Jöhetnek a rizlingek? Minden mennyiségben. 33 száraz olaszrizling Badacsonyból, egymás után? Annál inkább. És még egy olaszrizling-rózsakő házasítás, a Rizlingkő is jöhet minderre? Hogyne! Ez az egyik kedvencem. Csütörtök délután a badacsonyi borászok megtartották bemutatójukat a New York Kávéházban, szinte kizárólag rizlingeztem, nagy élmény volt.
33 + 1 badacsonyi olaszrizling, számomra így elevenedik meg a csütörtök délutáni Badacsony New Yorkban elnevezésű rendezvény, amelynek főszereplője volt az olaszrizling, kóstolási irányultságom tehát nem csőlátás, hanem egyszerű helyzetfelismerés. Összesen 29 pincészet mutatta be kínálatát, most következik a beszámoló első fele, betűrendben haladok, a két L-betűs közül a Laposa Birtok ebbe a posztba került, Léránték nyitják majd a második részt, amivel hamarosan jelentkezem.
2HA Szőlőbirtok és Pincészet
Innen a 2010-es Olaszrizlinget már igen lelkesen méltattam. Most újra megkóstoltam, ismét nagyon tetszett.
Borászati Kutatóintézet
A Badacsonyi Kutatóintézetben a vizsgálódás egyik fő tárgya az olaszrizling, szőlő és bor formájában egyaránt. A tudományos munka mellett borászatként is működnek, a New Yorkban az egyik kutató, Szőke Barna mutatta be a borokat. Az intézmény honlapja szerint Szőke Barna ügyvivő szakértője a szervezetnek, magam személyesen meggyőződhettem, hogy a rokonszenves fiatalember valóban szakértő módon viszi az ügyeket. Kérdésemre elmondta: a bemutatott 2011-es Olaszrizling két tételből áll, alapját az intézményhez tartozó 40 éves tőkék termése adja, ehhez érkeztetik a fiatalabb, 10 éves kor körüli olaszrizling tőkék gyümölcséből nyert bort. Az idősebb ültetvények borai már frissen is érettebb hatást keltenek, már-már olyanok, mintha fahordós érlelést kaptak volna. Ezt a 40 éves ültetvényt igencsak szeretik a kutatók, mert olyan kiváló aromákat hoz bele a borokba, amelyekre a fiatal szőlők már nem képesek. Szőke Barna sok érdekességet elmondott az olaszrizlingről és a fajtával kapcsolatos kutatásokról, de azt nem árulta el, hogy rizlingjükben milyen arányban házasítják az öreg tőkék borát az ifjabb tétellel. Nagyon izgalmas ez a bor, felírtam magamnak: ha legközelebb Badacsonyban járok, felkeresem a Kutatóintézet vinotékáját, és vásárolok néhány palackot a 2011-es Olaszrizlingjükből. Remélem, hogy látogatásomkor esik majd az eső, mely jelenséget hamar napsütés fogja követni. Ez azért fontos, mert Szőke Barnától sok egyéb mellett azt is megtudtam, hogy a kéknyelű jellegzetes illata éppen olyan, mint az ázott bazaltszikla kipárolgása napsütés hatására. „Eső utáni napsütésben bazaltsziklát szagolni a Badacsony tetején” – ezt is felírtam a bakancslistámra.
Borbarátok Borház
A kóstolófüzet szerinti 2009-es olasz helyett a 2008-as érkezett a New Yorkba, mint kiderült azért, hogy ezt a jeles eseményt méltóképpen megtisztelje a Borbarátok Borház. Igen szépen érett bor ez, meseszép mandulás illattal és zamattal. Kár, hogy már csak néhány palack van belőle.
Borbély Családi Pincészet
A Bácsi dűlő Olaszrizling 2010-es évjárata érkezett a bemutatóra. A Bácsi dűlő a Csobánctól kissé keletre található, vulkáni utóműködés hatására kialakult lejtő, déli fekvésű, köves, agyagos, kötött terület. A telepítésre az 1970-es évek közepén került sor, a parcella 12 éve van a Borbély család tulajdonában. A nagyüzemi stílt először ernyőművelésre alakították, mostanra váltócsapos, középmagas kordonra tértek át. Tőkénként 1-1,5 kilogramm termést engednek. Borbély Tamás szerint ez „viszonylag korrekt” terméskorlátozás, szerintem viszont a „viszonylag” jelző elhagyható, mindezt Szőke Barna kijelentésére is alapozom. A badacsonyi borász-kutató arról is beszélt nekem, hogy az olaszrizling, jó területen, 2 kilogrammos tőkénkénti terhelésig képes jó minőséget produkálni. Borbély Tamás megfogalmazásában ez így hangzik: mivel az olaszrizling apró fürtű, nem feltétlenül szükséges drasztikus terméskorlátozással dolgozni. A must részben új fahordóban erjedt, részben tartályban, mindkét esetben finomseprő felkeverés zajlott áprilisig, a harmóniát megcélozva almasav-bontásra is sor került. Kóstolási gyorsjelentés: illatban nem harsogó és finom tölgyfás, vaníliás jelleg, valamint aszalt gyümölcsök hangulata. Ízben az ásványosság is megjelenik, zamatban is felbukkan a száraz késői szüretre utaló jegy, a „száraz” jelző itt természetesen a bor jellegére utal, időjárási szempontból ugyanis a brutális mennyiségű eső jellemezte az évet, különösen ősszel, amikor amúgy szüretelni kellett volna. Ezért a szőlő szedésére november első hetében került sor, ez az időpont Borbély Tamás szerint még 2010-ben is későinek számított, így lehetett elérni érett bogyószerkezetet és 20-as mustfokot.
Csobánci Bormanufaktúra
Itt két olasz lépett fel. A 2011-est nagyon szerettem, üde, zamatos bor, nem „túlbonyolított” történet, de azért felmutatja a fajta és Csobánc értékeit, jellegzetességeit. A 2007-es Olaszrizling kevésbé jött be, lehet, hogy a sok fiatal tétel után nem tudtam átállni? Nem a kóstolófüzet, azaz betűrend szerint haladtam, hanem „ugrálva”, ráadásul a pincészetek asztalai sem a füzetke szerint voltak kiosztva. Ez nem is feltétlenül elvárás, de azért jegyzőkönyvezem. A fentiek következtében tehát a Csobánci Bormanufaktúra asztalához már a rendezvény vége felé érkeztem, sok-sok 2011-es bor pajkos zamatával a nyelvemen.
Domaine Edegger
Osztrák tulajdonos örömborászata, a németes vonalra egyes bornevekből is következtetni lehet: Georg, Jakob. Az olaszrizling itt a sauvignon blanc beosztottjaként tűnt fel: ez a két fajta 80-20 százalék arányban kap helyet a Premier elnevezésű 2009-es tételben, amely a „Takarékszövetkezetek Bora” címet is kiérdemelte egy minapi borversenyen.
Fisher Borház
Itt is 2011-es az Olaszrizling.
Gregorian Borpince
Ezzel a 2007-es olasszal sem barátkoztam meg, a 2009-es Rajnai rizling jobban tetszett.
Horváth Pince
Reduktív olaszrizling, 2011-es, a Szent György-hegyről. A rizlingek utánra tervezett vörös-kanyarom elmaradt, pedig Horváthék pinot noir borát, mely Agnus Niger névre hallgat, jól kinéztem magamnak. Majd egyszer arra járok, bepótolom a kóstolást.
Imre Borpince
Olaszrizling 2011, ez a bor tetszett, különösen az illat volt emlékezetes számomra, szeretem ezt a gyógynövényes, virágos jelleget. A borászatot Part Imre, a tulajdonos fia képviselte a rendezvényen. A tétel egyik része a Badacsony déli oldaláról, a másik rész a Csobáncról származik. Koncepcionálisan sem meglepő az „egy fajta, több helyről” összeállítás, de ez a bor arról is szól, hogy a Csobáncról savszegényebb bor került a pincébe, míg a Badacsonyon sikerült megőrizni a savat.
Istvándy Pincészet
Nagyon tetszett ez a szintén 2011-es Olaszrizling, az ásványosság és a gyümölcsök szép egyensúlyát adja. Próbáltam volna Istvándy Gergővel elbeszélgetni erről a borról, de rendre akkora tolongás volt az asztaluk, ezért addig-addig halasztottam, illetve próbáltam újra a visszatérést, hogy közben vége lett a rendezvénynek. Sebaj, amúgy is terveztem Istvándyékat felkeresni Káptalantóti mellett, a Rózsadombon, ahol a hely, a kilátás, valamint a borturisztikai kínálat elemei szintén szép egyensúlyt képeznek. Ha arra járok, igyekszem pótolni a beszélgetést.
Laposa Birtok
Itt két jó tétellel lehetett ismerkedni. A Rizling Frissről ezt mondja Laposa Bence: „Nálunk a Rizling Friss az alapbor, tehát az illatosabb, gyümölcsösebb nyári borunkat is olaszrizlingből képzeljük el. Teljesen reduktív, könnyed, alacsony alkoholtartalmú, valóban üdítő, frissítő hatású borocskát képzelünk a Friss név mögé. De ha valaki azt kérdezi, mit gondolunk a rizlingről, akkor nem a Friss a válasz erre.”
Olaszrizling 2011: tartalmas, komplex bor, igen jó arányokkal. Egy hete történt a palackozás, így teljes pompájában még nem mutatkozhatott a bor, de nyomatékosan az ígéretes kategóriába sorolandó. A Laposa Birtok három kategóriában is kínál olaszrizlinget, felül van a dűlős bor, ez a tétel a középső, amely a család több rizling-dűlőjéből származik: Csobánc, Szent György-hegy, Badacsony.
Számomra a legjobb olaszrizlingek, betűrendben:
2HA Szőlőbirtok 2010
Borbély Bácsi dűlő 2010
Csobánci Bormanufaktúra 2011
Istvándy 2011
Laposa Bence 2011 + Rizling Friss 2011
Nyári Ödön 2010
Szászi Endre 2011 Szent György-hegy
Szatmári 2011 + Rizlingkő 2011
Szent Antal Pincészet 2011
Szeremley Birtok 2011
Thomay Pincészet
VÁLIBor 2010
Villa Sandahl
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2012.04.16. 19:54:04
Trackback: A Badacsony 2011-ben: az olasz és a rizling 2012.04.16. 12:36:16
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
KunEmber 2012.04.13. 20:21:50
2. Csobánci BM-nél nálam fordított a sorrend, az idősebb ízlett.
3. Kutatóintézet: sokáig el tudnám iszogatni :)
akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.04.13. 22:13:27
KunEmber 2012.04.14. 11:51:46