Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.04.04. 08:19 akoan

Minden illúzióval leszámoltak a magyar borászok?

A magyarországi eredetvédelem egy újabb állatorvosi ló: tanítani lehet általa a honi borászat minden nyűgét s nyilait, legfőbb hibája pedig az, hogy a minőség propagálása, a jó minőséget előállítók kiemelkedésének támogatása helyett éppen ezek lehúzásához járul hozzá, vagyis kontraszelektív. A sokak által elfuseráltnak tartott termékleírások módosítására van elvi lehetőség, kérdéses azonban, hogy nekiveselkedik-e újra a szakma?
A Csopaki Kódex kapcsán kialakult vita tovább folytatódik az eredetvédelemről. Az eszmecserének több ága van, az egyik lényeges kérdés, hogy vajon a gondokra az alternatív eredetvédelmi megoldások jelentik a gyógyírt, avagy mégis meg kellene próbálni magát az alaprendszert feljavítani. Új hozzászólóként megjelent Losonci Bálint. A mátrai termelő, a számos sikert elérő Tőkések trió egyik tagja úgy vélekedik, hogy a Csopaki Kódexhez hasonló szerveződéseké a jövő.
Hülyeség és gyalázatos kiskapuk
A vita újabb szakaszában, amelyről már nem tudósít az első összefoglaló, Balogh Zoltán eleveníti fel eredetvédelmi „élményeit”. Egyik hozzászólásában ezt írja: „Órákat vitatkoztam, veszekedtem a Somlói hegybíróval erről a termékleírásról. Szerintem egy elképesztően trehány, szakmaiatlan, korszerűtlen, alkalmazhatatlan, értelmezhetetlen és sehova nem mutató leírás született. Amennyire a többi borvidék termékleírásait olvastam, csak árnyalatnyi különbségek vannak. Sajnos termelőként nem volt időm, kapacitásom az elejétől fogva részt venni a termékleírások megszerkesztésében, de ahogy az általános hozzáállást éreztem/érzem nem is biztos, hogy esélyem lett volna pozitív irányba terelni a dolgokat. Az, hogy ezek a gyalázatos kiskapuk emberi hülyeségből, ignoranciából, pökhendiségből vagy számításból kerültek bele az érdekes kérdés. De lényegében mindegy is. Szerintem simán és gondolkodás nélkül be kellene darálni az összest az utolsó oldalig és egy fehér lappal kezdve újra kellene csinálni. Ez az "eredetvédelem" sok-sok érdeket véd, de a szőlő és a bor eredetét épp nem” – fogalmaz Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pincészet frontembere.
Gál Péter válaszolt Balogh Zoltánnak. Gál kifejti: „A pótolt termékleírások azért olyanok, amilyenek, mert a 2009. július 31. előtti állapotot kell tükrözniük. Módosítani bármikor lehet őket, több eredetmegjelölés termékleírásának módosítását is beadták már” – hívja fel a figyelmet.
Zsizsik és gitt
Gál Péter azt is megemlíti, hogy a termékleírások körüli helyi vitákban hivatalosan is meg kellett volna fogalmazni az ellenvéleményeket, ezeket legalább rögzítették volna a jegyzőkönyvek. A bedarálásról és az újrakezdésről kifejti: a lehetőség adott. Erről bővebben itt lehet olvasni.
Balogh Zoltán válasza erre: „Biztos ott kellett volna zsizsikelnem a megfelelő gittegylet környékén és veregetni a vállát a megfelelő embereknek. Tavaly májusban kaptam kézhez először a termékleírás tervezetét. Akkor írásban tettem néhány javaslatot, beszéltem termelő kollégákkal. A véleményemmel többször is felhívtam a hegybírót, de nem igazán éreztem, hogy különösképpen érdekli, amit mondok. Arra, hivatkozott, hogy ez most sürgős és majd módosítani lehet. Egy idő után már nagyon zavarta az "akadékoskodásom" és nem éppen jó szájízzel zártuk le a dolgot. A többiről itt nem szívesen beszélnék.”
Dédelgetett álom
Balogh beszámol arról is, hogy naivan mire számított. „Az volt az utolsó dédelgetett álmom, hogy ha már borvidéki szinten a szakmai igénytelenség és kicsinyes érdekek íratták meg a termékleírásokat akkor legalább a minisztériumi szinten visszadobják azzal az indoklással, hogy komolytalan a munka. Mert az. Termelőként végtelenül demoralizáló egy ilyen folyamatot végignézni, mert részt venni benne csak plusz agygörcsöt, veszekedést jelentett volna meg esetleg egy lábjegyzetet valahol amit úgysem vesz senki érdemileg figyelembe.”
Konkrét példát is említ: „A Nagy-Somlói termékleírásokban ott vannak a dűlőleírások. Írtam levelet a nagyobb és/vagy jelentősebb termelő kollégáknak és a hegybírónak is, hogy segítsenek találni egy olyan forrást amely igazolja vagy hitelesíti ezen dűlőneveket és határokat. Érdemi választ nem kaptam senkitől. Felvettem a kapcsolatot a szaktérképésszel, aki a hegyközség megrendeléséből ezt a dűlőrendszert aláírta. Érdemi választ, szakmai alapokat, hiteles forrásokat tőle sem kaptam, csak mellébeszélést. (…) Én pöröghettem a hátamon, telefonálhattam, beszélhettem bárkivel órákon át, kutathattam saját szakállra, lényegében azt csinálhattam, amit akartam, eredményt nem értem el. Ezek és hasonló témákban hasonló körök lefutása után elvesztettem a maradék, csekélyke bizalmamat is a magyar boros adminisztráció iránt. Szólhatott volna arról a termékleírások elkészítése, hogy a borvidékek önmeghatározásának az irányába elindulunk. Ehelyett, kicsinyes és rövidtávú érdekek mentén, mérhetetlen tudatlanság és ignorancia által vezetve született egy kazal leírás amelyek minősége több mint szépen tükrözi a magyar bor adminisztrációjában "dolgozó" emberek szakmai és erkölcsi színvonalát.”
Balogh Zoltán a Csopaki Kódex kapcsán kialakult párbeszédről egyébként kifejti: „Én már rég nem vitának veszem ezt a témát, hanem egy építő eszmecserének.” Mint írja: Gál Péter hozzászólásainak köszönhetően jobban képben van.
Botrány
Losonci Bálint is hozzászólt a vitához. Ezt írja: „Azért ugye jól látom, hogy itt minden borvidéknél egy többségi döntésről van szó, ahol a hegybírókon keresztül gyakorlatilag az adott borvidék erősorrendje képeződik le. Vagyis ahol a hegybírókon keresztül a nagyipari pet-palackos lobbi az erősebb, ott mindenképpen olyan termékleírások fognak megszületni, amilyenek megszülettek. Számomra a legnagyobb botrány, hogy több termékleírásban (a mátrairól és a szekszárdiról tudom biztosan) a borvidéken kívül is lehet palackozni, de ha jól emlékszem, készíteni is bort. Lehet tippelni, hogy melyik megyék, városok vannak tételesen felsorolva.”
A másik alapvető baj a hivatalos eredetvédelmi rendszerrel – véli Losonci -, hogy nevetségesen magas terhelési adatokkal dolgozik. Azt is felveti, hogy „vajon hány olyan hegybíró lehet, aki valóban ellenőrzi a terhelési adatokat, vagy akár csak a tőkehiány nagyságrendjét?”
Losonci Bálint szerint evidens, hogy sok termelői csoport saját utakat keres, hogy kommunikálja termelési filozófiáját. Sokszor leírta már ő is: ahogyan ez Ausztriában működik, az példaértékű. „De ott nincs a háttérben egy félhamisító-pancsoló lobbi. A csopaki kezdeményezés pedig szuper, sok kitartást kívánok hozzá!” A mátrai termelő kiemeli végül, hogy a Csopaki Kódex végre egy olyan szabályozás, ahol tőkénkénti terhelés az alap, nem pedig a hektáronkénti!

Szólj hozzá!

Címkék: somló csopak rizling eredetvédelem baloghzoltán gálpéter losoncibálint


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr814362587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.