Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.05.05. 11:49 akoan

Balatoni borok budapesti fesztiválja

Egy ilyen napsütötte szombaton, és remélhetően szintén üde vasárnapon ajánlott program budapestieknek az Erzsébet tér felkeresése, ahol e hétvégén a Balatoni Borok Fesztiválja zajlik. Én a péntek estét töltöttem ott, élményeimet igyekszem megosztani.
Aki indulás előtt tájékozódni óhajt, ide vitorlázzon.
Málik Pince, Badacsony
Budai Zöld 2010: Az egykor hírneves fajta mára szinte kizárólag a kéknyelű beporzójaként ismert, a Badacsonyi borvidék 35 hektárnyi nőivarú kéknyelűje mellett mintegy 5 hektár budai teljesít szolgálatot. Igazi kuriózum tehát. Általában el szokták intézni azzal, hogy „kemény savú, nagyon férfias bor”, de Málik Zoltán eredményesen zabolázza ászokhordós érleléssel, érdemes megismerkedni ezzel a borral. Szép élmény még itt a Kéknyelű és a Szürkebarát, mindkettő az ászokhordós érlelés zamatainak jó példája.
Trombitás Borház, Szentbékkála
Nagy felfedezés számomra ez a pince! Már olvastam felőle, tervbe vettem a megismerkedést, éppen ideje volt. Meseszép olaszrizlingek 2009-ből és 2010-ből, illatukban ott vibrál az izgalmas tűzkövesség, az a pompás ásványos jegy, amit eddig többnyire csak Tóth Sándor Monostorapáti környékéről származó boraiban éreztem. A két olasz zamatban is méltó az illathoz, a 2010-es nagyobb mélységeket, komplexitást mutatott most, gyaníthatóan azért, mert a 2009-esből azon frissiben került ki a dugó. Az olaszrizlingeket újra megkóstoltam, annyira tetszettek, előkerült egy 2011-es is… A rizlingek annyira elvonták a figyelmemet, hogy elmulasztottam megízlelni a chardonnay-t és a rosét, majd legközelebb. Hétvégén érdemes felkeresni a fesztivált, és megismerkedni a Trombitás borokkal is! A tulaj igen érdekes figura, jó vele beszélgetni, tervezek vele egy hosszabb interjút. Sok érdekes dolgot mondott, az egyik kedvencem ez: „azért kezdtem el bort készíteni, mert sajnos minden öreg meghalt a faluban, akinek a borát szerettem, így már csak magamra számíthattam.”
Pálffy Pince, Köveskál
A Káli-medencének feljegyeztem egy nagy köszönetet a Trombitás-olaszrizlingekért, mi jöhet ezek után? Hát két Pálffy-bor, amelyek szintén a kiemelten szerethető kategóriát erősítik, meg persze a Káli-medencét. Az első egy 2011-es olaszrizling, amely egyszerre érett és fiatalos, de leginkább nagyon finoman gyümölcsös (érett őszibarack, például). Nagyon klassz itt a friss rosé is, érdekessége, hogy fajélesztő nélkül, spontán erjesztéssel készült. Illata ezért nem (fajélesztősen) orrbaverős, inkább közepesen intenzív. Ízben aztán robbant, harsány természetességgel árasztja a piros bogyós gyümölcsösséget, kevés ilyen finom rosét lehet kóstolni, legalábbis én az ilyen példányokat szeretem. Emlékezzünk meg a fajtákról is: 55 százalék cabernet sauvignon, 45 százalék kékfrankos, felvásárolt alapanyag, „de én odafigyelek ám a vásárolt szőlőre is” – mondta Pálffy Gyula. Figyeljenek erre a borra a rosé-rajongók is, érdemes!
Skrabski Borászat, Balatonudvari
A tervek között szerepeltek a Skrabski-borok is. A pincészet három tétele a szervező Balaton Borgaléria standján lelhető fel, és nekem volt olyan szerencsém, hogy összefussak Kurucz Zoltánnal, a Skrabski Borászat mindenesével, így terveim értő vezetéssel valósultak meg. Zoltánnal leginkább a két 2009-es olaszrizlingre (Árpi Rizlingje, Betyár) figyeltünk. Mindkettőt finom gyógyfüves hangulat szövi át, mindez a termőhelynek, tehát az Udvari fölötti Les-hegynek köszönhető.
Szeremley Birtok, Badacsony
Itt (is) különleges élményben volt részem, a 2006-os Kéknyelű jóvoltából. Ritkán találkozni ilyen szép érleltséggel, a koros boroknak ezzel a méltóságteljes nagyságával. Kiemelendő még e tétel izgalmas ásványossága. A Kéknyelű mindent vitt a Szeremley-standnál, de meg kell emlékezni a zamatos Szeremley Rizlingről (2010), a különleges Bakatorról, és a mélységes Merlot-ról is.
Boldog befejezések, Badacsony
Ha eddig nem derült volna ki, nagyon ajánlom hétvégi programnak a balatoni borok budapesti fesztiválját, sok pincével lehet találkozni, én csak egy kicsiny, de nagyon izgalmas szeletet kanyarítottam ide, még úgy is, hogy a fájdalmas késő esti búcsúzásban néhány badacsonyi finomsággal még összefutottam. Kiemelendő az Istvády Pince Olaszrizlingje (2010), Laposa Bence Rajnai Rizlingje (2011), továbbá egy szép olaszrizling a Sabar-dűlő Borháztól (Káptalantóti) és egy izgalmas Pinot noir (Villa Tolnay). A legvégére pedig egy igazi desszert: Borbély Tamásék Olaszrizling Jégbora.

Szólj hozzá!

Címkék: szeremley trombitás skrabski balatonborgaléria málik pálffygyula


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr524489899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.