Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.05.13. 08:01 akoan

Mivel lehetett nyerni a Pannon Bormustrán?

Nyilvánosságra kerültek a Pannon Bormustra csúcsborai, máris megindult a találgatás: ez a bor miért kapott elismerést, amaz pedig miért nem. Ebben az írásban szerepelnek a válaszok.
Először következik a csúcsborok listája, utána pedig a zsűri egyik tagja felfedi a titkokat, elmondja, milyen szempontok szerint történt az értékelés, milyen tulajdonságok alapján kaphattak magas pontszámot a borok?

A XIII. Pannon Bormustra díjazottjai:
Legjobb vétel
• Dereszla Pincészet Dorombor Száraz 2011
• Konyári Pincészet Szerecsen 2011
• Laposa Badacsony Laposa Pinot Gris Friss 2011
• Nyakas Pince Budai Irsai Olivér 2011
• Tokaj Kereskedőház Tokaji Késői Arany 2010

Fehér csúcsborok
• Bott Frigyes Vinculum 2009
• Balassa István Tokaji Szt. Tamás Furmint 2009
• Borpalota Borászat és Szőlőbirtok Hárslevelű 2008
• Holdvölgy Pincészet Tokaji Becsek Hárslevelű 2009
• Laposa Badacsony Laposa Rizling 2010
• Pannonhalmi Apátsági Pincészet Olaszrizling 2011
• Royal Tokaji Borászat Szent Tamás Furmint 2010
• Somlói Apátsági Pince Nagy-Somlói Hárslevelű 2010
• Somlói Apátsági Pince Nagy-Somlói Juhfark 2010
• Somlói Apátsági Pince Nagy-Somlói Furmint 2010
• Tokaj Nobilis Szőlőbirtok Barakonyi Hárs 2009
• Tokaj Oremus Mandolás Furmint 2010
• Tornai Pincészet Top Selection Grófi Hárslevelű 2009
• Varga Pincészet Aranymetszés Badacsonyi Rózsakő 2009
• Villa Sandahl The Stamp 2010

Vörös csúcsborok
• Baron Von Twickel Szőlőbirtok Chateau Kajmád Szekszárdi Cuvée 2009
• Bott Frigyes Kékfrankos 2010
• Feind Borház Shiraz Premium 2009
• Gajdos Pincészet Egri Bikavér 2009
• Günzer Tamás Pincészete Villányi Syrah 2009
• Juhász Testvérek Pincészete Cabernet Sauvignon Grand Selection 2009
• Konyári Pincészet Loliense vörös 2009
• Kreinbacher Birtok Syrah 2009
• Liszkay Mihály Borászat Cabernet Franc 2009
• Liszkay Mihály Borászat Liszkay Cuvée 2008
• Mészáros Pál Borház és Pince Bikavér reserve 2009
• Mészáros Pál Borház és Pince Hidaspetre Cabernet Franc Reserve 2009
• Posta Borház Kadarka 2009
• Sauska Borászat Villányi Kékfrankos 2010
• Sauska Borászat Villányi Cuvée 5 2007
• St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Hangács Egri Bikavér Superior 2009
• St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Áldás Egri Bikavér 2009

Édes csúcsborok
• Barta Pince Tokaji Szamorodni 2008
• Béres Szőlőbirtok és Pincészet 6 puttonyos Aszú 2007
• Demeter Zoltán Eszter 2008
• Dereszla Pincészet Tokaji 6 puttonyos Aszú 2006
• Holdvölgy Pincészet Signature Édes Birtokválogatás 2007
• Holdvölgy Pincészet Tokaji 6 puttonyos Aszú 2006
• Lenkey Pincészet Tokaji 6 puttonyos Aszú 2003
• Pannon Tokaj Szőlőbirtok és Kereskedőház Tokaji Aszúesszencia 2006
• Patricius Borház Tokaji Késõi Szüretelésû "Katinka" 2008
• Pelle Pince 6 puttonyos Aszú 2008
• Pelle Pince Zsófia Cuveé 2010
• Sauska Borászat Tokaji Aszú Essencia 2003
• Szent Tamás Pincészet 3909 Édes Furmint-Sárgamuskotály 2010
• Tokaj Kikelet pince Tokaji Szamorodni 2007
• Tokaj Oremus 5 Puttonyos Aszú 2006

Különdíjak
• Figula Mihály Emlékdíj: Bott Frigyes Vinculum Juhfark 2009
• Gál Tibor Emlékdíj: St. Andrea Hangács Egri Bikavér Superior 2009
• Champion díj: Tokaj Oremus 5 puttonyos Aszú 2006

Az eredményhirdetés után a zsűritagok nevében Jamie Goode londoni borszakíró, a brit Sunday Times borrovatának vezetője beszélt az értékelés szempontjairól. Mint mondta: azok a borok szerepeltek jól ezen a versenyen, amelyek észre vétették a terroirt, vagyis azokat a specifikus környezeti tényezőket, amelyek „átjöttek”, megjelentek a borokban. (Terroir alatt a termőföldet, a mikroklímát, valamint a borkészítési hagyományokat, illetve azt az emberi koncepciót értik, amely tényezők együttesen kialakítják, meghatározzák a borok tulajdonságait. Akoan) Jamie Goode a borok egyediségét, személyességét emelte ki, utalt arra, hogy azok a borok kaphattak magas pontszámot, amelyekben valamilyen egyedi karaktert lehetett érezni.
Még több kadarkát!
Értékelő beszédében a borbíráló kiemelte a kékfrankost és a kadarkát, mint mondta: jó lenne, ha még több kadarkát neveznének a pincészetek. E sorok írója részt vett az eredményhirdetés utáni mesterkurzusok egyikén, amelyik az Autentikus borokat mutatta. Nagyon tanulságos volt, két zsűritagtól (Isabelle Legeron, Jamie Goode) megtudtuk, mitől autentikus egy bor, ehhez különböző versenytételek voltak segítségünkre: juhfark, kékfrankos, kadarka, furmint, de a sorba befért egy somlói syrah, valamint Konyári János jóárasított kékfrankos-merlot házasítása, a Szerecsen is. A mesterkurzus interaktív volt, ennek köszönhetően Konyári János a hallgatóságból hirtelen átugrott a lövészárok túloldalára, így a két zsűritagot ő is segítette az autentikusság eredményes tolmácsolásában. A mesterkurzusról hamarosan részletes tudósítással jelentkezem, itt azt a fontos pillanatot idézem fel, amikor a somlói syrah bemutatásakor Jamie Goode mélyen a közönség szemébe nézett (ott ült Bonkowski is, éppen mellettem…), és azt mondta: „Néhány ember esetleg megkérdőjelezi, hogy Magyarországnak szüksége van-e nemzetközi szőlőfajtákra? De ha megkóstoljuk ezt a bort, akkor rögtön elfejtjük ezt a kérdést!”
Ne vágja ki világfajtáit sem!
Visszatérve az eredményhirdetés előtti Jamie Goode-ra, a bíráló kiemelte: a magyar piacon sikeresen szereplő és jól eladható borok stílusa nem feltétlenül felel meg a nemzetközi piac elvárásainak. A fordítói szerepbe beugró másik zsűritag, Romsics László ehelyütt kiemelte, hogy Jamie Goode nagyon hangsúlyosan nem minőségről, hanem stílusról beszélt. Mindezt tehát úgy kell érteni: aki Magyarországon jól el tudja adni merlot, cabernet borait, az fütyüljön a nemzetközi piacra, értékesítsen az itthoni vásárlóknak. A remény amúgy sem halhat meg, a csúcsborok listáját olvasva látható ugyanis, hogy nem egy világfajta beverekedte magát a kékfrankosok és bikavérek közé. Ráadásul láttam, hogy az autentikus borokat taglaló mesterkurzus utáni Inspiráló borok szeminárium szemléltetőeszközei között felbukkannak a Liszkay Pince világfajtái, vagy például a szekszárdi Baron von Twickel Chateau Kajmád Szekszárdi Cuvée bora, amely bizony alapvetően egy bordeaux-i házasítás, vagyis cabernet sauvignon + cabernet franc + merlot, igaz, e három világfajta mellett a Kárpát-medence is bevillan, 6 százalék kékfrankos formájában.
Vöröslő fájdalom
A bírálók kollektív meglátásait összefoglaló zsüror kitért arra is, hogy a kifogásolt vörösborokat miért nem szerették. A rosszpontokat így lehetett begyűjteni: a kelleténél későbbi szüret miatti magas alkoholtartalom, valamint a nem megfelelő oxigénmenedzsment (a fordításban: az oxigénnel való bánásmód nem volt tökéletes, és ez érződött a borokon). A tudósító ezt így értette: a bírálók sok oxidált borral találkoztak.
Jamie Goode azt sem rejtette hordó alá, hogy a szervezéssel nagyon meg voltak elégedve. Megemlítette, hogy a külföldi zsűritagok le vannak nyűgözve, pedig aztán ők a világ számos pontján fellépnek különböző borversenyeken.
Kovács András István

3 komment

Címkék: pannon eredmények bormustra jamiegoode csúcsborok


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr694505209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyaljai 2012.05.13. 13:24:04

"Oxigén management"! Kitűnő trükk az ilyen szavak használata, hagy bámuljon a paraszt. Esetleg, ha valamely módon kiderült volna belőle, hogy túl volt oxidálva, és ez a feldolgozás, vagy az érlelés során történt. Vagy az érés során nem kapot elég oxigént. (mikrooxidáció) No ez nem derült ki ebből az újonnan bevezetendő idegen szóból. Gondoljon mindenki arra, amire akar.

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.05.16. 06:22:45

@hegyaljai: pontosan annyi hangzott el erről a témáról, amennyit leírtam. Ez egy gálaebéddel összekapcsolt díjkiosztó volt, a szervezők nagyon pörgették az eseményeket, senkit nem engedtek, nem engedhettek hosszan előadni. Az egyik külföldi zsűritag néhány percben beszélt a tapasztalatokról, Romsics László fordított. A korábban kiszivárgott információk (twitter) alapján annyit lehet tudni, hogy a mustrán a zsűri(k) találkoztak (jó)néhány oxidált tétellel, a megjegyzés nyilván erre vonatkozott. Vakításról szó sem volt, képtelenség lett volna a díjkiosztón bővebben beszélni bármilyen témáról.
A külföldi zsűritagok vélhetően visszatérnek majd a témára a saját blogjaikban, néhány poszt már megjelent ezekben a bormustráról.
A google ezekre a szavakra (oxygen management wine) csaknem 4,5 millió találatot ad, angolul. Pontosan arról van szó, amit említesz a kommentedben: borok érlelése, mikrooxidáció, stb.
Én ennek a témának a magyar szakirodalmát sem ismerem, egy gyors guglizásból annyit láttam, hogy Magyarországon a téma ebben a formában (oxigén menedzsment), borokkal kapcsolatban, leginkább a palackzárások, az alternatív zárás "környékén" bukkan fel.
Egyébként magyar pincészetekben is láttam arra példát, hogy a tartályokba palackos oxigént adagolnak, vékony kis vezetékeken keresztül... Ez is oxigén menedzsment...

hegyaljai 2012.05.16. 11:40:21

Mindez csupán találgatás! Akkor most túloxidáltak voltak ezek a magyar vörösborok, vagy nem volt elegendő az érlelés során a mikrooxidáció?
Erre adjon választ valaki.
süti beállítások módosítása