Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.04.23. 11:13 akoan

Kékfrankos: a vidám úttörő

A kékfrankos lényege, hogy jól megmutatja a termőhely tulajdonságait – annak, aki szereti a számára ismeretlen erdei ösvényeket felderíteni, annak, aki nem az út végén esetleg rá váró „kincs” miatt vág neki, hanem akinek maga az út és az útkeresés az érték. Ez a lényege a szombati Kékfrankos Napnak, pompás rendezvény volt!
A borkóstolás lényege és nagy öröme a felfedezés, önmagunk pionírjai lehetünk, törjük magunknak az utat, ami akkor is ismeretlen vadon számunkra, ha mások már oda-vissza bejárták százszor. Tudni ezt jó ideje, de klassz dolog ismételten szembesülni vele, és egy kiváló szembesítés volt a múlt szombati Kékfrankos Nap. Amikor először hallottam a Terra Hungarica rendezvényéről, megörültem, nem tudtam nem az olaszrizlingre gondolni, magyarországi szerepük, pozíciójuk, lehetőségeik nagyon hasonlóak. A kékfrankos a vörös olaszrizling, vagy fordítva, voltaképpen mindegy.
Úttörőnek lenni jó!
A borúttörőnek semmi köze „ahhoz” az úttörőhöz, az 1990 előttihez, amely „a gyermekek önkéntes tömegszervezeti tömörülése” volt. A borúttörő igazi pionír, felfedez számára új szőlőfajtákat, új borvidékeket, termelőket, stb. Vagy éppen „régi, jól ismert” fajták nyomába ered, amikről kiderül, hogy rosszul ismertek, félremagyarázottak. Így úttörő, az ilyen borkedvelő pioníroknak szól elsősorban az Olaszrizling blog, és így úttörő a Kékfrankos Nap is, alakulnak szépen a dolgok!
A rendezvény előtt mesterkurzus volt, ahol azok a borok szerepeltek, illetve azok a termelők adtak elő, akik a szervezők szerint a terroir-szemléletű kékfrankosok nagy magyar és osztrák pionírjai: Pósta Borház, Bott Frigyes, Szentesi József, Franz Weninger (magyar és osztrák kékfrankost is bemutatott), Karner Gábor, Pók Tamás, Kaló Imre, Meinklang, Moric, Uwe Schiefer. A „beülős” mesterkurzus után sétáló kóstolóra került sor, ahol a fenti pincészetek borai mellett egyebek között az alábbi pincészetek szerepeltek: Orsolya, Ráspi, Csobánci Bormanufaktúra, Szecskő Tamás, Losonci Bálint, Maurer Oszkár. Az előadók közül Pók Tamást idézem bővebben, a másik csoportból pedig Losonci Bálintot, számomra ugyanis ők fogalmazták meg a legpontosabban a lényeget, azt, hogy mit és miért érdemes keresnünk a kékfrankos, és minden hozzá hasonló szőlőfajta boraiban.
A mesterkurzus borai közül ezeket a kékfrankosokat szerettem a legjobban:
Szentesi József, Etyek-Buda 2009
Kaló Imre, Eger, 2002
Pók Tamás, Eger, Nagy-Eged, 2009
Weninger, Sopron, Spern Steiner, 2009
A kóstoló számomra legjobb kékfrankosai:
Ráspi: Gneis 2006, 2007
Losonci Bálint: Úrráteszi és Gereg, mindkettő 2009
Maurer Oszkár
Orsolya: 2007
Csobánci Bormanufaktúra: 2010
A kóstoló számomra legjobb más borai:
Orsolya: Görbesoros Kadarka 2007
Orsolya: Kutyahegyi Zweigelt 2007
Bott Frigyes: Pinot noir
Ráspi: Electus 2008 (Zweigelt)
Losonci Bálint: Magyar frankos 2009
Pók Tamás előadása:
Egerben nagyon sok dűlőben terem kékfrankos, ezért a fajta alkalmas arra, hogy megmutassa a dűlők egyedi karakterét, a termőterületek egymástól különböző adottságait, összességében pedig így a kékfrankos megmutathatja az egész Egri borvidék sokszínűségét, szépségét. Pók Tamásék három dűlőben termelnek kékfrankost az Egri borvidéken: Nagy-Eged, Nagy-Galagonyás, Pajdos. Az első kettő 1985-ös telepítés, jó korban vannak már az ültetvények, a Pajdos kivételével, ott fiatalabb a szőlő. Általában 5 fürt terem tőkénként. A Pajdosban van legelőbb a szüret: a sajátos talaj és klimatikus adottságok miatt itt gyorsabb az érés. A Nagy-Egeden ehhez képest két héttel később, október végén szedték a szőlőt. Franz Weninger a talajok fontosságát emelte ki, ezzel Pók egyetértett, de ő a mikroklímát is hangsúlyosnak tartja a borok karakterének kialakításában. A Pajdos egy mediterrán hangulatú katlan, sok nap éri, a vulkanikus talaj pedig olyan színű és összetételű, hogy gyorsan felmelegszik. Az innen származó borok gyorsabban érnek, legalább fél évvel előbb fogyaszthatóak, mint a többi terület kékfrankosai. A Nagy-Eged száraz és meleg, ezért itt gyakran enyhe szárazság-stressz éri a tőkéket, ennek hatására több fenolos anyagot termelnek, amely fokozza a borok gazdagságát, komplexitását. Ezek a borok jóval markánsabbak, férfiasabbak, lassabban fejlődnek, de az hosszabb életűek. Általában egy évvel lemaradnak a fejlődésben, viszont 10-15 évvel tovább életképesek, élvezhetőek.
Losonci Bálint gondolatai:
Két dűlőből hozott kékfrankost: Úrráteszi és Gereg. Mint mondta szereti, hogy mindkét helyen van kékfrankosa, így jól megmutatkozik a két dűlő eltérő karaktere. Egyértelműen komplexebb, nagyobb dűlő a Gereg, ám jó években hasonló minőségre képes az Úrráteszi, de más stílust ad. Pont ez a jó az egészben, vélekedik Losonci, hiszen így adódik egyfajta ellenpontozás. Gereg: melegebb, mélyebb, bujább ízek vannak itt, más az ásványosság. Úrráteszi: meszes-agyagos talaj, több virágillat. (Én például mentát éreztem.) Hűvösebb évben siller készül az Úrráteszi kékfrankosból.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: orsolya kékfrankos ráspi weninger póktamás kalóimre losoncibálint szentesijózsef


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr744468065

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kékfrankos = vörös olaszrizling? 2012.04.23. 21:57:02

Szombaton rendezte Kékfrankos Napját a Terra Hungarica: mesterkurzuson és sétáló kóstolón mutatták be, mit tud a fajta a Kárpát-medencében. Osztrák, felvidéki, délvidéki, egri, soproni, szekszárdi és mátrai borászok mutatták be dűlőiket és boraikat. A Man…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása