Olaszrizling

A magyar bor hatalmas értéke a sokszínűség, ne ragadjunk le egy fajtánál! Tudom én, de a sokszínűség akkor érték, ha a színek külön is virítanak, és ezt észre is vesszük. Beszélgessünk az olaszrizlingről ebben a blogban, hiszen a rizling maga a sokszínűség!

Facebook

Friss topikok

Címkék

2007 (1) 2008 (1) 2010 (1) 2011 (1) 2ha (4) aranytőke (1) aszú (2) átskároly (3) badacsony (26) baiedit (1) bakóambrus (3) balassa (2) balaton (4) balatonborgaléria (1) balatonfüred (3) ballagéza (1) baloghzoltán (5) bárdossarolta (2) barontwickel (1) barta (2) bemutató (1) benedekpéter (1) béresmelinda (1) bibich (1) bikavér (5) bio (1) bock (1) bolyki (1) bonkowski (1) borászokborásza (2) borbélytamás (8) borértékelés (1) borfesztivál (4) borkollégium (2) borlovagrend (1) bormustra (1) borpalota (1) bortörténet (1) bott (1) budafok (1) bussay (2) chardonnay (4) citadellesduvin (1) concoursmondial (1) csetvei (1) csobánc (3) csobáncibormanufaktúra (2) csopak (14) csopakikódex (3) csúcsborok (1) csutorás (3) degenfeld (1) dékánytibor (1) demeterervin (1) demeterzoltán (4) dereszla (1) disznókő (2) dobogópincészet (1) dörgicse (1) dropshop (1) dúzsitamás (2) edegger (1) eger (20) egerszólát (2) egriborvár (1) egricsillag (11) egriklaszter (2) élelmiszerlánc (1) eredetvédelem (4) eredmények (1) erjesztés (1) értékelés (8) eszterbauer (4) etyek (3) etyekikúria (1) évbortermelője (1) évjáratkóstoló (1) fertőrákos (2) fesztivál (1) figula (5) fischer (1) fogalommeghatározás (3) fórum (1) freund (1) frittmannjános (1) fröccs (1) furmint (12) fuxli (1) gállajos (12) gálpéter (2) gálszőlőbirtok (2) gáltibor (6) gasztronómia (1) gereattila (2) gourmetfesztivál (1) grasevina (1) grófbuttler (3) györgykovács (1) hagymási (4) hárslevelű (4) hatpontos (1) házasítás (2) hegyközség (1) heimann (5) hétszőlő (2) heumann (1) hnt (1) hollóvár (1) horvátország (2) hungarica (1) ikon (2) imreborpince (1) inforádió (2) internationalwinechallenge (1) istvándy (2) jamiegoode (1) jásdi (6) jásdiistván (7) juhfark (3) kadarka (3) káli-medence (2) káliildikó (1) kalóimre (2) karner (1) kékfrankos (5) kéknyelű (1) kézműves (1) kézművesborászat (4) kézművesség (2) kislaki (1) kissgábor (1) kódex (2) kolonics (1) konyári (2) kőporos (1) kovácsnimród (2) kovácstamás (2) kozlovic (1) kramer (1) kunság (1) kutatóintézet (1) kvassay (1) kvassaylevente (1) laposa (3) laposabence (9) légligéza (4) légliottó (2) london (1) lőrinczgyörgy (2) losonci (1) losoncibálint (4) magister (1) málik (1) malvazija (1) mátra (7) mátraitőkések (2) maureroszkár (1) ménes (1) merfelsz (1) merlot (2) mészárosgabriella (3) mikrobiológia (1) mondialdurosé (1) mundusvinibiofach (1) némethjános (1) nyáriödön (2) olaszrizling (32) olaszrizlingszerintünk (3) orsolya (1) pálffygyula (3) pannon (1) pannonbormívescéh (1) pannonbormustra (4) pannonborrégió (3) pannontop25 (1) pécs (2) pécsiborozó (2) pincefesztivál (1) pinotnoir (3) póktamás (4) pósta (1) rajnairizling (2) ráspi (3) rizling (11) rizlingnap (2) rizlingsor (1) rókusfalvy (1) royaltokaji (2) sajt (1) sauska (1) sebestyén (1) sike (1) siller (1) simonjózsef (1) skizo (1) skrabski (2) skradin (1) somló (16) somlóiapátságipince (5) somlóiapátságipincészet (1) sopron (2) spontán (1) st.andrea (3) st.ilona (1) sümegiésfiai (1) syrah (1) szabályozás (1) szászi (1) szásziendre (8) szatmári (1) szatmáripince (4) szecskő (3) szekszárd (4) szeleshát (1) szentantal (2) szentdonát (1) szentdonátpince (3) szentesi (1) szentesijózsef (1) szentgyörgyhegy (3) szepsyistván (4) szeremley (1) szeremleybirtok (7) szeremleyrizling (1) szeremley huba (1) takácslajos (1) takler (2) tamáspince (1) természetesség (5) terra (1) terroir (7) thummerer (1) tiffán (1) tiffánede (1) tiffánzsolt (1) tokaj-hegyalja (12) tokajhegyalja (1) tokajnobilis (2) tokajreneszánsz (2) tokaj hegyalja (2) tolna (1) trombitás (1) trombitásborház (3) válibor (4) vargapincészet (1) varsányi (1) vélemények (2) villány (7) villasandahl (1) villatolnay (2) vince (1) vita (1) vörösbor (2) vylyan (1) welschriesling (1) weninger (2) winespectator (1) woodstock (2) zwack (2) zwackborkereskedés (1) zwackpéter (1) Címkefelhő

2012.03.24. 10:13 akoan

Csopaki borkódex

A magyarországi eredetvédelmi szabályozást sokat kritizálták már szóban, tettekből valahogy sokkal kevesebb termett. Csopakon a kevés szöveg, sok cselekvés elvet követik, megírták a rizling-védő Kódexet, ezt a borászatok mellett támogatja a település képviselő-testülete is, a polgármester pedig mindenhol besegít, ahol csak tud. Nicsak, így is lehet csinálni?
2012 március 21-e nagy nap a magyarországi eredetvédelmi szabályozások történetében, ekkor ugyanis Csopak képviselő-testülete, Ambrus Tibor polgármester javaslatára, elfogadta a Csopaki Kódexet, az eredetvédelmi szabályozást felügyelő testület titkárává pedig megválasztották Kovács Tamást, a Szent Donát Pince frontemberét, ő a csopaki önkormányzat képviseletében tevékenykedik. A helyi borászatok az elkövetkező hónapokban kérhetik felvételüket, ha teljesítik a feltételeket, akkor a Kódex támogatóivá válhatnak. A csopaki tanúsítványt viselő olaszrizlingek először 2013 nyarán kerülnek piacra. Ezen borok esetében a közösség már a metszéstől kezdve ellenőrzi a bejelentkező gazda szőlőterületét, egészen a szüretig. A pincében történtekről is számot kell adni egyszer, a szüretet követő év elején, az elkészült borokat pedig független bizottság minősíti, és ha itt is megfelel, akkor ragasztható fel a palackra a csopaki logó.
A Kódex
„Mi, a csopaki bortermelők közössége saját akaratunkból és közös elhatározásból létrehoztunk egy bortermelő kódexet, mely dokumentumban lefektettük a csopaki bor készítésének alapelveit és minőségi kritériumait” - olvasható a bevezetőben. Mint írják, cél a csopaki szőlő- és borkultúra, valamint a Csopaki, mint hagyományos borfajta jó hírének és kiváló minőségének védelme. Szigorú szabályrendszert állítottak fel a szőlő származása, művelése, feldolgozása, illetve a bor kezelése és érlelése terén. Az a bor, mely a Csopaki Kódex előírásait betartva készül, és az érzékszervi bírálaton is megfelel, viselheti a Csopaki Kódex védjegyét. A dűlő megjelölés nélküli borok ezüst, a dűlősek arany besorolást kapnak.
Csak a rizling!

Az olaszrizlingből készült csopaki bor hagyományos megnevezése a Csopaki, vallják az alapítók, ezért a Kódex oltalma alatt álló Csopaki is kizárólag olaszrizling szőlőből készülhet. A Kódex által védelmezett területhez Csopak, Paloznak, Lovas, Alsóörs és Felsőörs települések 27 első osztályú dűlője tartozik, a dűlők határait a Balatonfüred-Csopaki Borvidék termékleírása tartalmazza.
Csopak: Bene, Berekhát, Falukertje, Hegyalja (Szitahegy), Kishegy (Kertmög), Kocsikapu, Lőczedomb, Nádaskút, Nagykút, Sáfránkert, Siralomvágó
Paloznak: Kishegy (Hajnóczy), Malomhát (Szil), Nagyhegy, Sáfránkert, Slikker, Vöröspart
Lovas: Kishegy, Öreghegy (Soós, Balogh), Suhatag, Téglaházi (Szilfa)
Alsóörs: Gölyemál, Kistelek, Mál, Suhatag, Telekfő
Felsőörs: Kishegy
Vegyszermentesség, cucctalanság
A Kódex-tagok vállalják, hogy a lehető legtermészetesebb gazdálkodást végzik a szőlőkben és a pincében. Ezüst fokozatú bor termelése esetén tilos műtrágyák és rovarirtó szerek alkalmazása a szőlőben. Arany fokozat esetén a gyomirtó használata sem engedélyezett. A növényvédelemben kizárólag zöld környezetvédelmi besorolású szerek alkalmazhatók. A bor minősége semmilyen adalék hozzáadásával nem módosítható. Tilos a must cukrozása, a borhoz/musthoz borkősav, citromsav, aromák, alkohol hozzáadása. Nem engedélyezett a must és a bor bármilyen jellegű koncentrálása (fordított ozmózis, vákuum lepárlás, fagyasztás) és frakcionálása.
3333
A bor minősége leginkább a szőlőben dől el, így fokozott figyelmet fordítunk az ültetvények karbantartására – vallják a csopakiak. A tőkehiány hektáronként nem lehet nagyobb 10 százaléknál. Új telepítés esetén a hektáronkénti minimum tőkeszám 4000, de a régi telepítéseken sem lehet kevesebb, mint 3333 tő/hektár. A szőlő művelése során az ernyős, guyot, fej/bak, alacsony- és középkordonos művelés a megengedett.
De milyen a bor?
A Kódex megfogalmazásában a „Csopaki hagyományosan egy harmonikus száraz olaszrizling, mely borban a savak és az alkohol egyensúlyra találnak, az olaszrizlingre jellemző illat- és zamatjegyeket finom ásványosság kíséri.” Ezt elérendő, a szabályrendszer kimondja, hogy a szőlő terhelése nem lehet magasabb ezüst fokozat esetén 2 kilogrammnál, arany fokozat esetén 1,5 kilogrammnál tőkénként. Egy hektárra vetítve a termés mennyisége nem lehet magasabb ezüst fokozat esetén 80 mázsánál, arany fokozat esetén 60 mázsánál.
Túlzott szigor?
A palackozott bor tényleges alkoholtartalmának ezüst fokozat esetén 11,5-13, arany fokozat esetén 12-13 térfogatszázalék közé kell lennie. (A magas minőségű borok, fehérek is, gyakran kalandoznak 14 térfogatszázalék környékén, az ítészek ezt, esetleg még a 14,5 körüli értéket sem szokták szapulni, ha a bor amúgy harmonikus és finom. A 13 százalék, mint felső plafon, szerintem ezért kérdéses szerintem, bár kétségtelenül dicséretes, ha az elegancia és a harmónia elérése a magas alkoholtartalom elkerülése mellett valósul meg! Kovács András István)
A titrálható savtartalom egyik fokozat esetében sem lehet kevesebb, mint 5,5 g literenként, a maradékcukor megengedett mennyisége pedig legfeljebb 4 g/l. A mustot kizárólag olyan élesztővel szabad erjeszteni, mely nem változtatja meg az olaszrizling bor természetes illat- és zamatjegyeit. A Csopaki nem készülhet töppesztett és botritiszes szőlőből, nem lehet kései szüret, pezsgő és habzóbor. A bor érlelésére vonatkozó előírások szerint az ezüst fokozatú Csopaki minimum érlelési ideje 7 hónap, melyből minimum 6 hónap tartályos és/vagy hordós érlelés, és legalább egy hónap palackos érlelés. Arany fokozat esetén összesen 9 hónap minimum érlelés az előírt, melyből legalább hat hónap hordóban és/vagy tartályban, illetve legalább 3 hónap palackban történik – olvasható a Kódexben.
Szent Iván borai
A Kódex védelme alatt forgalomba kerülő borokat egységesen burgundi palackba töltik, első osztályú parafa dugóval, illetve fekete, selyemszínű kapszulával zárják le. A borok minden évben egységesen Szent Iván napjának előestéjén (június 23.) kerülnek forgalomba.
Természetesség
Az elmúlt években sok vita folyt a borok természetességéről (például: Művelt alkoholista, Tamás Ervin), a csopakiak most egy határozott jelzést adtak erre vonatkozóan. A természetes borok hívei mostantól kezdve vághatják a centit, 480 napos változatot kell készíteni, ennyi idő múlva lesznek kóstolhatók a védjegyes borok. Aki nem tud ennyit várni, nyugodtan vizsgálódjon a jelenlegi csopaki kínálatban, talál ott már most is frankó borokat!

3 komment · 1 trackback

Címkék: csopak eredetvédelem kódex természetesség szentdonátpince tamáspince


A bejegyzés trackback címe:

https://olaszrizling.blog.hu/api/trackback/id/tr294336671

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csopaki borkódex 2012.03.25. 23:12:01

Felállt a csopaki olaszrizling eredetvédelmi rendszere. A Kódex-tagok vállalják, hogy a lehető legtermészetesebb gazdálkodást végzik a szőlőkben és a pincében.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daeril 2012.03.27. 00:19:20

Ígéretes kezdeményezés! Résztvevőknek sok sikert és sziklaszilárd akaratot kívánok, fogyasztóknak meg sok-sok finom Csopakit!

vargabor 2012.04.13. 22:01:48

Gratulálok az elhatározáshoz, remélem a holnapi paloznaki borversenyen már előzetesen kostólhatunk egy-két szép Rizlinget, és az Egerszóláti Olasz rizling borversenyen is szép eredményeket könyvelhet el a Csopaki bortermelő körzet.

Varga Zoltán

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.04.14. 00:41:48

@vargabor: ezért jók a hozzászólások, köszönet! A paloznaki versenyről nem is tudtam, várom az eredményeket. Az egerszóláti versenyen én is bírálok, már nagyon készülök. Éppen ez az olaszrizling lényege: Badacsony is örüljön Csopak eredményeinek, és fordítva!
süti beállítások módosítása