Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.06.20. 11:56 akoan

A devecseri kocsma és az olaszrizling igazsága

Tíz kérdést dobtam be a Rizlingnap előtt, ezekről beszélgettünk a rendezvényen. Reméltem, hogy írásban is kapok válaszokat, így a blogban is folytatódhat az eszmecsere, a műhelymunka. Jásdi István már írt, most Balogh Zoltán véleménye következik. A Somlói Apátsági Pince frontembere a tízből nyolc kérdésre írta le gondolatait. Várom a további véleményeket!

 

1. Az olaszrizlingből pattintott nagybor méltó (verseny)társa-e a nagy furmintoknak, a nagy rajnai rizlingeknek?

Nem, még nem. Ugyanis ameddig furmintból már vannak a világklasszis jó borok a német és osztrák rajnai rizlingek pedig egyértelműen a világ élvonalába tartoznak addig olaszrizlingből tényleg csak néhány emlékezetes tétel született eddig. Önámítás lenne azt hinni, hogy akár az első lépést megtettük volna az olaszrizlinggel. Sehol nem vagyunk.

A potenciál egyértelműen ott van az olaszban. Nagy termőhelyen tud nagy bort adni az olaszrizling. De még nem született olyan száraz olaszrizling amit NewYork-Párizs-London-Tokyo háromcsillagos éttermeiben többszáz dolláros áron fel lehetne szolgálni egy, a borok világában jártas, maximalista fogyasztónak. A nagy borok világába pedig valami ilyesmi a belépő. Úgy 6-8 tokaji termelő furmintjával ezt már meg lehetne csinálni. Olaszból nem tudok olyan tételt, ami megállná a helyét a világ elitjében.

2. Te mit telepítenél?

Tóth Sándor egyértelműen megmondta a frankót. Főleg abban van hatalmas igazsága, hogy 20 mustfok környékén kezdődik az igazi olaszrizling történet. De Jásdi István véleményében is sok okosság van. Jó szőlőmunkával, kíméletes feldolgozással, tiszta pincemunkával az olaszrizling kihagyhatatlan ziccer.

 

3. Mennyire futtatható föl az olaszrizlingek exportja? Ezzel a névvel érdemes-e külföldön próbálkozni, vagy vegyük elő a „nemes rizling” elnevezést?

Most? Semennyire. Esélye sincs az olaszrizlingnek az exportban. Mutatóba lehet néhány-száz vagy ezer palack olaszt kivinni, még tán el is lehet adni. De erősen kétlem, hogy a szállítási, tárolási, marketing és egyéb költségekkel ezen bárki többet nyerne mintha tisztes áron itthon árulná ugyanazt a borát. Szerintem az export kérdésével nem is érdemes addig foglalkozni ameddig az olaszrizling itthon magára nem talál. Addig nem lesz olaszrizling export ameddig a devecseri vagy somlóvásárhelyi vasútállomás melletti kocsmában nem lehet korrekt somlói olaszrizlingből fröccsöt inni és ameddig a nyári szezonban a Balaton környéki éttermekben nem valami helyi olaszrizling lesz a ház bora, vagy legalábbis az egyik bor, amit poharaztatnak.

Az egész exportkérdésben óriási félreértés van Magyarországon. Az a magyar bortermelő, aki az exportban látja a megváltást és a belföldi kereskedelmi kudarcaira a gyógyírt, az komoly tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot. A globális borpiacon egy nem létező ország vagyunk és az olaszrizling egy nem létező fajta. Iszonyatosan sok munka, rengeteg pénz felépíteni egy globális márkát. Arról nem is beszélve, hogy nem bolond a külföldi kereskedő és fogyasztó sem. Nem lehet aranyáron eladni nekik azt, amit Magyarországon nem lehet eladni.

Groteszknek és abszurdnak tartom, hogy sok termelő, akik nem képesek hiteles arculatot felépíteni, konzisztens minőséget hozni és kereskedelmi sikert elérni itthon, azok azt hiszik, hogy ez majd sikerül egy a hazainál jóval kompetitívabb piacon.

Az olaszrizlinget is, ahogy minden más magyar bort, elsősorban Magyarországon kell meginni.

Az olaszrizling névvel pedig semmi baj nincs. Így hívják, ez a neve.


4. Érlelhető-e hosszú ideig az olaszrizling?

Szerintem semmi jelentősége nincsen ennek a kérdésnek. Gerontofil fétissel bíró a borvilágban évtizedekkel lemaradt őskövületek hiszik azt, hogy bármekkora jelentősége van annak, hogy egy fajtával mi történik 20 évesen. Ez csak egy mellékesen jópofa kérdés, de csak akkor, ha az adott bor 2-6 évesen is jó. Alapvetően felesleges kérdésnek tartom, hogy az olaszrizling érlelhető, avagy sem. Ha fiatalon vacak és eladhatatlan egy bor, akkor nem sokat segít rajta az, hogy 15-20 év múlva jó lesz. Ha 2-3 évesen jó egy bor, akkor igazán a kutya sem fog foglalkozni azzal, ha az a 0.0000.1% ami marad belőle, 20 év után az nem olyan nagyszerű.

Sokkal fontosabb az, hogy egy olaszrizling bor jól bírja a szállítást és a rossz körülmények közötti tárolást, akár 2-3 évig.


5. Lehet-e becsülete a hazai fogyasztók előtt egy olyan fajtának, amelyik a kannás kiszereléstől kezdve ott van a fröccsborok piacán, de a különlegességek között is megállja a helyét?

Persze, lehet. A chardonnay-nak sem okoz problémát, hogy van belőle olcsó dél-afrikai és van sok-száz dolláros napa-völgyi is.


6. Bírja-e az olasz a magas alkoholt és/vagy a maradék cukrot?

Az olasz, az bírja, a kérdés az, hogy a fogyasztó bírja-e? A magas alkohol mindenképpen nehezített pálya. Bár Takács Lajosnak én már ittam 18vv%-os olaszát és piszok jó volt. A cukor szerintem nagyon jól tud állni az olasznak. Mi 2008-ban csináltunk egy cirka 60g/l maradékcukorral bíró kései olaszt a nagyapám 40 éves tőkéiről, és osztatlan sikert aratott. Az, hogy a magas maradékcukor megáll-e a lábán az nagyon függ a bor savszerkezetén. Ha a teljes érésben nem lágyulnak le az olaszrizling savai, akkor kényelmesen elbírja a maradékcukrot. Ez szerintem elsősorban termőhely függő. Nálunk a Somlón kevésbé probléma a sav, de tény, hogy oda kell figyelni a fürtzóna árnyékolására és a szüreti időpontra.

7. Fajélesztő vagy spontán erjesztés?

Nagy mennyiségben palackozott fröccsbornak és a hétköznapok jó ivóborának szerintem mehet a fajélesztő, de a komoly minőséget megcélzó, terroir-boroknál, egyértelműen a spontán erjesztés adja a legjobb eredményt. A spontán erjesztés egyben lekorlátozza a mennyiséget, mivel így nem lehet megbízhatóan több-száz hektót erjeszteni. De az élvonalbeli dűlős borokból nem is szabad sok-száz hektós tételeket csinálni.

A spontán vs. irányított erjesztés nem ideológiai kérdés. Aki nagyobb mennyiséget, adott időre és adott analitikai paraméterekkel akar termelni annak a spontán erjesztés felesleges kockázatot jelent. Ugyanakkor, aki egyedi, a termőhelyet maximálisan és kompromisszummentesen bemutató, határozott egyéniséggel bíró olaszrizlinget akar palackozni annak a fajélesztővel való erjesztés zsákutca.

Ugyanakkor a hozamot, feldolgozási technológiát, érlelési módot és időt, meg egy sor más dolgot meg lehetne határozni.

8. Az eredetvédelem kapcsán

Óriási problémának tartom, hogy az olaszrizling név használatához elegendő, ha a bor 85% olaszrizlinget tartalmaz. Botrányos, felháborító és gyomorforgató, hogy a törvényben ilyen kiskaput hagytak azok, akik az egész OEM szabályozást kitalálták és jóváhagyták. Szerintem senkinek nem kell érvelni ahhoz, hogy elfogadjuk, 15% egyéb fajta bőségesen elegendő ahhoz, hogy olyan illat és ízvilágot alakítson ki a borász, amilyent csak akar. 15%-kal simán lehet egy elégett savú olaszrizlinget felhozni valami savasabb fajtával, egy aromaszegény olaszrizlinget már néhány százalék aromásabb fajtával meg lehet bolondítani.

Az olaszrizling védelme, és mint márka felépítésének alapköve az lenne, ha a törvény egyértelműen védené a fajtaborok tisztaságát. Legyen tilos olaszrizlingnek hívni azt ami nem 100%-ban olaszrizling, függetlenül attól, hogy egy talponállóban a hekk mellé fröccsnek árulják vagy egy csillagos étteremben pisztráng mellé.

Balogh Zoltán

Somlói Apátsági Pince

 

Várom a további véleményeket, borász, kereskedő, sommelier, marketinges, újságíró, mindenki írhat, aki az olaszrizling ügyének továbbgondolásával kezdi csapkodni a billentyűzetet!

Kovács András István

koan.kovacs@gmail.com

1 komment · 1 trackback

Címkék: olaszrizling somló rizling terroir vélemények baloghzoltán somlóiapátságipince


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr934600143

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A devecseri kocsma és az olaszrizling igazsága 2012.06.22. 08:03:02

Önámítás lenne azt hinni, hogy akár az első lépést megtettük volna az olaszrizlinggel. Sehol nem vagyunk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyaljai 2012.06.20. 13:44:25

Az 5.ponthoz, az érleléshez.
Vegyél egy bort, amelyben a fejtés után van egy apró, csak a szakértők számára fellelhető rejtett hiba, tárold 2 évig és a laikusok számára is érzékelhetővé válik. :)