Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.04.13. 12:00 akoan

Kő rizling?

Jöhetnek a rizlingek? Minden mennyiségben. 33 száraz olaszrizling Badacsonyból, egymás után? Annál inkább. És még egy olaszrizling-rózsakő házasítás, a Rizlingkő is jöhet minderre? Hogyne! Ez az egyik kedvencem. Csütörtök délután a badacsonyi borászok megtartották bemutatójukat a New York Kávéházban, szinte kizárólag rizlingeztem, nagy élmény volt.
33 + 1 badacsonyi olaszrizling, számomra így elevenedik meg a csütörtök délutáni Badacsony New Yorkban elnevezésű rendezvény, amelynek főszereplője volt az olaszrizling, kóstolási irányultságom tehát nem csőlátás, hanem egyszerű helyzetfelismerés. Összesen 29 pincészet mutatta be kínálatát, most következik a beszámoló első fele, betűrendben haladok, a két L-betűs közül a Laposa Birtok ebbe a posztba került, Léránték nyitják majd a második részt, amivel hamarosan jelentkezem.
2HA Szőlőbirtok és Pincészet
Innen a 2010-es Olaszrizlinget már igen lelkesen méltattam. Most újra megkóstoltam, ismét nagyon tetszett.
Borászati Kutatóintézet
A Badacsonyi Kutatóintézetben a vizsgálódás egyik fő tárgya az olaszrizling, szőlő és bor formájában egyaránt. A tudományos munka mellett borászatként is működnek, a New Yorkban az egyik kutató, Szőke Barna mutatta be a borokat. Az intézmény honlapja szerint Szőke Barna ügyvivő szakértője a szervezetnek, magam személyesen meggyőződhettem, hogy a rokonszenves fiatalember valóban szakértő módon viszi az ügyeket. Kérdésemre elmondta: a bemutatott 2011-es Olaszrizling két tételből áll, alapját az intézményhez tartozó 40 éves tőkék termése adja, ehhez érkeztetik a fiatalabb, 10 éves kor körüli olaszrizling tőkék gyümölcséből nyert bort. Az idősebb ültetvények borai már frissen is érettebb hatást keltenek, már-már olyanok, mintha fahordós érlelést kaptak volna. Ezt a 40 éves ültetvényt igencsak szeretik a kutatók, mert olyan kiváló aromákat hoz bele a borokba, amelyekre a fiatal szőlők már nem képesek. Szőke Barna sok érdekességet elmondott az olaszrizlingről és a fajtával kapcsolatos kutatásokról, de azt nem árulta el, hogy rizlingjükben milyen arányban házasítják az öreg tőkék borát az ifjabb tétellel. Nagyon izgalmas ez a bor, felírtam magamnak: ha legközelebb Badacsonyban járok, felkeresem a Kutatóintézet vinotékáját, és vásárolok néhány palackot a 2011-es Olaszrizlingjükből. Remélem, hogy látogatásomkor esik majd az eső, mely jelenséget hamar napsütés fogja követni. Ez azért fontos, mert Szőke Barnától sok egyéb mellett azt is megtudtam, hogy a kéknyelű jellegzetes illata éppen olyan, mint az ázott bazaltszikla kipárolgása napsütés hatására. „Eső utáni napsütésben bazaltsziklát szagolni a Badacsony tetején” – ezt is felírtam a bakancslistámra.
Borbarátok Borház
A kóstolófüzet szerinti 2009-es olasz helyett a 2008-as érkezett a New Yorkba, mint kiderült azért, hogy ezt a jeles eseményt méltóképpen megtisztelje a Borbarátok Borház. Igen szépen érett bor ez, meseszép mandulás illattal és zamattal. Kár, hogy már csak néhány palack van belőle.
Borbély Családi Pincészet
A Bácsi dűlő Olaszrizling 2010-es évjárata érkezett a bemutatóra. A Bácsi dűlő a Csobánctól kissé keletre található, vulkáni utóműködés hatására kialakult lejtő, déli fekvésű, köves, agyagos, kötött terület. A telepítésre az 1970-es évek közepén került sor, a parcella 12 éve van a Borbély család tulajdonában. A nagyüzemi stílt először ernyőművelésre alakították, mostanra váltócsapos, középmagas kordonra tértek át. Tőkénként 1-1,5 kilogramm termést engednek. Borbély Tamás szerint ez „viszonylag korrekt” terméskorlátozás, szerintem viszont a „viszonylag” jelző elhagyható, mindezt Szőke Barna kijelentésére is alapozom. A badacsonyi borász-kutató arról is beszélt nekem, hogy az olaszrizling, jó területen, 2 kilogrammos tőkénkénti terhelésig képes jó minőséget produkálni. Borbély Tamás megfogalmazásában ez így hangzik: mivel az olaszrizling apró fürtű, nem feltétlenül szükséges drasztikus terméskorlátozással dolgozni. A must részben új fahordóban erjedt, részben tartályban, mindkét esetben finomseprő felkeverés zajlott áprilisig, a harmóniát megcélozva almasav-bontásra is sor került. Kóstolási gyorsjelentés: illatban nem harsogó és finom tölgyfás, vaníliás jelleg, valamint aszalt gyümölcsök hangulata. Ízben az ásványosság is megjelenik, zamatban is felbukkan a száraz késői szüretre utaló jegy, a „száraz” jelző itt természetesen a bor jellegére utal, időjárási szempontból ugyanis a brutális mennyiségű eső jellemezte az évet, különösen ősszel, amikor amúgy szüretelni kellett volna. Ezért a szőlő szedésére november első hetében került sor, ez az időpont Borbély Tamás szerint még 2010-ben is későinek számított, így lehetett elérni érett bogyószerkezetet és 20-as mustfokot.
Csobánci Bormanufaktúra
Itt két olasz lépett fel. A 2011-est nagyon szerettem, üde, zamatos bor, nem „túlbonyolított” történet, de azért felmutatja a fajta és Csobánc értékeit, jellegzetességeit. A 2007-es Olaszrizling kevésbé jött be, lehet, hogy a sok fiatal tétel után nem tudtam átállni? Nem a kóstolófüzet, azaz betűrend szerint haladtam, hanem „ugrálva”, ráadásul a pincészetek asztalai sem a füzetke szerint voltak kiosztva. Ez nem is feltétlenül elvárás, de azért jegyzőkönyvezem. A fentiek következtében tehát a Csobánci Bormanufaktúra asztalához már a rendezvény vége felé érkeztem, sok-sok 2011-es bor pajkos zamatával a nyelvemen.
Domaine Edegger
Osztrák tulajdonos örömborászata, a németes vonalra egyes bornevekből is következtetni lehet: Georg, Jakob. Az olaszrizling itt a sauvignon blanc beosztottjaként tűnt fel: ez a két fajta 80-20 százalék arányban kap helyet a Premier elnevezésű 2009-es tételben, amely a „Takarékszövetkezetek Bora” címet is kiérdemelte egy minapi borversenyen.
Fisher Borház
Itt is 2011-es az Olaszrizling.
Gregorian Borpince
Ezzel a 2007-es olasszal sem barátkoztam meg, a 2009-es Rajnai rizling jobban tetszett.
Horváth Pince
Reduktív olaszrizling, 2011-es, a Szent György-hegyről. A rizlingek utánra tervezett vörös-kanyarom elmaradt, pedig Horváthék pinot noir borát, mely Agnus Niger névre hallgat, jól kinéztem magamnak. Majd egyszer arra járok, bepótolom a kóstolást.
Imre Borpince
Olaszrizling 2011, ez a bor tetszett, különösen az illat volt emlékezetes számomra, szeretem ezt a gyógynövényes, virágos jelleget. A borászatot Part Imre, a tulajdonos fia képviselte a rendezvényen. A tétel egyik része a Badacsony déli oldaláról, a másik rész a Csobáncról származik. Koncepcionálisan sem meglepő az „egy fajta, több helyről” összeállítás, de ez a bor arról is szól, hogy a Csobáncról savszegényebb bor került a pincébe, míg a Badacsonyon sikerült megőrizni a savat.
Istvándy Pincészet
Nagyon tetszett ez a szintén 2011-es Olaszrizling, az ásványosság és a gyümölcsök szép egyensúlyát adja. Próbáltam volna Istvándy Gergővel elbeszélgetni erről a borról, de rendre akkora tolongás volt az asztaluk, ezért addig-addig halasztottam, illetve próbáltam újra a visszatérést, hogy közben vége lett a rendezvénynek. Sebaj, amúgy is terveztem Istvándyékat felkeresni Káptalantóti mellett, a Rózsadombon, ahol a hely, a kilátás, valamint a borturisztikai kínálat elemei szintén szép egyensúlyt képeznek. Ha arra járok, igyekszem pótolni a beszélgetést.
Laposa Birtok
Itt két jó tétellel lehetett ismerkedni. A Rizling Frissről ezt mondja Laposa Bence: „Nálunk a Rizling Friss az alapbor, tehát az illatosabb, gyümölcsösebb nyári borunkat is olaszrizlingből képzeljük el. Teljesen reduktív, könnyed, alacsony alkoholtartalmú, valóban üdítő, frissítő hatású borocskát képzelünk a Friss név mögé. De ha valaki azt kérdezi, mit gondolunk a rizlingről, akkor nem a Friss a válasz erre.”
Olaszrizling 2011: tartalmas, komplex bor, igen jó arányokkal. Egy hete történt a palackozás, így teljes pompájában még nem mutatkozhatott a bor, de nyomatékosan az ígéretes kategóriába sorolandó. A Laposa Birtok három kategóriában is kínál olaszrizlinget, felül van a dűlős bor, ez a tétel a középső, amely a család több rizling-dűlőjéből származik: Csobánc, Szent György-hegy, Badacsony.
Számomra a legjobb olaszrizlingek, betűrendben:
2HA Szőlőbirtok 2010
Borbély Bácsi dűlő 2010
Csobánci Bormanufaktúra 2011
Istvándy 2011
Laposa Bence 2011 + Rizling Friss 2011
Nyári Ödön 2010
Szászi Endre 2011 Szent György-hegy
Szatmári 2011 + Rizlingkő 2011
Szent Antal Pincészet 2011
Szeremley Birtok 2011
Thomay Pincészet
VÁLIBor 2010
Villa Sandahl

3 komment · 2 trackback

Címkék: badacsony rizling istvándy csobánc fischer szentgyörgyhegy 2ha kutatóintézet laposabence borbélytamás csobáncibormanufaktúra edegger imreborpince


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr334407638

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2012.04.16. 19:54:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Trackback: A Badacsony 2011-ben: az olasz és a rizling 2012.04.16. 12:36:16

2011-es boraikat mutatták be április 12-én, csütörtökön a New York kávézóban a badacsonyi borvidék borászai. Persze nemcsak a friss olaszrizlingé volt a főszerep, mindenki hozott még egy-két olyan bort, amire különösen büszke. A Mandiner.bor tudósítása.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KunEmber 2012.04.13. 20:21:50

Halkan megjegyzem, kár, hogy kihagytad Horváték pinot-ját, a tegnapi este legfinomabbja volt ;)
2. Csobánci BM-nél nálam fordított a sorrend, az idősebb ízlett.
3. Kutatóintézet: sokáig el tudnám iszogatni :)

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.04.13. 22:13:27

@KunEmber: köszi az infót, most még inkább "vadászni" fogom ezt a pinot noir-t. A Kutatónál kóstoltam az 5Csillagost, az is rendben van! Klasszak a 2HA vörösei is! Az ilyen rendezvényeken amúgy sokat beszélgetek, interjúkat veszek fel, de nekem ezek is fontosak...

KunEmber 2012.04.14. 11:51:46

2HA vöröseihez meg én nem jutottam oda, Kutatónál csak fehéret kóstoltam, de az édes rózsakő után tipliztünk onnan...