Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.05.15. 07:53 akoan

Az olaszrizling megdicsőülése

Ma van a Pannon Borrégió Top25 Borversenye Harkányban, a bemelegítés hétfő este a szomszédos Horvátországban történt, helyi grasevinák (=olaszrizling) és magyar olaszrizlingek összekóstolásával. A horvátok nagyon büszkék a grasevinára, vajon mi sült ki ebből a határ menti összecsapásból?
Az ember csak néz ki a fejéből, ha összehasonlítja az olaszrizling-helyzetet Horvátországban és Magyarországon. Horvátországban 10 ezer hektáron terem grasevina, ez az összes szőlőterület 30 százaléka, a horvátországi Baranyában a szőlők 50 százaléka „olaszrizling”. Az eladott fehérborok 65 százaléka grasevina a horvát borpiacon. Az adatokat Slavko Kalazic és Győrffy Zoltán jóvoltából tudtam meg. Az előbbi úr borász, az eszéki Vina Kalazic tulajdonos-vezetője, Győrffy úr pedig a Pannon Borrégió Egyesület motorja, kirándulásunk szervezője, tolmács, újságíró, főszerkesztő, versenyigazgató, közép-európai világpolgár…
Horvát borok
Déli szomszédunk borföldrajzába egy nagy grasevina-kóstoló, egy hatalmas és modern borászati üzem, valamint egy óriási vacsora utáni éjszakán nem bonyolódom bele, csak a horvát és magyar borok összecsapásáról fogok írni. Bővebb információkért keressék fel kiváló kollégáimat az alábbi helyeken:
Pécsi Borozó 1.
Pécsi Borozó 2.
Borravaló
Harcosok klubja
Csak mókázok ezzel a harcososdival: 10 bort teszteltünk, 3 magyar olaszt, 7 grasevinát. Ha teljesebb képet akarnánk, nyilván 110 tételt kellene megvizsgálni, de ez a kellemes este nem erről szólt, így is sok értékes információ birtokába jutottam, és pompás grasevinákat kóstoltam, mindennel meg vagyok elégedve. Jöjjenek hát a borok, vakteszteltünk, barátkoztunk, pontoztunk, 8 magyar, 5 horvát és egy szerb, borászok és újságírók. Az alábbiakban nagyon rövid leírások következnek, minden bornál 2 pontszám szerepel, az első az összes bíráló pontszámának az átlaga, a második az én értékelésem. A borokat a kóstolás sorrendjében jegyzőkönyvezem.
Danubiana: Mátrai Olaszrizling 2011
Intenzív illat, szép savak, megfelelő test. Utóíz kissé rövid, de élénk, jó bor. Fogyasztói ára 500 forint körül, vagyis 2 euró alatt, durván ár-érték bajnok, hiszen pontja 81/80.
Josic: Grasevina 2011
Enyhe tölgyesség az illatban. Finom ízek, de hiányzik az izgalom. Ára 9 euró körül, pontja 84/82.
Vina Belje: Grasevina 2011
Füstös, komplex, izgalmas illat. Tartalmas bor. Ára 4 euró körül, átlagpontja 82, nekem tetszett, 85 pontot adtam neki. Órákkal a bontás után is jól tartja magát, sőt.
Kvassay Levente: Olaszrizling 2011
A villányi borász fehérben is jól nyomja. Telt bor, komoly alapanyag. Az első kóstolásnál nem tűnt fel, hogy mennyire izgalmasak, szépek, intenzívek a savak, órákkal a kidugózás után jobban tetszik ez a bor, komplexebb. A siklósi Zuhánya dűlő termése. Összesítésben 83-at kapott, én 86 pontot toltam neki… Fogyasztói ára: 1200 forint.
Riczu-Stier: Olaszrizling 2011
Siklósi borászat. Technósan induló illat, de szépen kikerekedik az egész. Az átlagpont 83, én is ennyit perdítettem. Fogyasztói ára: 1200 forint.
Vina Belje: Premium Grasevina 2011
Komplex, izgalmas. Érződik némi fa, nagyon jó savszerkezet. Tüzes bor, de alkoholja nem magas: 13,2 százalék. Amúgy horvát stílben tesztelünk, a borokat szigorúan az alkoholfok alapján állítják kóstolási sorba az adott évjáraton belül. A száraz borokat tehát 12-es alkohol-százalék környékén kezdtük, Kvassaynál értük el a 13 százalékot… A magasabbra pozícionált Belje 6 euróba kerül, pontszáma 87, átlagolva is, nálam is. Ára: 6 euró körül.
Ljudevit Kolar: Grasevina 2011
Szép illat, telt zamat, rövid utóíz. Alkohol 13,5 százalék, a sorban jól érződik, hogy az alkohol (szüreti mustfok) emelkedésével fogyhat a sav. Az összesítésben 79 pontnál áll meg, nálam még behúzta a 82-őt.
Gerstmajer: Grasevina 2011
Mindenki kedvence. Klassz ásványosság érződik illatban és ízben egyaránt. Komplex, tartalmas bor, remek savakkal. Utóízben rajnai rizlinges „benzinességgel” jelentkezik a mineralitás. Alkoholja 13,9 százalék, de nem érződik soknak, nagyon szép egyensúlyt, harmóniát mutat a bor. Az üdvöskének 88 pontot adtam, éppen ennyi lett az átlag is.
Kalazic: Grasevina 2009
Az első nem 2011-es bor a sorban. Alkoholja 14,8 – igazi brutált várok, mivel az alkoholfokot bemondják előre a vakteszt folyamán. A várakozásokkal ellentétben finom, érett, de még kissé gyümölcsös bort kóstolhatunk. A végén aztán már kilóg az alkohol, így kissé lejjebb lép az élmény. Átlagban 85 pont, nálam 86. Ára: 11 euró.
Kalazic: Grasevina 2008
Aszús szín, alkoholja 17,4 százalék! Nagyon erős indulás, gyönyörű szín, fantasztikus illat: aszalt gyümölcsökkel, ásványossággal. A végére azonban kifullad a bor, a magas alkohol miatt eluralkodik benne a kesernye.

Szép este volt, betéve tudjuk már a régi igazságot: horvát, magyar két jó barát, együtt iszik grasevinát!

Szólj hozzá!

Címkék: villány rizling mátra grasevina pannonborrégió kvassaylevente


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr524509124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.