Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.06.11. 15:07 akoan

Rizlingnapi előzetes

Kedden Rizlingnap. Nyolc borvidékről összesen 25 pincészet olaszrizlingjeit lehet majd kóstolni, sok borász személyesen is megjelenik. Mindenki nagyon készül, alább olvasható a résztvevők listája, valamint néhány beharangozó gondolat, előkészítésképpen a rendezvényhez és a sétáló kóstoló előtti műhelybeszélgetéshez.


Kedden (június 12-én), 17 órakor tehát Rizlingnap a Magyar Borok Házában. Nyolc borvidékről érkeznek olaszrizlingek, 25 pincészettől lesznek borok, többségük két évjáratot, vagy több különböző tételt is bemutat. A legtöbb olasz Badacsonyból és Balatonfüred-Csopakról érkezik a várba. Erős csapatokkal jön Somló, Pannonhalma és Villány is, nemkülönben Eger, a Balaton-felvidéki borvidék (Káli-medence) és Szekszárd!
Néhány borászat, ahonnan biztosan eljön a frontember: Bakó Ambrus, Borbély, Csobánci Bormanufaktúra, Deé, Figula, Gál Lajos Pincészete, Jásdi, Kreinbacher/Szent Ilona, Kvassay Levente, Liszkay, Pannonhalmi Apátság, Pálffy Szőlőbirtok, Spiegelberg, Szent Donát, Trombitás Tamás.
Néhány pincészet, ahonnan a fentieken kívül lesznek borok: Bock, Gella Villa, Laposa Család, Márkvárt, Módos-Ferger, Prisztóka, Riczu Tamás, Scheller, Villa Sandahl…

Kihagyhatatlan program!
Termőhelyek, művelésmód, terhelés, szüreti időpont, erjesztés módja, érlelés – talán ezek a legfontosabb szempontok, ezekre érdemes figyelni a minták kóstolásánál. Remélem, kialakulnak izgalmas viták, néhány lehetséges „gyújtópontot” előre feldobok:
1. Az olaszrizlingből pattintott nagybor méltó (verseny)társa-e a nagy furmintoknak, a nagy rajnai rizlingeknek?
2. Mennyire futtatható föl az olaszrizlingek exportja? Ezzel a névvel érdemes-e külföldön próbálkozni, vagy vegyük elő a „nemes rizling” elnevezést?
3. Érlelhető-e hosszú ideig az olaszrizling?
4. Kizárólag vulkanikus talajokon tud nagy bort adni az olasz? Képes-e minden magyarországi, sőt, Kárpát-medencei borvidéken minimum jó, de többségében kiváló minőséget adni az olaszrizling?
5. Lehet-e becsülete a hazai fogyasztók előtt egy olyan fajtának, amelyik a kannás kiszereléstől kezdve ott van a fröccsborok piacán, de a különlegességek között is megállja a helyét?
6. Van-e pálya a gasztronómiában az Olaszrizlingek előtt?
7. Bírja-e az olasz a magas alkoholt és/vagy a maradék cukrot, netán a CO2-vel való „megbolondítást”? Érdemes-e többlépcsős szürettel variálni? (Először „savra szedni”, aztán mustfokra, tartalomra, „alkoholra”?)
8. Meddig terhelhető egy olaszrizling-ültetvény? Tőkénként 2-2,5 kilogramm is adhat jó minőséget? Ne is tőkére, hanem hektárra számoljunk?
9. Fajélesztő vagy spontán erjesztés?
10. Csakis nagyhordó? Új tölgyfával is érdemes próbálkozni? Az acéltartály lenne a tuti?

Az Olaszrizlingek és a kérdések, felvetések mindenkit várnak a Magyar Borok Házában.


További részletek, helyszín, megközelítés, egyebek, itt.

2 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr154580790

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tíz kérdés az olaszrizlingről 2012.06.12. 08:36:01

Ma lesz a Rizlingnap. Remélem, kialakulnak izgalmas viták, néhány lehetséges „gyújtópontot” előre feldobok.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.06.13. 09:11:34

Nagyon érdekelnének a válaszok.

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.06.13. 23:03:26

@RAMBO: ma totálisan elnyelt a munka-család-rizlingnap utómunkálat háromszög, így nem tudtam posztolni a válaszokról. de előttem az éjszaka, kezdem írni a válaszokat! engem is nagyon érdekelnek!