Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (25) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (3) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.04.19. 08:57 akoan

Fuxli, siller, történelemleckék

Hat Fuxli, azaz hat szekszárdi siller, hat borászat és egy nagy testű, de élénk savú bortörténeti kiselőadás várta vendégeit a Várfok Galériában szerda délután. Rengetegen eljöttek, sok jó Fuxli fogyott, szerettük a borászok által kreált kolbászokat is.
Egyesek szerint a róka és a kulturált borfogyasztás nem oly közeli barátok, de a művelt borissza tudja a leckét: Heimann Pincészet, Fuchsli. Mindig meg kell néznem, miként kell írni, nehogy fuschi legyen belőle, pedig egyik nagymamám zugligeti sváb volt, Gruber Margit. De mostantól nem kell majd bajlódni a német helyesírással, mától itt a Fuxli, az x-et szeretjük, könnyű leírni, bár ettől nem boldogabb az X-nemzedék. Még jó, hogy náluk kissé öregebb vagyok.
Kis lépés a sillernek, hatalmas ugrás Szekszárdnak?
Szerda délután hat szekszárdi borászat szállta meg a Várfok Galériát: Eszterbauer, Heimann, Merfelsz, Németh János, Pósta, Sebestyén, hogy közös siller-márkájukat, a Fuxlit bemutassák. Heimann Zoltánnal beszélgetve megtudtam, hogy semmiképpen sem az ő egykori Fuchslijuk a minta, hiszen az ő nemzedéke gyerekkorában látta, hogy apáik és nagyapáik poharában mi volt ultizás, vagy beszélgetés közben. Természetesen siller volt azokban a poharakban, amelyet a tolnai svábok „fukszosnak”, azaz rókásnak emlegettek, rőtes színe miatt. Évszázados hagyomány plusz modern név, így lett a Fuxli, nem is kell ennél jobb marketing-recept egy régi-új márka elindításához. Heimann reméli, hogy a jövőben hatnál jóval több szekszárdi pincészet jön be a Fuxli-ernyő alá, amely nagy-nagy szekszárdi sikertörténetté növi ki magát. Megjegyezte: a Fuxli, azaz a siller a rozéhoz képest egy lépéssel közelebb áll a vörösborokhoz, ez szerinte nagy előny, hiszen a sillerek még adják a rozék könnyedségét, de már mutatnak vörösboros hangulatot is. Ez kell a mai rohanásba: sietős fogadások, kapkodó büfévacsorák – vélekedik Heimann Zoltán.
Magyar paradoxon
A siller a magyar bortörténet fontos része mintegy 300 éve – hívta fel a figyelmet bevezető előadásában Csizmadia András. Utalt arra a furcsaságra, hogy a külföldről jövő rozét mindenki ismeri, a magyarországi hagyományokba pedig amúgy mélyen beivódott, de 1990-re meglehetősen elfeledett sillerről viszont sokan azt sem tudják, hogy micsoda. A siller tehát egy fontos történelmi lecke számunkra, jó, hogy újra elővettük. Csizmadia tanár úr felemlegette az 1930-as évek borfogyasztási statisztikáit, miszerint a magyarországi bortermelést 60 százalék körüli arányban a fehérborok foglalták el, 30-32 százalékot hasítottak maguknak a siller-borok, a vörösbornak jutott a reszli. Nagy kultúrája volt tehát a sillernek, ennek a csodálatosan eltalált, és a magyar ízléshez és gasztronómiához oly kedvesen simuló borfajtának.
Rókavadászat
A bemutatott hat Fuxli mind külön egyéniség, cél is, hogy ne legyen nagyon homogén a kínálat. Annyi az elvárás, hogy a Fuxli-siller 80 százalékban lehetőleg Kárpát-medencei fajtát tartalmazzon. Ez nem tűnik nehezen teljesíthető feltételnek, hiszen a sillerek többsége amúgy is kékfrankosból és/vagy kadarkából születik. Eszterbauerék Fuxlija például tisztán kadarka, Heimannék 10 százalék merlot hozzáadásával „globalizálják” a maguk verzióját.
Megkóstoltam az összes Fuxlit, kellemes mindegyik, szerda délután nekem ez a három jött be leginkább: Eszterbauer, Németh János, Heimann.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: sebestyén heimann siller eszterbauer merfelsz fuxli némethjános pósta


A bejegyzés trackback címe:

http://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr344460432

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bemutatták a közös szekszárdi sillert, a Fuxlit 2012.04.19. 17:12:01

Hat szekszárdi borászat - Sebestyén Csaba, Eszterbauer János, Posta borház, Németh János, Merfelsz Gábor és a Heimann-család fogott össze, hogy közösen visszaállítsák a köztudatba a sillert - azt a rozé és a vörösbor határán mozgó italt, ami régebben az e…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.