Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.04.21. 09:25 akoan

Egri aranyárfolyam

Olaszrizling borverseny volt pénteken, Egerszóláton. Írok is majd róla, Aranytőke a neve. Most előbb a körítésről, az is aranyos. Hordóminták, kalandtúra a Szépasszony-völgyben (finom Hagymási-borok!), továbbá nagyszerű koros tételek (2002, 2005, 2006, 2007): Gál Tibor, Gál Lajos, Gróf Buttler.
Írhatnám, hogy mindenki ismeri az egri Szépasszony-völgyet, de sokan éppen nem ismerik, a kultúriszogatók legalább annyira elkerülték, mint budapestiek este a „nyóckert”. Ahogy a régi török utazókat, úgy lehetne idézni Műtannin, a művelt alkoholista 2006-os írását, amiben „egy szépasszonyvölgyi borász”, Sike Tamás bikavérét dicséri. A szerző csak virtuálisan, a bort biztonságos helyen beszerezve hatol be a völgybe, hiszen, mint írja: „e földrajzi név hallatán félősen rezzent össze a magyar minőségi borivó. Mindannyiszor rendesen ki is hagytuk Eger környéki túráinkból a kétes völgyet.”
Gondolnánk-e ezek után, hogy az egri bormarketing két erős bástyája, Gál Lajos és Lőrincz György a Szépasszony-völgybe viszi borozgatni a lengyel és magyar sajtó képviselőit? Gondolnánk.
Völgy és lélek
A lengyel borszakíró kicsit olyan Egerben, mint az IMF-delegáció Görögországban: igyekeznek szép és igyekvő arcot mutatni nekik. Azért csak kicsit olyan, mert a magyar szereti a lengyelt (és viszont), a görög ellenben nem szereti az IMF-et. Ettől függetlenül, ha a Szépasszony-völgy igyekszik és szépül, akkor a delegációt oda kell vinni, tiszta sor. A mi konvojunk begördült hát a katlanba, meg sem álltunk a 19-es pincéig, vagyis Hagymásiék teraszáig. A kellemes Hagymási-borok pedig sorjáztak szépen. Elsőre egy Egri Csillag (2010), aztán egy Leányka (2011), aztán a vörösök: Medina (Merilyn), Bikavér Superior (2005), Föld és lélek. A lengyelek a Bikavér Superiort értékelték a legmagasabbra, nekem szintén bejött, de a Medina talán még inkább. Érdemes figyelni a Leánykára is.
Egy igazi pinot
A Szépasszony-völgy előtt és után volt két nap, munkákkal, vacsorákkal (Imola étterem). Az első vacsorán fellépett két emlékezetes 2006-os tétel, egyik a Gál Tibor Pincészet Pinot noir-ja (Sík-hegy): tökéletes állapotban van, vibrál, élénk, nagyon komplex és nagyon zamatos. „Igazi pinot”, „mestermunka” – efféle értékeléseket kapott az asztal mellett. Elismerést vált ki a Gróf Buttler Nagy-Eged Bikavér is, melynek gazdag illatában fűszerek, zamatban ásványosság, és még gyümölcsök is felbukkannak.
A másik vacsorát Gál Lajos borai kísérik, az egyik nagyágyú itt egy Kántor-tag Olaszrizling 2007-ből. Különlegesen vibrálnak benne a savak, kergetőzik a gyümölcsösség az ásványossággal, felvillan a fahordós érlelés emléke. Gazdag, nagyon élvezetes bor, 10 év múlva is jó lenne majd megkóstolni. Az egyik lengyel, Tomasz Prange-Barczynsky kijelenti erről az olaszrizlingről, hogy számos komoly Chablis mellé oda lehetne tenni. Az asztalnál senki sem tiltakozott.
Eper és vér
A korosabb tételek közé beilleszkedett egy ifjonc: Superior-jelölt Bikavér 2009-ből. Igen jó volt a fogadtatása, hiszen pompásan működött a mellé felszolgált kacsával, de étel nélkül is finom. A desszert madártej friss eperrel, környékére érkezett a 2002-es Kékmedoc. Talán mostanában, 10 évesen ér a platóra, koncentrált, zamatos, ugyanakkor könnyeden elegáns. Gál Lajos „vörös szamorodniként” mutatja be, aszúsodott szemekből készült, félédes, egészen nagy élmény.

Szólj hozzá!

Címkék: olaszrizling eger bikavér aranytőke hagymási gállajos gáltibor grófbuttler


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr294464273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.