Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.06.09. 11:56 akoan

Budai Gourmet

A gourmet fesztivál megújult, átrendeződött, az ételeket tavalyhoz képest jóárasították, pompás a hangulat, izgalmasak a fogások, finom borokkal is találkozni, az idő szép… Mi kell még?

Csütörtökön kóboroltam a Millenáris Parkban, pénteken barátokkal ültünk egy asztal körül, nagyszerű órákon át, palackonként vásároltuk a borokat, rá-rácsaptunk a környékbeli éttermekre, szépen beszélgettünk, jókat bámészkodtunk. A csütörtök esti kószálást is sok beszélgetés színesítette, nem baj ez, sőt. A tervezettnél így kevesebb bort kóstoltam, de vasárnap meglátogatom Nyúlt, hogy a Pannonhalmi borvidék pincefesztiválját tanulmányozzam, fókuszálva az ottani olaszrizlingekre. Kedden pedig Rizling-nap a Magyar Borok Házában, nem véletlen tehát, hogy beszélgetősebbre fazonoztam a fesztiválozást a Millenárison.

 

Csütörtöki borok:

Szatmári Pincészet

Itt nagy kedvencem, a Rizlingkő hívogatott (Kő rizling?), az olaszrizling és a rózsakő ihletett házasítása. Kóstoltam azért Fölföldi Bélával tiszta Olaszrizlinget, Rózsakőt, Vulcanust.

VáliBor

Itt is olaszrizlingiztem, jó volt. Ismerkedtem a Budai zölddel, nemkülönben.

Gere Attila

Rosé Frici 2011: Medoc noir és pinot noir fajtákból, nagyon kellemes ital, a jó savak mellett jó zamatok kavarognak. Finom. Divat mostanában ez a habzóboros irány („játékos buborékok”, satöbbi), egyre több pincészet próbálkozik ilyennel. A Gere Frici biztos kézzel készített darab, 2400 forint körüli ára is versenyképes.

Kopar 2008: Avar, gomba, földesség – illat után ízben is, szerethető stílus.

2HA

Török Csaba Olaszrizlingje (2010) szintén toplistás nálam, de itt nem lehet nem vörösbe hajlani. Ez volt a pálya: Cabernet franc 2009, Shiraz 2010 „Virgin”, Merlot 2010 „Virgin”, Tabunello 2009. Mindegyik kiemelkedő, a Shiraz a leginkább emlékezetes.

Heimann

Fuxli 2011: A csütörtöki záráskor Heimann Zoltánéknál verbális világmegváltás parázslott, valaki a cseh (vagy svéd?) gasztronómia szépségeit ecsetelte. Zoli megörvendeztetett a hírrel, hogy a vele készült InfoRádiós interjúmnak jó a visszhangja, a Pannon Bormustra utáni morgolódásokról van benne szó, érdemes meghallgatni: ajánlom magamat. Jó lett volna hallgatni tovább is az világmegváltós beszélgetést, de én már fáradt voltam, ezért a szintén izgalmas Fuxlival a poharamban elbúcsúztam. Egy jó siller mennyire segítőkész tud lenni a kóstolósor végén: a nagy vörösök után megsimogatja, betakargatja a gyomrot. Jóéjszakátpuszi.

 

Ételek (csütörtök és péntek):

Bock Bisztró: Bárány rilette.

Borkonyha: Galamb rilette bazsalikomos zöldalmával.

Chianti: Füstölt-grillezett kacsamell rántott fügezselével, szarvasgombás karalábészósszal.

Rosenstein: Ricset töltött libanyakkal, füstölt fürjtojással (sólet), később flódni macaron.

Salon (New York Palota): Kacsasült káposztás cvekedlivel (cvekedli töltött tészta formájában, vöröskáposzta pépesítve)

Harrer Csokoládéműhely: csokoládés-gyümölcsös desszertek pohárban

Az ételekről pompás fotókat közöl a magyar sporttörténelem első, londoni kvalifikációt szerző olimpiai gasztro-bloggere, ugyanott élménybeszámoló.

A fesztivál honlapja itt, a fellelhető éttermek, borászatok és egyéb kiállítók listájával.

 

Pénteki borok:

A társaságban lévő kedves hölgyek kívánságára kizárólag könnyedebb, de tartalmas fehérborokkal barátkoztunk, palackos kiszerelésben, asztalnál üldögélve, ezekkel:

Kertész Családi Pincészet Etyeki Zöldveltelini

Szatmári Pincészet, Szigliget, Rizlingkő 2011

Szászi Endre Szent György-hegyi Olaszrizling 2011

Kovács Nimród Winery Egri csillag 2011

Mindnek sikere volt, feleségek örültek, férjek mosolyogtak, gyerekek foci Eb-t néztek otthon… Mi kell még?

3 komment

Címkék: olaszrizling heimann 2ha válibor gourmetfesztivál gereattila szatmáripince


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr924575006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.06.09. 21:58:42

Tényleg jó a rendezvény. Nekem a legjobb része a tokaji bor-étel párosítás volt a miele színpadon. Bott Judit, Bárdos Sarolta, Berecz Stephanie egy színpadon Amicussal, Bott-rytissel , Farkas-dűlő furminttal és tokajból hozott házi sajtokkal, dióolajjal. Ennél nincs jobb program :)

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.06.09. 23:22:19

@rszabi: erről sajnos lemaradtam... milyen borokat kóstoltál? vagy inkább a gasztronómiára nyomultál?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.06.10. 16:28:14

Főleg itt boroztam utána már csak ettem..
(ha jól emlékszem ezek voltak:
Kikelet Hárslevelű Lónyai-dűlő 2011 és Furmint Farkas-dűlő 2011,
Bott Teleki furmint és Bott-rytis 2009. Nobilis Barakonyi Hárs 2009 és Amicus 2008
süti beállítások módosítása