A VinCE Budapest borkiállításon bő félnap, plusz egy negyednapos ráadás alatt megkóstoltam 70 bort, köztük a világverő magyar borválogatott komplett hátvédsorát.
„A nemzeti borválogatott jobbhátvédjét szeretném megkóstolni” – ezekkel a szavakkal lépett egy úr a VinCE Budapest borkiállításon a Pócz Pincészet asztalához, ahol a nemzeti válogatott 2-es számú versenyzőjét (2009-es Kokas-hegyi Chardonnay) ízlelgettem. A Vince (korábban Decanter) magazin spin doctor részlege újabb nagy ötlettel állt elő: a magyar nemzeti borválogatott csapjon össze a világválogatottal, bor-Dzsudzsákok kontra wine-Messik. A szövetségi kapitányi posztot a magyar borértékelési Mourinho és Guardiola, vagyis Mészáros Gabriella és Romsics László kapta, a jelentkező versenyzők közül ők jelölték ki a válogatottságra érdemeseket. (Igen, a fociban nem jelentkeznek a labdarúgók, hanem a kapitány a teljesítményük alapján jelöli ki őket, de a focihoz mindenki ért, azért dumálnak bele olyan sokan…)
Utazás a tizenhatos mélyére
A magyar borválogatott "lemosta" tehát a pályáról az ellenfelet, 8:3, kiütés, részletek itt olvashatók. Én a válogatott három száraz tagját kóstoltam. A Kertész Chardonnay szerintem nem harmonikus bor, kevés testhez sok fa. A fiatal etyeki pince amúgy ígéretes, egy ideje profi borászt is alkalmaznak, ezt a chardonnay-versenyzőt még nem ő kreálta. (Írhatnám, hogy nem csoda, hogy a fociban alulmaradt a külföldi párjához képest, de elgondolkodtató, hogy a pontszáma viszont 20-ból 16,30. A saját meccsét megnyerő Pócz-tétel 15,98-at kapott a maximális 20-ból.) Az újabb Kertész-borok nekem tetszenek, a veltelini kifejezetten izgalmas.
Póczék chardonnay bora, a jobbhátvéd, inkább bejött. Még jobban szerettem innen a szintén Kokas-hegyi Olaszrizlinget, amely 2008-as tétel. Érett bor, komoly szerkezet, komplex illat (pörkölt mandula, érett jegyek).
Elegáns győzelem
A szintén győztes Szent Benedek Furmint 2008 nagyon meggyőző. Nagy bor, de mindezt úgy tudja, hogy nem érződik túlzónak az alkoholtartalma, szerkezetére pedig sokkal inkább az elegancia jellemző, mint az „izom”. A szintén fiatal pincészet központja Tállyán van, szőlőik is leginkább ott teremnek, ez a furmint viszont a mádi Szent Tamás dűlő termése.
A verseny-témát, lezárása előtt még fűszerezze egy sztori: az egyik asztalnál azt hallottam a Pócz-borról, hogy egy „200 eurós francia bort vert le”. Nos, a levert vitéz árcéduláját megnézve kiderül, hogy inkább 20 euró az a 200, ilyen a drukker-lélek: a siker akkor ízlik igazán, ha tízszeresre lehet dagasztani. A Pócz Pincészet Chardonnay borát egyébként 12 euró körüli áron, 3700 forintért lehet megvásárolni. A verseny előtt is ennyibe került a bor, megkérdeztem Pócz urat.
Rizling, kőbe vésve
Rövid kóstolási üzenetek szombat délutánról, vasárnap délelőttről:
Szeremley Birtok Olaszrizling 2011: Intenzív illat, üde savak, jó inni, nem bonyolult, szerethető.
Etyeki Kúria Chardonnay 2009: hozza a szokásos formát, elegancia, kellem. (Ez a bor is jelentkezhetett volna válogatottnak. Vagy például Malatinszky, Légli Landord, Jásdi Nagykúti, Figula Balázs-hegy… Vagy Németh Attila Gábor, de neki most nincs önálló chardonnay bora?)
Szatmári Pincészet, 2011-es tételek: A szigligeti cég borásza Fölföldi Béla, régi motoros a Badacsonyi borvidéken. Nagy dobás innen a Rizlingkő: 70 százalék olaszrizling, 30 százalék rózsakő. Komoly, izgalmas bor, remek savakkal, lendületességgel, rizlinges zamatokkal. A szóló Rózsakő és Olaszrizling is finom, de ebben az arányban összeeresztve nagyot alakítanak! Jó bor a Vulcanus is, Zeus nemkülönben.
Zwack Izabella Borkereskedés
Kislaki Bormanufaktúra (Légli Géza) Piros Habzóbor: Telitalálat.
Kislaki Bormanufaktúra (Légli Géza) Válogatás Pinot noir 2009: Most is nagyon tetszik. (Jegyzetfüzetembe ez került: csúcs!!)
Szászi Endre Kéknyelű 2011: Jó lesz.
Dobogó Pincészet Tokaji Furmint 2010: szüret november 12-én, alkoholfok 13,5 százalék. Abban az évjáratban mestermunka.
Rókusfalvy Etyeki Pinot blanc 2010: Szintén nagyon komoly teljesítmény. Élénk, finom illat, jó szerkezet.
Somlói Apátsági Pince Juhfark 2010: Mellbevágó. Bődületes koncentráció, eszméletlen illat-töménység, megdöbbentő szerkezet. Ezzel a borral üldögélni kell egy napig a Somló szoknyáján, diófa alatt, és nézni a bazaltorgonákat, meg az eget.
Ráspi Mágus 2008: nagy mágus.
Tiffán Ede és Zsolt
A fenti, Zwack-sort követően jött az egri kanyar, majd két veretes Tiffán-borral ért véget a szombati menet: 2008-as a Pinot noir és Cuvée Carissimae is, mindkettő egyre jobb formában. Az alábbiak már a vasárnaphoz tartoznak.
Csillagjós
Gál Tibor Pincészet Egri Csillag 2011: egyre jobb formát mutat, komplex illat, „olajosodó” szerkezet, élénk savak. Leányka, királyleányka, szürkebarát, cserszegi fűszeres, pinot blanc, tramini, sauvignon blanc. Mindent bele, nagyon jól sikerült házasítás.
Gál Lajos/Gál Péter Egri Csillag 2011 (leendő Superior, hordóminta): dűlős tételek találkozása. Olaszrizling (40 százalék) Egerszólátról, Tó-bérc, chardonnaly a Szarkásból 40 százalék, Hárslevelű Közép-bérc 13, 6 százalék, királyleányka Kőkötő 6,4 százalék. Krémes textúra mellett jó savak. Nagy bor lesz!
Kőporos Bikavér 2007: finom, jó ivású, bárány mellé kívánkozik.
St. Andrea Hangács Bikavér 2008: nagy kedvenc. Harmónia, finomság. Összetétel: kékfrankos 28 százalék, cabernet franc 26, merlot 25, pinot noir 17, menoir 4.
Gróf Buttler Nagy Eged 2006: Hatalmas bor, még mindig nincs a csúcson (Mészáros Gabriella), de most is nagy élmény kóstolni.
Sauska Tokaj: A 2011-es friss Furmint hamarosan piacra kerül. Jó, hogy jön, kellenek az ilyenek, tartalmasan könnyed stílus, reduktív, csavarzár, rozé árában. Birsalmás Furmint 2010: izgalmas tétel, érződik rajta az évjárat, de nem vészes. A „vékonyság” ott mutatkozik meg, hogy szépen muzsikál a fával, a fa vaníliásságával, fűszereivel. Francia hordókban volt, 500 literesekben. A 2010-es Cuvée 105 csak hegyaljai fajtákból áll: hárslevelű, furmint, sárga muskotály. Nem érződik évjárati hátrány, elegáns jó szerkezetű bor. A tokaji számozás követi a villányi logikát: minél kisebb a szám, annál nagyobb a bor, tehát a 105-ös jelenleg a szárazak spiccén helyezkedik el. A Cuvée 107 Hárslevelű és Chardonnay, a 111 Furmint és Sauvignon blanc.
Fater borravalós élményei itt.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.