Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.03.26. 15:44 akoan

Kóstolgatom a nemzeti jobbhátvédet

A VinCE Budapest borkiállításon bő félnap, plusz egy negyednapos ráadás alatt megkóstoltam 70 bort, köztük a világverő magyar borválogatott komplett hátvédsorát.
„A nemzeti borválogatott jobbhátvédjét szeretném megkóstolni” – ezekkel a szavakkal lépett egy úr a VinCE Budapest borkiállításon a Pócz Pincészet asztalához, ahol a nemzeti válogatott 2-es számú versenyzőjét (2009-es Kokas-hegyi Chardonnay) ízlelgettem. A Vince (korábban Decanter) magazin spin doctor részlege újabb nagy ötlettel állt elő: a magyar nemzeti borválogatott csapjon össze a világválogatottal, bor-Dzsudzsákok kontra wine-Messik. A szövetségi kapitányi posztot a magyar borértékelési Mourinho és Guardiola, vagyis Mészáros Gabriella és Romsics László kapta, a jelentkező versenyzők közül ők jelölték ki a válogatottságra érdemeseket. (Igen, a fociban nem jelentkeznek a labdarúgók, hanem a kapitány a teljesítményük alapján jelöli ki őket, de a focihoz mindenki ért, azért dumálnak bele olyan sokan…)
Utazás a tizenhatos mélyére
A magyar borválogatott "lemosta" tehát a pályáról az ellenfelet, 8:3, kiütés, részletek itt olvashatók. Én a válogatott három száraz tagját kóstoltam. A Kertész Chardonnay szerintem nem harmonikus bor, kevés testhez sok fa. A fiatal etyeki pince amúgy ígéretes, egy ideje profi borászt is alkalmaznak, ezt a chardonnay-versenyzőt még nem ő kreálta. (Írhatnám, hogy nem csoda, hogy a fociban alulmaradt a külföldi párjához képest, de elgondolkodtató, hogy a pontszáma viszont 20-ból 16,30. A saját meccsét megnyerő Pócz-tétel 15,98-at kapott a maximális 20-ból.) Az újabb Kertész-borok nekem tetszenek, a veltelini kifejezetten izgalmas.
Póczék chardonnay bora, a jobbhátvéd, inkább bejött. Még jobban szerettem innen a szintén Kokas-hegyi Olaszrizlinget, amely 2008-as tétel. Érett bor, komoly szerkezet, komplex illat (pörkölt mandula, érett jegyek).
Elegáns győzelem
A szintén győztes Szent Benedek Furmint 2008 nagyon meggyőző. Nagy bor, de mindezt úgy tudja, hogy nem érződik túlzónak az alkoholtartalma, szerkezetére pedig sokkal inkább az elegancia jellemző, mint az „izom”. A szintén fiatal pincészet központja Tállyán van, szőlőik is leginkább ott teremnek, ez a furmint viszont a mádi Szent Tamás dűlő termése.
A verseny-témát, lezárása előtt még fűszerezze egy sztori: az egyik asztalnál azt hallottam a Pócz-borról, hogy egy „200 eurós francia bort vert le”. Nos, a levert vitéz árcéduláját megnézve kiderül, hogy inkább 20 euró az a 200, ilyen a drukker-lélek: a siker akkor ízlik igazán, ha tízszeresre lehet dagasztani. A Pócz Pincészet Chardonnay borát egyébként 12 euró körüli áron, 3700 forintért lehet megvásárolni. A verseny előtt is ennyibe került a bor, megkérdeztem Pócz urat.
Rizling, kőbe vésve
Rövid kóstolási üzenetek szombat délutánról, vasárnap délelőttről:
Szeremley Birtok Olaszrizling 2011: Intenzív illat, üde savak, jó inni, nem bonyolult, szerethető.
Etyeki Kúria Chardonnay 2009: hozza a szokásos formát, elegancia, kellem. (Ez a bor is jelentkezhetett volna válogatottnak. Vagy például Malatinszky, Légli Landord, Jásdi Nagykúti, Figula Balázs-hegy… Vagy Németh Attila Gábor, de neki most nincs önálló chardonnay bora?)
Szatmári Pincészet, 2011-es tételek: A szigligeti cég borásza Fölföldi Béla, régi motoros a Badacsonyi borvidéken. Nagy dobás innen a Rizlingkő: 70 százalék olaszrizling, 30 százalék rózsakő. Komoly, izgalmas bor, remek savakkal, lendületességgel, rizlinges zamatokkal. A szóló Rózsakő és Olaszrizling is finom, de ebben az arányban összeeresztve nagyot alakítanak! Jó bor a Vulcanus is, Zeus nemkülönben.
Zwack Izabella Borkereskedés
Kislaki Bormanufaktúra (Légli Géza) Piros Habzóbor: Telitalálat.
Kislaki Bormanufaktúra (Légli Géza) Válogatás Pinot noir 2009: Most is nagyon tetszik. (Jegyzetfüzetembe ez került: csúcs!!)
Szászi Endre Kéknyelű 2011: Jó lesz.
Dobogó Pincészet Tokaji Furmint 2010: szüret november 12-én, alkoholfok 13,5 százalék. Abban az évjáratban mestermunka.
Rókusfalvy Etyeki Pinot blanc 2010: Szintén nagyon komoly teljesítmény. Élénk, finom illat, jó szerkezet.
Somlói Apátsági Pince Juhfark 2010: Mellbevágó. Bődületes koncentráció, eszméletlen illat-töménység, megdöbbentő szerkezet. Ezzel a borral üldögélni kell egy napig a Somló szoknyáján, diófa alatt, és nézni a bazaltorgonákat, meg az eget.
Ráspi Mágus 2008: nagy mágus.
Tiffán Ede és Zsolt
A fenti, Zwack-sort követően jött az egri kanyar, majd két veretes Tiffán-borral ért véget a szombati menet: 2008-as a Pinot noir és Cuvée Carissimae is, mindkettő egyre jobb formában. Az alábbiak már a vasárnaphoz tartoznak.
Csillagjós
Gál Tibor Pincészet Egri Csillag 2011: egyre jobb formát mutat, komplex illat, „olajosodó” szerkezet, élénk savak. Leányka, királyleányka, szürkebarát, cserszegi fűszeres, pinot blanc, tramini, sauvignon blanc. Mindent bele, nagyon jól sikerült házasítás.
Gál Lajos/Gál Péter Egri Csillag 2011 (leendő Superior, hordóminta): dűlős tételek találkozása. Olaszrizling (40 százalék) Egerszólátról, Tó-bérc, chardonnaly a Szarkásból 40 százalék, Hárslevelű Közép-bérc 13, 6 százalék, királyleányka Kőkötő 6,4 százalék. Krémes textúra mellett jó savak. Nagy bor lesz!
Kőporos Bikavér 2007: finom, jó ivású, bárány mellé kívánkozik.
St. Andrea Hangács Bikavér 2008: nagy kedvenc. Harmónia, finomság. Összetétel: kékfrankos 28 százalék, cabernet franc 26, merlot 25, pinot noir 17, menoir 4.
Gróf Buttler Nagy Eged 2006: Hatalmas bor, még mindig nincs a csúcson (Mészáros Gabriella), de most is nagy élmény kóstolni.
Sauska Tokaj: A 2011-es friss Furmint hamarosan piacra kerül. Jó, hogy jön, kellenek az ilyenek, tartalmasan könnyed stílus, reduktív, csavarzár, rozé árában. Birsalmás Furmint 2010: izgalmas tétel, érződik rajta az évjárat, de nem vészes. A „vékonyság” ott mutatkozik meg, hogy szépen muzsikál a fával, a fa vaníliásságával, fűszereivel. Francia hordókban volt, 500 literesekben. A 2010-es Cuvée 105 csak hegyaljai fajtákból áll: hárslevelű, furmint, sárga muskotály. Nem érződik évjárati hátrány, elegáns jó szerkezetű bor. A tokaji számozás követi a villányi logikát: minél kisebb a szám, annál nagyobb a bor, tehát a 105-ös jelenleg a szárazak spiccén helyezkedik el. A Cuvée 107 Hárslevelű és Chardonnay, a 111 Furmint és Sauvignon blanc.

Fater borravalós élményei itt.

Szólj hozzá!

Címkék: eger badacsony tiffán zwack rókusfalvy vince értékelés kislaki somlóiapátságipincészet


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr244341401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása