Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.04.05. 10:58 akoan

Somlói Apátsági Pince: Olaszrizling 2010

Fontos az elméletet, de azért kóstolok is, miközben kódexet böngészek, eredetvédelmi vitáról írok-olvasok, vagy a borok árképzéséről jegyzetelek okosságokat. Most éppen egy somlói olaszrizlinggel ismerkedtem.
A Somlói Apátsági Pince néhány éve nagy kedvenc azok körében, akik esküdnek a kézműves, kisszériás borokért. Ha a „kézművesség” fő kritériuma az, hogy pontosan feltüntetik szőlőtőkéik és letöltött palackjaik darabszámát (nem az!), akkor a SAP egy virtigli kézműves, hiszen honlapjukról tudni lehet, hogy a 2010-es évjárat olaszrizlingje 515 darab palackot töltött meg. Három hektáron gazdálkodnak, weblapjukon közzéteszik, hogy 1347 darab olaszrizling tőkéjükről 1482 kilogramm szőlőt szüreteltek 2011-ben, és e mennyiségből 750 liter mustot nyertek. Tőketerhelésük nem kiugrón extrém tehát (1,1 kilogramm), a lékinyerés viszont egy kicsivel 50 százalék alatt marad: itt tehát inkább simogatják, semmint préselik a szőlőt. Az éles szemű olvasó azt is észreveheti, hogy ennyi mustból, ha nem lenne az érlelés során némi veszteség, éppen 1000 darab palack jönne ki.
A 2010-es borról minden lényeges adat megtalálható a honlapon, jöhet tehát az érzékszervi bírálat összegzése: illatban méz, hársfavirág, közepesen buja virágillat, szolid „tokajis” jelleg, mindez ásványosságba csomagolva. Kovács Antal sommelier-borkereskedő nyelvújító leleményét, a kő-juice kifejezést nem sokat kell magyarázni, ha ez a bor kéznél van. Felbontás után inkább a „juice” érződik, kimondottan késői szüretes hangulattal, hosszabb levegőztetés hatására a kő kezd kikerekedni.
Az illat, de a zamat még inkább, különleges megnyilvánulása a komplexitásnak és az ásványosságnak. Zamatban egyébként az illat elemei tűnnek elő, nagyjából. Itt bizony a rezedát is nyakon csípni vélem, illatban és ízben egyaránt. Mondom ezt annak ellenére, hogy direktben nem szagoltam még rezedát, de utána olvastam, íme: „A kerti rezedát a régi kertekben mindenütt termesztették csodálatos, édeskés illatáért, amely a parfümgyáraknak is fontos alapanyaga lett.” Idézet innen. Mostantól régi kerteket és új növényárudákat vizslatok majd, addig nem nyugszom, míg orrba nem vág egy csodálatos rezeda. A jegyzőkönyv kedvéért meg kell jegyezni, hogy Tamás Ervin kitűnő csopaki rizlingjeinek kóstolásakor is éreztem már rezeda-szerű tüneményt.
Ez a bor több órás levegőzés után futja igazi formáját. Felbontás után sem kutya, de egy ideig a késői szüretes, tokaji szamorodnis, kissé viaszos jelleg dominál, és nem jön elő az a komplexitás, finomság, valamint a somlói jelleg, amit 3-4 órával a kidugózás után megcsodálhatunk. Nincs ebben semmi meglepő, sőt, de azért jelzem. Pontszám 92-93 környéke, azaz 8 pont. Vásárlás helye: Radovin Hegyalja. Ár: 3000 forint.

Szólj hozzá!

Címkék: olaszrizling somló 2010 somlóiapátságipince


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr974365096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása