton körül

A közelmúltban kerékpáros kerülést tartottunk a fiammal a Balaton körül, kényelmeset, 3 nap alatt poroszkálva végig a Szántód-(komp)-Tihany-Badacsony-Fonyód-Szántód távot. (Ez, masszív kánikulában, 8 és fél éves gyerekkel azért nem kutyaütőség…) Az efféle tevékenység feltételezi néhány fröccs elfogyasztását, apai vonatkozásban, nem is történt másképp most sem. Legnagyobb élmény e téren a badacsonyi Németh Pincészet Olaszrizling folyóbora, amelyhez a pompás badacsonytomaji kemping vízparti büféjében volt szerencsém. Csodás fröccsöt ad ez a bor, többször is kipróbáltam, tévedés kizárva.

A fonyódi (bélatelepi) kempingben a badacsonyörsi Varga Pincészet magnum-palackos „Aházbora” termékcsaládjának Balaton-melléki Olaszrizlingje várt. Gyakori versenyző ez a Balaton körül, és biztosan feszít a soharosszabbólnekeverjeneknekemfröccsöt kategóriában.

Most nem jártunk arra, de a bringás Balaton-kerüléseim során általában meg szoktam állni a balatonkenesei büfésor egyik lacipecsenyés bódéjánál, ahol is remek uzsai Olaszrizlinget mérnek.

 

Piros, Piros, Piros

Ha eddig nem derült volna ki, akkor jelzem, én fehérborból szeretem igazán a fröccsöt. Nem köpöm ki fintorogva, ha rozéból keveredik, de nem is keresem az ilyen találkozásokat, annyi jó száraz fehér adódik… Néhány virtigli siller azonban ordít a szikvízért, ezt sokan tudhatják, még akkor is, ha a jó siller magában is finom. (Naná, finom a jó fehér is magában…) Ha sillerfröccs, akkor nekem Légli Géza Pirosbora meghatározó élmény, sokszor próbáltam már, mindig bejött. Szintén nagy élmény a Trombitás Borház (Szentbékkálla) Sillere, nagyon rendben van vízzel, víztelenül. Igen jó fröccs adódik a szekszárdi Fuxli-hatos tagjaiból is.

Vissza fehérre: Trombitás Tamás Olaszrizlingje bőven az a kategória, hogy kár belé a víz, mégis megpróbáltam, és nagyon finom. Hasonló kedvenc mostanában egy pannonhalmi tétel, Deé János Báró Olaszrizlingje. Nagy felfedezés Hagymási József és Simon József Egri Leánykája, és néhány Egri Csillag, például Csutorás Ferenctől, Tóth Ferenctől vagy a Kőporos Pincészettől.

 

Majd a Budai!

Fröccsemlékeim között kutatva elsők között úszik be a Szeremley Birtok Budai zöldje, mint nagyon jó példa. A fajtában (a nőivarú kéknyelű porzója) azóta sem csalódtam, más badacsonyi termelőknél is finom Budaikra lehet bukkanni. Az élmények sorát hosszan sorolhatnám a múltból, jó fröccsös fehér néhány pincészettől: Etyeki Kúria, Hilltop, Ikon, Nagyrédei Szőlők

 

Ez egy apró szelete a jó fröccsboroknak, az lenne jó, ha a kedves olvasók írnának is: kommentjeikben megüzenve, most éppen mely borhoz/borokhoz nyúlnak, ha egy jó spriccerre vágynak.

Várjuk a tippeket!

14 komment

Címkék: olaszrizling eger chardonnay etyek ikon fröccs csutorás hagymási egricsillag szeremleybirtok légligéza trombitásborház


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr714621278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.07.01. 09:40:38

Ma Ikon Chardonnay 2011 lesz.

Eddig idén ezek váltak be a legjobban:

Légli Géza Fehér Birtokbor 2010
Heimann Fuxli 2011
Losonci Parola 2010
Orsolya Hetedhét Olaszrizling 2009

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.07.01. 14:14:00

@rszabi: nem rossz... Te aztán nem vagy kispályás fröccsbarát! :)

Szegediszomelijé 2012.07.01. 18:17:22

Ráakadtam erre a blogra, és nagyon tetszik:-)

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.07.01. 19:10:46

@Szegediszomelijé: a szerző ennek örül, gyere, akadj ide gyakran! üdv! kovács andrás istván

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.07.01. 20:35:45

@akoan: Nem is.. :)
Jövő héten folytatom a sort egy Gellavilla 2010-es Olaszrizlinggel.

Szegediszomelijé 2012.07.01. 21:59:13

No, hát nagyon rendhagyó tippem van:-) Teljesen véletlen adódott, hogy úgy jártam, mint Te a Mákvárttal. Én a 2008-as Orsolya Tag Olaszrizlinggel: természet adta, szerény 16,5 alkoholfokkal. Egy nap valahogy nagyon vágytam végtelen zamataira, hát bontottam a készletemből. Az óriási tartalom azonban a melegben tól sok volt, szódáért kiáltottam. Vagy 3x is meggondoltam, de bizony, ez tűnt akkor a legjobb lehetőségnek. Jól felnyomtam, vagy 3 egység szódával. Láss csodát! óriási fröccsélményben volt részem! A bor hatalmas teste símán vitte ezt a hígítást is, az aromákat viszont megkaptam, kb. 4% alkoholtartalom mellett. Azóta nem rémülök meg, ha valamiért egy nagy bort (pl. 1 dl. elfeküdt a hűtőben) fröccsnek kívánok meg. A nagy tartalom a hígításban is szép tud lenni. Persze, nem ezt tartom a fröccsbor ideálnak, de érdekes felfedezés volt.

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.07.02. 09:21:59

@Szegediszomelijé: eléggé extrém! Ezek formailag fröccsök, valójában inkább koktélként működnek...

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.07.02. 09:23:15

@rszabi: hajrá! az időjárás továbbra is passzol az esti, késő délutáni fröccsözéshez.

lackó 2012.07.03. 09:32:41

Bakonyi Peti Csavargója tisztán és piszkosul...azt azért sajnálom, hogy az alföld teljesen kimaradt, nagyon tudom ajánlani a Gedeon Rajnai rilzinget, Sárfehéret, Font Kövidinkát, Irsait, Frittmann Ezerjót (vizetlenül is :)), Koch ill. Galántai cserszegi, Erdős rosé, Béla Borászat Ezerjó, de az abszolút kedvenc nálam persze a Lantos Kövidinka és Siller.

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.07.03. 19:57:07

@lackó: kipróbáljuk, köszi az ajánlatokat!

hegyaljai 2012.07.05. 11:13:34

Mindig ugyanolyan szódavízzel készül?

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.07.11. 23:22:06

@londonercsecse: :) Igen, a chardonnay is működik... még 1 petit chablis is, ha nagyon megszorul a borkedvelő!